LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Kiusataanko Laura Huhtasaarta henkilökohtaisesti?

  • Kiusataanko Laura Huhtasaarta henkilökohtaisesti?
  • Kuvankaappaus Pirkkalan monisteesta v. 1975
    Kuvankaappaus Pirkkalan monisteesta v. 1975

Mietin tuossa, että perusteluissa, miksi Perussuomalaisia syrjitään, estetään ja haastetaan lähes vihamielisesti on ollut syynä heidän maahanmuuttovastaisuutensa. Mutta hetkinen! Viime päivinä Laura Huhtasaari on kritisoinnut Tampereen kaupungin uniikkia taidekasvatusta peruskoululaisille, joka poikkeaa opetussuunnitelmasta (korjaus: palautteen takia korjaus, että ehkä ymmärsin tuon uniikin itse väärin. Tulkitsin sen opetussuunnitelmasta poikkeavaksi). Häneen on kansanedustajana otettu yhteyttä ja näytetty kuva julisteesta, jossa hän ja Halla-aho toimivat kuoleman lauttureina pakolaisveneelle. Myös 1975 kansanedustajaan Kullervo Raunioon otettiin yhteyttä ja silloin oli kyseessä tapaus "Pirkkalan marxilainen koulukokeilu" Raunio otti taas yhteyttä tiedotusvälineisiin myös silloin.

Miten tässä ajassa voi tuoda enää julkiseen keskusteluun asioita, jotka koskevat opetusta, terveydenhoitoa, vanhuksia jne. kun aina media ja vastustajat somessa pyrkivät "maalitussyytöksillä" tukahduttamaan julkisen keskustelun asiasta. Tämäkin asia käännettiin niin, että Laura vahingoittaa näitä lapsia. Nämä lapset ovat tässä täysin abstrakti käsite. Yhden nimi taisi olla Pekka. On myös syytelty, että Tampereen kaupungin työntekijöitä on romahtanut sairauslomille Lauran fanien vihapostin takia ja vartija on palkattu ovelle varmuuden vuoksi. Onko ilmiö jonkinlainen joukkopsykoosi, kuten Tomi Metsäkedon haukkuminen Facebook-ryhmässä. Perättömien puhumisesta sai neljä naista sakkotuomiot oikeudessa.

Miten tästä voi julkista keskustelua käydä tai yleensä mistään kun joku aina kuolee, sairastuu tai menettää mielenterveytensä sen takia? Eikö kaupungin työntekijät joudu vaan hoitamaan työnsä, vaikka se onkin raskasta vihapuheen takia. Sen takia ei voi vaimentaa yhteiskunnallista keskustelua, koska silloinhan nämä vihaviestittelijät voittaisivat.

Viisas ihminen kirjailija Pirkko Saisio on yrittänyt puuttua tähän keskusteluilmapiiriin, niin hänet on leimattu rasistiksi. Kansanedustaja Sylvia Modigia joku nimitteli persuksi eilen somessa, koska hän oli lupautunut samaan ohjelmaan Huhtasaaren kanssa. Ketään muuta kuin persuja ei tahdo saada ohjelmaan puolustamaan Lauraa. Osa kansasta haluaa nähdä täydellisen nöyrytysspektaakkelin televisiossa ja sen he saivat Sannikka&Ukkola showssa, kun Lauran tuoli laskettiin niin alas, että hänen otsansa oli pöytälevyn tasolla.

Ymmärrättekö te että tämä on henkilöön kohdistuvaa KIUSAAMISTA. Se ei kohdistu enää asiakysymyksiin vaan häntä vihataan henkilönä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (208 kommenttia)

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Viime päivinä Laura Huhtasaari on kritisoinnut Tampereen kaupungin uniikkia taidekasvatusta peruskoululaisille, joka poikkeaa opetussuunnitelmasta."

Millä tavoin opetus on poikennut opetussuunnitelmasta?

