LeenaRosendahlOsHanhijrvi

LUOVA-virasto tulee valvomaan sosiaali- ja terveystoimintaa 1.1.2021

  • LUOVA-virasto tulee valvomaan sosiaali- ja terveystoimintaa 1.1.2021

"Myös ministeri Mattila ja Siniset ovat valmiita nostamaan mitoituksen 0,7:ään nykyisestä 0,5:stä ”kun hoitoisuus sitä vaatii”. Tällä hetkellä hoitajamitoitus 0,5 on sosiaali- ja terveysministeriön suositus." Lähde

Kaikki puolueet ovat nostamassa siis hoitajamäärää paitsi Kokoomus? Mitähän luulevat Sote- ja maakuntauudistuksessa suunnitellun pari vuotta? Eikö ministeri Mattila olekin Sosiaali- ja terveysministeri? Uudistuksessa on kyseessä uusi valvontajärjestelmä ja lainsäädäntö sosiaali- ja terveysalalle. On pitkään haettu ratkaisua ongelmaan, kuten kuinka vanhuksia ja vammaisia hoitolaitoksissa hoidetaan.

Meillä on olemassa terveystarkastaja, palotarkastaja ja rakennustarkastaja. Mutta meiltä puuttuu vanhustenhoidontarkastaja päivähoidontarkastaja jne. Maakuntauudistuksen sateenvarjon alle on menossa mm. Elykeskukset ja avit sekä sote, joiden yhteinen valvova virasto on Luova, joka aloittaa edit: 1.1.2021 toimintansa. Luovan toimintaa valvoo maakuntahallinnot. Sote taas on organisaatio maakunnittain, jota kunkin oma maakuntahallinto yhdessä Luovan kanssa valvoo.

"Haluamme, että Luova tunnetaan muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon oikeusturvan ja laadun varmistajana. Asiakas- ja potilasturvallisuutta edistetään yhteistyössä maakuntien, palveluntuottajien ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden kanssa. Luova-viraston virkamies on ennen muuta mahdollistaja, joka toimii aktiivisesti yhdessä asiakkaiden, kollegojen ja muiden hallinnonalojen asiantuntijoiden kanssa ratkaisujen löytämiseksi." Satu Koskela Maakunta- ja sote-uudistus

"Valvonnan ja ohjauksen tarkoituksena on varmistaa potilas- ja asiakasturvallisuus, palveluiden laatu sekä asiakkaiden ja potilaiden oikeuksien toteutuminen. Sote-uudistuksessa valvonnan lainsäädäntöä ja sen valvonnalle antamia välineitä kehitetään samalla kun turvataan valvonnan jatkuvuus. Valtion tehtävissä lisätään viranomaisen mahdollisuuksia kohdentaa valvontaansa riskiperusteisesti ja oikea-aikaisesti. Näin mahdollisiin epäkohtiin voidaan puuttua viipymättä ja tavalla, joka turvaa kattavasti palveluiden asianmukaisuuden. Samalla lainsäädäntö painottaa entistä enemmän haittatapahtumien ja vahinkojen ennaltaehkäisyä." Päivi Nerg ja Kirsi Varhila

Tubetin lisää asiasta Päivi Nergin ja Kirsi Varhilan artikkelin Vaikuttava valvonta osana uutta sote-palvelurakennetta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Itseasiassa, mitä ihmeen virkaa näillä "valvontakomissioilla" on, jos ne eivät kykene puuttumaan todellisiin(kaan) ongelmiin? Nyt taas nähtiin räikeä esimerkki siitä, miten VALVIRA on näitä laitoksia valvonut. Kyllä suorastaan puistatti se valviran virkamiehen lausunto tässä eräänä iltana uutisissa. Se muistutti suuresti sitä sursullisen kuuluisaa "lehmän munaa". Tai oletteko koskaan puristaneet sellaisen kättä ihmisen kanssa,jolla ei ole ojentaa muuta kuin sellainen utareen jatke. Että kehtaavat tulla vielä julkisuuteen voivottelemaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seuraava hallitus tarvitsee uutena "moniministerioisenä salkkuna" hoivaministerin.

Tälle hoivaministerille kuuluvat kaikkein heikoimmin itseään puolustamaan kykenevät henkilöt ts. henkilöt, joiden fyysinen tai henkinen toimintakyky on heikentynyt ja jotka tarvitsevat välitöntä apua pärjätäkseen yhteiskunnassamme.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Valviralla ei ole ilmeisesti resursseja ja kunnissa ei ole osaamista ostaa ja valvoa tarpeeksi. Joko hyväksymme tämän tai jatkamme entiseen malliin. Nostetaan hoitajat 0,7 ja määritellään rangaistukset sen rikkomisesta, mutta kukaan ei valvo.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Virkamiehet eivät osaa selittää näitä asioita niin että kansa tajuaa ja tällä politikoidaan myös. Eihän kukaan oikeesti ole pysäyttämässä koko uudistusta. Jostain valinnanvapaudesta nahistellaan näyttävästi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Luovan toimintaa valvoo maakuntahallinnot. Sote taas on organisaatio maakunnittain, jota kunkin oma maakuntahallinto yhdessä Luovan kanssa valvoo."

Onpa varsinainen hallintohimmeli! Satu Koskelan teksti oikein tyylipuhdasta konsulttislangia, puhutaan paljon mutta ei sanota mitään. Luovasta kuvitellaan tulevan jokin ihmeidentekijä, mutta todellisuudessa se on vain hallintoon tuleva tarpeeton lisäporras, joka valvoo vain itse itseään.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Sote- ja maku-viestintä on kyllä epäonnistunut. Itsekin yritän asiaa selvittää virkamiesteksteistä.

Toimituksen poiminnat