LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Työttömän työnteko käynnistää byrokraattiset prosessit

"Kansalainen on vain hallintolähtöisen byrokratian hallintoalamainen." Hannu Hynönen

Aktiivimallissa työttömän työnhakijan täytyy täyttää tietyt velvoitteet, jotta työttömyysetuuden määrää ei alenneta. Aktiivisuutta tarkastellaan 65 maksupäivän eli noin kolmen kuukauden jaksoissa. Tarkastelujakson aikana työttömän täytyy joko

1. tehdä 18 tuntia palkkatöitä

2. osallistua viiden päivän ajan työllistymistä edistävään toimintaan

3. harjoittaa yritystoimintaa, josta on hankittava tuloa vähintään 241 euroa (vuonna 2018)

Jos aktiivisuuden edellytykset eivät täyty, työttömyyskorvaus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,56 prosenttia. Se vastaa noin yhden päivän työttömyyskorvausta. Työttömyysetuutta maksaa joko Kela tai työnhakijan työttömyyskassa, jotka myös seuraavat aktiivimallin ehtojen täyttymistä. TE-toimisto tarjoaa työllistymistä edistäviä palveluita ja antaa niihin osallistumisesta lausunnon etuuden maksajalle. Aktiivisuuden seuraaminen alkoi 1.1.2018. Aktiivimalli hyväksyttiin osana työttömyysturvalain muutoksia joulukuussa 2017. Lähde 

Aiemmin kun oli työssä niin, että bruttopalkka oli alle 300 euron, niin se ilmoitettin Kelalle ja sillähyvä, nyt oletkin yhtäkkiä työssäkäyvä etkä työtön. Samoin 500-800 euron kuukausitulot vähensivät vain työttömyystukea 300  euroa ylittävältä osalta, jonka maksoi Kela. Vasta kun olit esim. 2 viikkoa yhtäjaksoisesti töissä Te-toimisto kiinnostui asiasta. Kun aktiivimalli tuli voimaan, olet jo 18 h/ 3 kk työssäkäyvän määritelmällä.

Aktiivimalli ei auttanut aktivoitumaan, koska suurin osa työttömistä ei hakeutunut mihinkään töihin. Atiivimalli siis leikkasi yli 100 000 työttömän työttömyystukea 1.4.2018 alkaen. Miksi he eivät hakeutuneet töihin?

Vähäinenkin työnteko käynnistää hankalia byrokraattisia prosesseja työttömän kohdalla, monia karikoita, joissa voi tietämätön toimia virheellisesti.

Työttömät pelkävät karensseja, johon joutuu, jos työ on sopimaton ja itse lähtee sieltä pois. On töitä joissa on hankala esimies tai työtoveri, liian kovat vaatimukset tai muuten epäinhimilliset olot. Kokeileminen on poissuljettu, koska poislähtemisestä koeajallakin tulee 3 kk karenssi. Vaikka olisit saannut täyttä työttömyystukea työssäoloaikanasi. Ihminen nöyryytetään toimeentulotukiluukulle, joka on myös tarveharkintainen. Vaikka olisit koko ikäsi käynyt töissä ja maksanut veroja, niin karenssiin joudut heti jos erehdyt työllistämään itsesi epävarmaan työhön ja et siellä viihdy. Jo aikaisemmin on ollut voimassa se, että jos irtisanoudut joudut 3 kk karenssiin ennen kuin ansiosionnaista maksetaan.

Karenssia saa helposti. Aamulehti tosin kirjoittaa: "Lain mukaan karenssiin voidaan määrätä, kun itse aiheuttaa työttömyyden tai työttömyyden pitkittymisen. Jos henkilö esimerkiksi eroaa työstä ilman pätevää syytä, kieltäytyy te-toimiston tai työnantajan suoraan tarjoamasta työstä tai jättää hakematta te-toimiston tarjoamaa työpaikka, voi karenssi tulla kysymykseen.Karenssiin voidaan määrätä myös, jos hakija jättää saapumatta te-toimistoon työllistymissuunnitelman laatimista varten, kieltäytyy työllistymissuunnitelman laatimisesta tai jättää sen toteuttamatta. Lisäksi te-toimiston palveluista kieltäytyminen tai niiden keskeyttäminen voivat johtaa karenssiin.