"Miten tässä ajassa voi tuoda enää julkiseen keskusteluun asioita, jotka koskevat opetusta, terveydenhoitoa, vanhuksia jne. kun aina media ja vastustajat somessa pyrkivät "maalitussyytöksillä" tukahduttamaan julkisen keskustelun asiasta."

Keskustelua voitaisiin käydä vaikka niin, että jos syytetään opetussuunnitelman laiminlyönnistä niin kerrotaan millä tavoin ja jos taas ollaan eri mieltä opetussuunnitelman kanssa niin keskustellaan, että miten sitä pitäisi muuttaa. Ei niin, että syytetään opettajia laajamittaisesta opetussuunnitelman laiminlyönnistä ilman mitään sen kummempia perusteita.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tampereen kaupunki on mainostanut sivuillaan uniikkia taidekasvatusohjelmaa johon kuuluu mm. aktivismin opetus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Millä tavoin se poikkeaa opetussuunnitelmasta? Perusopetuksen tarkoitus on mm. edistää aktiivista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa.

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #4

Onko opetussuunnitelmassa annettu aktiivisen toimijuuden tavoitteista, sisällöstä ja menettelystä kansalaisyhteiskunnassa mitään ohjeita tai määräyksiä? Myönnän, en ole asiaan perehtynyt, joten en tiedä siitä juuri mitään ja siksi kysynkin, että johdattaisit minut heti oikean tiedon ja lähteiden äärelle ennen kuin rohkenen ottaa asiaan enempää kantaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #78
Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #104

Kiitos, en kuitenkaan tyydy ihan noin ylimalkaiseen vastaukseen. Toivoisin sisällysluetteloa tarkempia "koordinaatteja". Silmäilin sisällysluetteloa ja vähän sisältöäkin. Päättelin, että luku 3 voisi olla aika lähellä etsimääni? En löytänyt siitä, enkä koko sisällöstä noin tunnin silmäilyn ja lukemisen jälkeen kuitenkaan juuri mitään konkretiaa, vaan tyylikeinoina on käytetty "yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista" ajatusta, joita kukaan järkevä ihminen tuskin kyseenalaistaa tai vastustaa. Tuo tyylikeino lähentelee jo suorastaan halpamaista propagandaa ja muistuttaa kovasti tuulahdukselta 50-70 lukua ja Markus setää. Oikeastaan ja suoraan sanottuna aika hirvitys koko opetussuunnitelman sisältö, vailla minkäänlaista hyvän tekstin sisällön ymmärrettävyyden, täsmällisyyden ja johdonmukaisuuden vaatimuksia - hyi hirvitystä. Tuon tekstin laatineilla virkamiehillä olisi varmaan syytä hankkia oma elämä, ihan oikeasti, ala-arvoista kamalaa yhtä ja saamaa "jaaritusta alusta loppuun", olisi voinut kiteyttää n. 5-10 sivuun n. 500 sivun sijaan. En yhtään ihmettele jos opetussuunnitelman tavoitteet ovat vähän auki yhdelle ja toiselle. Noilla yleisluonteisilla perusteilla voi perustella mitä tahansa tavoitteita ja tarkoituksia. Siksi pyytäisinkin vielä saada täsmennystä kun itse en niitä kyseisestä opetussuunnitelmasta kyennyt löytämään, miten opetussuunnitelmasta ilmenee aikaisemmin pyytämäni aktiivisen toimijuuden edistämisen 1) tavoitteet, 2)sisältö ja 3) menettelytavat kansalaisyhteiskunnassa?

1) Tavoitteet, eli mitkä ovat aktiivisen toimijuuden edistämisen tavoitteet?

2) Sisältö, eli koko asiasisältö siitä, mitä asioita aktiivisen toimijuuden
edistämiseen tarkemmin kuuluu?

3) Millä tavoin opetussuunnitelmassa on määritelty ne koulun käytettävissä olevat
ja sallitut keinot, joilla tavoitteisiin pyritään?

En todellakaan ole kiistämässä mainitsemaasi opetussuunnitelman tavoitteiden mukaista aktiivisen toimijuuden edistämistä kansalaisyhteiskunnassa. Haluan kuitenkin selvittää, miten olet muodostanut oman käsityksesi opetussuunnitelman tarkoittamasta aktiivisen toimijuuden edistämisestä kansalaisyhteiskunnassa ja miten se mahdollisesti vastaa/eroaa opetussuunnitelman tavoitteista? Ihan vain siksi, että osaisin tehdä eron mikä on opetussuunnitelman ja sinun omien ja mahdollisesti omaa tarkoitustasi varten muodostamasi käsitysten ja määritelmiesi välillä - sorry?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #135

Kyse on opetussuunnitelman perusteista, ei niiden ole tarkoituskaan sisältää yleisessä osassa mitään erityistä konkretiaa. Kun menet oppiaineiden sisältöihin niin siellä on hieman enemmän siitä, miten tavoitteet ilmenevät yksittäisen oppiaineiden sisällöissä, eli varsinaisessa opetuksessa. Näissäkin opettajalle annetaan vapauksia päättää keinoista, joilla tavoitteet saavutetaan. Minä opetan englantia, joten keskityn opetuksessani toteuttamaan niitä tavoitteita.

"Haluan kuitenkin selvittää, miten olet muodostanut oman käsityksesi opetussuunnitelman tarkoittamasta aktiivisen toimijuuden edistämisestä kansalaisyhteiskunnassa ja miten se mahdollisesti vastaa/eroaa opetussuunnitelman tavoitteista?"

Minä opetan kieltä, joten esittelen oppilaille tapoja kommunikoida mahdollisimman tehokkaasti suullisesti ja kirjallisesti. Jos heillä ei ole kykyä ilmaista itseään tarkasti ja tehokkaasti on heidän vaikea osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olla aktiivisia kansalaisia. Keskustelemme myös sananvapaudesta mutta ei minulla ole siihen ehdottoman aukottomia ohjeita.

Jarkko Mynttinen Vastaus kommenttiin #151

OK, kyyllähän tuo jotakuinkin selvisi, ainakin sen verran, että syvällisempään analyysiin ei liene tarvetta tai se ainakaan toisi mitään sen selvempää vastausta. Opetussuunnitelma on mielestäni kuitenkin aivan liian abstrakti, vaikka epäilemättä sen päämärä onkin hyvää tarkoittava. Sen perusteella "mikä vain" on hyväksyttävää. Ymmärtääkseni Huhtasaari juuri kysyikin, onko opetus opetussuunnitelman mukaista ko. tapauksessa? Ja vastaushan taisi olla yksiselitteisesti, että on?

Opetussuunnitelma vaatisi ainakin päivittämistä. Lie tuota vuosien saatossa päivitettykin, ja kaikkien työhön osallistujien mielipiteet ovat tulleet siihen kirjoitettua (olisiko riittänyt vähempikin?). Vaikuttaa kuin opetusuunnitelmaan olisi vain lisätty uutta sisältöä ja se on kumulatiivisesti kasvanut noihin mittoihin mihin on. Kaippa tuo sitten sopii opetajille käytännön työkaluksi ja opetuksen sisällön ja menetelmien perustaksi, näin ymmärsin vastauksesi perusteella, vaikka se onkin kai enempi henkilökohtaiseksi tarkoitettu?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siitä on esittely paikallisessa lehdessä:

Tällainen on Tampereella esiin noussut Taidekaari

Taidekaaren yhtenä tavoitteena on mahdollistaa lasten kasvu aktiivisiksi kuntalaisiksi jo varhain. Olennaista on tasapuolisuus.

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/709439-tall...

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Voi olla tietysti, että olen väärässä ja tällaisia oppiaineita saa tai täytyy opettaa joka koulussa, vaikka niin ei kuitenkaan ole.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mistä päättelet, että ohjelma on opetussuunnitelman vastainen?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Se voi tietysti olla, että se on jollain erikoisluvalla saatu ottaa ohjelmaan, mutta tästä aktivismista on tullut valituksia.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #7

Sinä et nyt selkeästi tiedä mistä sinä kirjoitat. Et ole koskaan lukenut noita opetussuunnitelman perusteita ja et tiedä mitä opetus itsessään sisälsi mutta esität väitteen, että opetus poikkesi opetussuunnitelmasta. Onko tämä mielestäsi hyvä tapa käydä keskustelua asiasta?

Ei tuollaiseen taidekasvatukseen tarvita mitään erikoislupaa. Pohjaat mielipiteesi opetussuunnitelman noudattamisesta ainoastaan siihen, että joku on valittanut. Ei se ole hyvä tapa käydä keskustelua.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #12

Se ei ole nyt tämän asian pointti vaan miten ihmistä kohdellaan. Takerrut yhteen asiaan, joka tuntuu nyt juuri itseäsi kiinnostavan. Ei en ole lukenut opetussunnitelmaa en ole opettaja. Teeppä tutkivaa journalismiä tästä. Yllä onkin linkki.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #17

Tottakai kiinnostaa. Sinä kirjoitat, että opetus poikkesi opetussuunnitelmasta mutta et tunne opetussuunnitelmaa tai tiedä mitä tarkalleen opetettiin. Samalla kuitenkin päivittelet, että miten tässä ajassa voi tuoda keskusteluun asioita, jotka koskevat opetusta. Eihän noin voi käydä keskustelua.

Minun neuvoni sinulle - ja myös Huhtasaarelle - on, että ei tuoda keskusteluun tuollaisia väitteitä. Tutustaan asiaan ja esitetään asiallisia, perusteltuja väitteitä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #28

Kun sinä Kangasluoma kerran tunnet opetussuunnitelman paremmin kuin kukaan muu meistä, niin mikset jakaisi osaamistasi? Olet jo päiviä jauhanut tätä "minä tiedän, koska olen opettaja ja kukaan muu ei tiedä" roskaasi.

Jossakin vaiheessa nimittäin herää kysymys, oletko sittenkään niin tietäväinen kuin ESITÄT olevasi...kortit pöydälle mikäli sinulla niitä on!

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #47

12 vuotta olen kolmen eri koulumuodon opetussuunnitelmia käsitellyt työssäni. Voin mielestäni sanoa jotenkuten ymmärtäväni suurinpiirtein mistä niissä on kyse. Mitä haluat tietää? Opetussuunnitelman perusteet ovat toki ihan julkisia dokumentteja, joten kaikki voivat löytää tiedot, jos oikeasti haluavat tietää.

En minä ainakaan esittäisi väitettä, että opetus ei noudata opetussuunnitelmaa jos en tietäsi mitä opetettiin tai mitä opetussuunnitelmassa siitä sanotaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #51

#51: Aiwan mahtavaa, että olet jo 12 vuotta kolmen eri koulumuodon opetussuunnitelmia käsitellyt työssäsi, nostetaan sille hattua. Se jäi kuitenkin kertomatta minkälaiset tiedot sinulla on kasvatustieteestä tai oletko edes koskaan opiskellut sitä.

Jokainen tietää, että opetussuunnitelman (OPS) perusteet ovat julkisia, joten sitä sinun ei olisi tarvinnut tähän kirjoittaa, mutta on varmasti mukavaa tuntea itsensä tärkeäksi höpisemällä asiakirjojen julkisuudesta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #51

Hyvä. Haluan tietää ensimmäiseksi sen, mikä nimenomainen kohta opetussuunnitelmasta tässä Huhtasaari-keississä on se, jonka tulkinnasta kiistellään? Siis, minkä opetussuunnitelman sisältämän opetuksellisen/sivistyksellisen linjauksen suhteen meidän lähtökohtaisesti tulisi arvioida opetussuunnitelman mukaisuutta/vastaisuutta tässä tapauksessa?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #63

"Haluan tietää ensimmäiseksi sen, mikä nimenomainen kohta opetussuunnitelmasta tässä Huhtasaari-keississä on se, jonka tulkinnasta kiistellään?"

Tämän minäkin haluaisin tietää. Paljon esitetään väitteitä, että opetuksessa on poikettu opetussuunnitelmasta mutta kukaan ei kerro, että mitä julisteen tekijöille tarkalleen opetettiin ja minkä opetussuunnitelman kohdan kanssa se on ristiriidassa. Todistuksen taakka on tietenkin niillä, jotka esittävät väitteen, että opetuksessa on epäkohta.

Minä kun taas en ole esittänyt Tampereen tapauksessa minkäänlaista väitettä opetuksen laadusta tai sen puutteesta, niin en tietenkään pysty sinulle tuota selvittämään. Aivan kuten aikaisemminkin sinulle selitin, todistuksen taakka on sillä, joka väitteen esittää.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #65

Lisäsin kuvan keskustelusta twitterissä aiheena aktivismiopetus.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #67

Sinulleko aktivismi on vain antifa ja uusnatsit? Perusopetuksen oppimiskäsityksen lähtökohta on, että oppilas on aktiivinen toimija. Tämä tarkoittaa myös aktiivista toimijuutta yhteiskunnassa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #65

Vastauksesi on vähintäänkin erikoinen. Sinähän olet väittänyt olevasi opetussuunnitelma-asiantuntija. Mutta et osaa sanoa, mikä opetussuunnitelman kohta tämän tapauksen osalta on merkitsevä? Etkö voisi asiantuntemukseesi perustuen edes spekuloida jotain?

Tuo todistustaakasta puhuminen lähinnä huvittaa kun nähtävästi suhtaudut omien väitteittesi todistustaakkaan hälläväliä-asenteella.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #70

"Sinähän olet väittänyt olevasi opetussuunnitelma-asiantuntija. Mutta et osaa sanoa, mikä opetussuunnitelman kohta tämän tapauksen osalta on merkitsevä? Etkö voisi asiantuntemukseesi perustuen edes spekuloida jotain?"

Voin kai minä yleisesti spekuloida vaikka mitä. Opetussuunnitelman alussa puhutaan yleisesti opetuksen tehtävästä, tavoitteista ja toimintakulttuurista, jonka jälkeen keskitytään arviointiin ja oppilaiden hyvinvointiin. Tämän jälkeen käydään läpi oppiaineiden sisältöjä eri vuosiluokilla. Tässä tapauksessa tietenkin keskeiset kohdat ovat nuo tehtävä ja toimintakulttuuri ja oppiainekohtainen sisältö asiaankuuluvalla luokka-asteella.

Jotta voin tarkemmin todeta, että onko opetus ollut opetussuunnitelman vastaista niin pitäisi kuulla väittäjiltä se, että minkälaista työhön johtanut opetus oli. Huhtasaari ja tämäkin blogisti aluksi väittivät, että opetus on ollut opetussuunnitelman vastaista mutta se, että miten, on jäänytkin sitten pimentoon. Tämän blogin kirjoittajalle pisteet siitä, että hän asian korjasi.

"Tuo todistustaakasta puhuminen lähinnä huvittaa kun nähtävästi suhtaudut omien väitteittesi todistustaakkaan hälläväliä-asenteella."

Mitä väitettäni en ole perustellut?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #74

Ei sinun nyt sentään tarvitse opetussuunnitelman sisällysluetteloa referoida...

Jos otetaan tarkasteluun vaikka opetussuunnitelman luvun 3.2 (jossa esitetään lainsäädännöstä seuraavat opetussuunnitelman päätavoitteet) kohdasta "Kasvu ihmisyyteen ja yhteiskunnan jäsenyyteen":

"Valtioneuvoston asetuksen 2 §:ssä korostetaan koulun kasvatus- ja opetustehtävää. Keskeisenä tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuulliseen yhteiskunnan jäsenyyteen. Opetuksen ja kasvatuksen tulee myös tukea kasvua tasapainoisiksi ja terveen itsetunnon omaaviksi ihmisiksi. Asetuksen mukaan opetus edistää kulttuurien sekä aatteellisten, maailmankatsomuksellisten ja uskonnollisten, kuten kristillisten, perinteiden sekä länsimaisen humanismin perinteen tuntemista ja ymmärtämistä. Elämän, toisten ihmisten ja luonnon kunnioittamisen rinnalla korostetaan ihmisarvon loukkaamattomuutta, ihmisoikeuksien kunnioittamista ja suomalaisen yhteiskunnan demokraattisia arvoja, kuten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Sivistykseen nähdään kuuluvaksi myös yhteistyö ja vastuullisuus, terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen, kasvu hyviin tapoihin sekä kestävän kehityksen edistäminen."

Otetaan sitten joku mahdollinen väite, joka voisi tulla tässä keississä kyseeseen, vaikkapa väite:

Opetuksessa ei ole huomiotu opetussuunnitelman asettamia päätavoitteita "ihmisarvon loukkaamattomuuden korostamisesta" ja "kasvatuksesta hyviin tapoihin".

Jonka perusteluina voisivat toimia mm.
- Huhtasaaren ihmisarvoa loukkaavan oppilastyön hyväksyminen osana opetusta
- Hyviin tapoihin kasvattamisen laiminlyönti osana opetusta

Kuinka katsoisit tällaista väitettä?

Ja turha lähteä saivartelemaan siitä, mikä on opetusta, mikä ei. Kun ollaan koulussa, ollaan opetuksessa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #81

"Huhtasaaren ihmisarvoa loukkaavan oppilastyön hyväksyminen osana opetusta"

Miten teos loukkasi Huhtasaaren ihmisarvoa? Ei se minusta haastanut millään tavoin ketään pohtimaan, että onko Huhtasaarella itsellään ihmisarvoa. Miten sinä vedit tuon johtopäätöksen tuosta teoksesta?

"Hyviin tapoihin kasvattamisen laiminlyönti osana opetusta"

Hyvät tavat kantaaottavassa kuvataiteessa lienee aika subjektiivinen käsitys. Pilapiirtämisen voisi unohtaa välittömästi. Onko mielestäsi siis tärkeämpää ylläpitää käsitystä hyvistä tavoista vai sananvapaudesta kun opetamme nuoria ilmaisemaan itseään? Kumpi on yhteiskunnassa tärkeämpää, hyvät tavat vai vapaus ilmaista itseään?

Opettaminen on myös tällaisia valintoja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #86

"Miten teos loukkasi Huhtasaaren ihmisarvoa?"

Ehkä väite Huhtasaaren vaikuttavan hukkumiskuolemiin Välimerellä. Väite on epätosi ja antaa täysin väärän kuvan Huhtasaaren tavoitteista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #94

Jos siis esittää epätoden väitteen niin hän automaattisesti loukkaa toisen ihmisarvoa? Joka kerta kun joku täällä väittää minun esittäneen väitteen, jota en ole esittänyt niin he loukkaavat minun ihmisarvoa, eli kyseenalaistavat sen, onko minulla sellaista?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #86

Huhhuh, kuinka voit edes kysyä miten teos loukkasi Huhtasaaren ihmisarvoa??

"Hyvät tavat kantaaottavassa kuvataiteessa lienee aika subjektiivinen käsitys."
-----
Aivan varmasti näin on. Mutta tässä ei nyt puhuta yleisesti kantaaottavasta kuvataiteesta vaan koulusta ja opetuksesta. Niiden puitteissa toimittaessa "hyvät tavat" eivät todellakaan ole mikään subjektiivinen käsitys.

"Onko mielestäsi siis tärkeämpää ylläpitää käsitystä hyvistä tavoista vai sananvapaudesta kun opetamme nuoria ilmaisemaan itseään?"
-----
Koululla on velvollisuus huolehtia noista molemmista asioista. Minun mielipiteeni sitä koskien, kumpi on tärkeämpää, ei tässä merkitse. Kysymyksesi on muutenkin kovin ristiriitainen, koska koulussa tuskin kuuluu opettaa hyvien tapojen vastaista sananvapauden käyttöä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #98

"Huhhuh, kuinka voit edes kysyä miten teos loukkasi Huhtasaaren ihmisarvoa??"

Ihan normaali kysymys. Jos vastaus on helppo niin sinä varmaan sen tarjoat.

"Mutta tässä ei nyt puhuta yleisesti kantaaottavasta kuvataiteesta vaan koulusta ja opetuksesta. Niiden puitteissa toimittaessa "hyvät tavat" eivät todellakaan ole mikään subjektiivinen käsitys."

Tarkoitus oli tuottaa kantaaottavaa kuvataidetta. Taiteen sopivuutta säätelevät koulussa samat kriteerit kuin muuallakin. Ei koulu ja opetus ole mitenkään irrallaan muun maailman sovinnaisuus- ja sananvapauskäsityksistä.

"Koululla on velvollisuus huolehtia noista molemmista asioista. Minun mielipiteeni sitä koskien, kumpi on tärkeämpää, ei tässä merkitse. Kysymyksesi on muutenkin kovin ristiriitainen, koska koulussa tuskin kuuluu opettaa hyvien tapojen vastaista sananvapauden käyttöä."

Koulussa painitaan samojen kysymysten kanssa kuin muuallakin maailmassa. Mikä on soveliasta ja mihin sananvapaus yltää. Ei opettajilla ole valmiita vastauksia tähän. Minä olen aina kokenut, että ilmaisunvapaus on tärkeämpi asia kuin se, että pidänkö minä jotain kohteliaana tapana ilmaista asia. Joskus esim. esseet voivat olla täynnä voimakkaitakin tunteita oppilaan kokemasta epäoikeudenmukaisuudesta ja sen sijaan, että moittisin kohteliaisuuden puutteesta on minusta tärkeämpi, että oppilas kykenee ilmaisemaan tunteensa, pukemaan ne johonkin muotoon.

Maailma on ristiriitainen paikka. Opetussuunnitelman perusteet ei ole mikään ehdoton ratkaisu maailman ongelmiin vaan lähtökohta aktiivisen kansalaisen kasvattamiseen. Pitää pyrkiä olemaan kohtelias mutta pitää pystyä myös muodostamaan käsitys siitä mikä on yhteiskunnan kannalta tärkeää ja kuinka parhaiten pystyy ilmaisemaan itseään.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #101

"Ihan normaali kysymys. Jos vastaus on helppo niin sinä varmaan sen tarjoat."
-----
Pelleilet. Toisten teemojen alla käydyissä keskusteluissa olet täällä usarissa osoittanut aivan erityistä herkkyyttä mitä tulee ihmisarvokysymyksiin mutta nyt esität, ettet voi käsittää kuinka Huhtasaaren kuvaaminen "kuoleen lähettäjänä" voisi olla hänen ihmisarvoaan loukkaavaa.

Odotan yhä, että toisit opetussuunnitelman sisältöön ja sen soveltamiseen liittyvää osaamistasi enemmän esille. Esim. miten opetussuunnitelmasta käsin voidaan todeta se, että "taiteen sopivuutta säätelevät koulussa samat kriteerit kuin muuallakin."? Ylipäätään, ei koulun ulkopuolisessa maailmassakaan voi tehdä ihmisarvoa loukkaavaa taidetta; miksi siis koulussa näin voitaisiin toimia?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #121

"Toisten teemojen alla käydyissä keskusteluissa olet täällä usarissa osoittanut aivan erityistä herkkyyttä mitä tulee ihmisarvokysymyksiin mutta nyt esität, ettet voi käsittää kuinka Huhtasaaren kuvaaminen "kuoleen lähettäjänä" voisi olla hänen ihmisarvoaan loukkaavaa."

Olen siis jossain väittänyt samanlaisesta asiasta, että se on ihmisarvoa loukkaava teko? Nyt kiinnostaa kyllä kuulla, että missä? Sinulta kuitenkin jäi nyt avaamatta se, että millä tavoin tuo juliste loukkaa Huhtasaaren ihmisarvoa? Ei hän itse ole ainakaan niin väittänyt.

"Esim. miten opetussuunnitelmasta käsin voidaan todeta se, että "taiteen sopivuutta säätelevät koulussa samat kriteerit kuin muuallakin."? Ylipäätään, ei koulun ulkopuolisessa maailmassakaan voi tehdä ihmisarvoa loukkaavaa taidetta; miksi siis koulussa näin voitaisiin toimia?"

Ei voikaan tehdä sellaista taidetta mutta nyt sinun pitää hieman avata, että miten tuo loukkaa ihmisarvoa? Olen kysynyt useampaan kertaan. Ja koulu en elämää varten, ei koulua varten, joten olisi outoa opettaa taiteen tekemistä eri säännöillä kouluissa kuin muualla.

Tässä pieni pätkä, joka auttaa varmaan ymmärtämään tätä yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja ilmaisunvapauden sekä -rohkeuden tarvetta opetuksessa. Ja sitä, että maailman ristiriitaisuus otetaan huomioon. Arvoperustan kohdasta ihmisyys, sivistys, tasa-arvo ja demokratia.

"Perusopetus tukee oppilaan kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan. Ihmisyyteen kasvussa jännitteet pyrkimysten ja vallitsevan todellisuuden välillä ovat väistämättömiä. Sivistykseen kuuluu taito käsitellä näitä ristiriitoja eettisesti ja myötätuntoisesti sekä rohkeus puolustaa hyvää."

Jos luettuasi opetussuunnitelman arvoperustan olet sitä mieltä, että kohtelias käytös poliittikkoja kohtaan on tärkeämpää kuin ilmaisunvapaus, niin olisin huolissani suomalaisen demokratian tilasta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #124

Arvoperustasta löytyy tämäkin:

"Perusopetus rakentuu elämän ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle. Se ohjaa niiden puolustamiseen ja ihmisarvon loukkaamattomuuteen."

Ollaan tultu tilanteeseen, jossa koko argumentaatioyritelmäsi lepää sen varassa, että mukamas esität, ettet ymmärrä lainkaan miten Huhtasaaren kuvaaminen "kuoleen lähettäjänä" voisi loukata hänen ihmisarvoaan. Ymmärrän tämän sinällään; jos tunnustat, että se loukkaa ihmisarvoa, joudut tunnustamaan olevasi väärässä, koska ihmisarvo ja sen loukkaamattomuus ovat opetussuunnitelman erityisessä suojeluksessa.

Tästä on turha jatkaa, koska en ala näin yksinkertaisesta asiasta vänkäämään.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #129

Sinulta on nyt jäänyt useamman kerran mainitsematta se, että miten tuo juliste loukkaa Huhtasaaren ihmisarvoa. Jos sinä ymmärrät sen niin hyvin ja se on yksinkertainen asia niin miksi et sitä tässä edes hieman avaisi?

Jos vaikka lukion oppilas toteaisi esseessä, että ei aio perustella väitettään ihmisarvon loukkauksesta koska se on liian yksinkertainen niin ei siitä hirveästi pisteitä heru. Minulle ei tuota tuskaa tunnustaa, että ihmisarvoa on loukattu ja opetus on ollut opetussuunnitelman vastaista, jos joku avaa hieman, että miten. Ne varsinaiset perusteet tässä kuitenkin jäävät nyt jatkuvasti uupumaan.

Sinun argumentaatiosi lepää sen varassa, että ihmisarvoa on loukattu, mutta mielestäsi on turhaa yrittää avata tuota argumenttiasi, koska se on liian yksinkertainen asia. Meneekö tällainen keskustelu sinusta nyt väittelyn kannalta aivan oikein? Koetko voittaneesi väittelyn toteamalla, että minä mukamas esitän, etten ymmärrä asiaa, jota sinä et suostu argumentoimaan, koska se on liian yksinkertainen? Väittelyjäkin 12 vuotta vetäneenä voin sanoa, että ihan noin se ei toimi.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #139

Hyvä on.

Kuten olen jo aikaisemmin todennut, tuossa koulun hyväksymässä ja julkaistussa oppilastyössä Huhtasaari kuvataan Suomeen pyrkivien tp-