–Näissä kaikissa reunaehtona on, että hakijalla ei ole pätevää syytä menettelyynsä."

Päteväksi syyksi ei kelpaa esim. se että on kuukauden päästä aloittamassa toisessa työpaikassa ja on ollut vain 1 h/viikossa töissä. Joudut siksi kuukaudeksi karenssiin tämän takia, koska 1 h työssä on oltava loppuun asti. Muuten byrokraatit saavat taas syyn laittaa sinut karenssiin. Karenssia saa myös, jos olet työllistymässä ja perut työvoimakoulutuksen.

Karenssi on ollut voimassa jo ennen aktiivimallia, mutta senkin käyttöä on nyt tehostettu. Samoin te-toimiston asiakas ei saa tehdä nollatyösopimusta työnantajan kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kun rahat alkaa loppumaan, niin köyhimmät saavat kärsiä. Eiköhän päättäjät luottaneet siihen, että useimmat eivät tuohon byrokratiarumbaan lähde ja säästöä tulee sanktioiden avulla.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hannu Hynynen tviittasi: "Mutta aktiivimallin sanktiolla kannustetaan työttömiä ottamaan vastaan osa-aikaista- ja keikkatyötä.

Siis sellaista jonka tekeminen voi viedä toimeentulon (tilapäisesti).

Pitää siis valita sanktion tai toimeentulon menetyksen väliltä.

Byrokratia"

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Osa työttömistä ei työllisty eikä haluakkaan työllistyä, syystään tai syyttään, ja pitäisi alkaa oikea asiallinen keskustelu siitä että mikä heidän paikkansa on tässä yhteiskunnassa.
Esimerkkinä kaverini joka 59 vuotiaana lopetti 25 vuoden yritystoiminnan kannattamattomana terveyden ja kaluston loppuessa. Siinä mielessä hyvin että hän pystyi lopettamaan velattomana, ja jäi vielä vuonna -93 uutena ostettu pakettiauto omaksi. Vuokrayksiö ja vaatteet päälle.Hän on nyt tyytyväinen peruspäivärahainen joka ei ole yrittänytkään täyttää aktiivimallin ehtoja. Exyrittäjällä on elämän realiteetit hallussa. Hän tietää että kukaan ei ota häntä töihin hänen työ ja sairaushistorialla sekä iällä ja hän laskee vain vuosia eläkepäiviin. Oman alan työt on tehty hänen osaltaan ja hän totesi ettei ole eläissään ollut yhteiskunnan elätettävä ennenkuin nyt ja minusta se hänelle suotakoon, nuo muutamat vuodet peruspäivärahalla ennen Vanhuuseläkettä, ja ilman että hänen tarvitsisi etsiä töitä tai käydä kursseja.
Osan työttömistä on esim terveydellisistä tai taloudellisista syistä mahdoton tai järjetöntä yrittää työllistyä ja siten he vain turhaan kuluttavat te toimiston resursseja. Mikä olisi oikea paikka esim konkurssin tehneelle yrittäjälle tai syrjäytyneelle jolla ulosotossa kymmeniä, jopa satojatuhansia euroja tai sairauksien takia työkykynsä menettäneet jotka eivät eläkkeeseen ole oikeutettuja.
Olisiko työttömyyseläke tms kansalaispalkka syytä palauttaa jolloin ihmiset joilla ei mahdollisuutta olla normityöelämän palveluksessa voisivat elää säällisesti elämäänsä..

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Juuri säädettiin laki joka mahdollistaa lokakuussa 2019 61 vuotiaille ja 5 vuoden työttömyyden perusteella pääsyn eläketuelle. Tuo tarkoittaa sitä, että ei tarvitse olla työkkärissä työnhakijana ja silti saa 775 € suuruisen verottoman eläketuen ilman harkintaa siihen asti kunnes vanhuuseläke koittaa. Tuohon ei vaan ole moni pystynyt eli olemaan ilman mitään toimenpidettä 5 vuoden ajan työkkärissä. Heitä "onnekkaita" on kuitenkin n. 2500 henkilöä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kyllä tämä on mutkikasta. Tosiaan vielä 2016 ei Te-toimistolla ollut resursseja tarkistaa kuka on ns. työllistetty ja kuka työtön. Nyt piinataan aktivoinnilla vanhoja ihmisiä.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Sukulaismies haki selän takia eläkettä viitisen vuotta sitten. Syinä mm viisi välilevyn pullistuma tai rappeumaa synnynnäisen vian ja raskaan fyysisen työn seurauksena.
Lääkäri totesi magneettikuvat nähtyään että vielä muutama vuosi aiemmin täysi sairauseläke olisi tullut automaattisesti. Vaan ei enää..
Kaveri ollut nyt eri instansseissa pompoteltavana liki 20 vuotta. Oliko kolmeen kertaan 6 viikon työkykyisyystutkimus, neljästi työkokeilut yms jotka aina päätyneet kokoaikaeläkkeen hakemiseen ja hakemuksen hylkäämiseen.
Tietenkin yhteiskunnalle on halvempaa olla myöntämättä kokoaikaeläkettä mutta ei ne ilmaisia nämä muutkaan prosessit ole.
Olen puhunut monesti että noin 10 vuotta kun ihminen on ollut pois työelämästä niin jokin armo pitäisi käydä ja jokin pysyvä ratkaisu heidän tilanteeseen pitäisi saada. Esim tämä takuueläke pysyvänä eikä mikään vuoden tai kahden pätkä joka jättää epävarmuuteen jatkosta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mikkola kirjoitti: "Olen puhunut monesti että noin 10 vuotta kun ihminen on ollut pois työelämästä niin jokin armo pitäisi käydä ..."

Niin, pahinkin murhamies, -nainen tahi muu taitaa päästä vapauteen n. 13 v. lusittuaan, yleensä. Työtön ei. Hänen rangaistuksensa vielä usein periytetään lapsillekin. Ehkä tämä on sitä raamatullista isien pahojen tekojen kostamista kolmanteen ja neljänteen polveen.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Pelko pois, pelastus on tulossa! Seuraavalla hallituskaudella alkaa vastikkeellisen sosiaaliturvan valmistelu. Kun se toteutuu niin ei edes toimeentulotukea saa ellei tee työtä. Ei tarvitse työttömän miettiä että mikä olisi vähiten huono vaihtoehto kun vaihtoehtoja ei enää ole. Tai on kaksi: tee orjatyötä ilman palkkaa tai kuole nälkään. Kyllä saa kestävyysvaje kyytiä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kansanedustajat kovasti kehuvat säätämäänsä aktiivimallia, mutta ihmetyttää miksi aktiivimalli ei kelpaa kansanedustajille itselleen? Hehän ovat säätämässä itselleen sopeutumiseläkkeen tilalle sopeutumisrahaa, eli ovat asettamassa itsensä eri asemaan kuin tavallisen kansalaisen. Tällainen toimintahan on kiusaamista, vain ja ainoastaan tavallisen kansalaisen kiusaamista. Eduskunnan kiusaajat voivat vielä itse päättää olevansa eri asemassa kuin tavallinen kansalainen ja näin kiusaaminen on entistä törkeämpää, koska sitä tehdään valta-asemassa.

Eduskunnan tulisikin säätää kaikille työttömille aivan samanlainen sopeutumisraha kuin säätävät itselleenkin ja laittaa näin kansalaiset yhdenvertaisen kohtelun kohteeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset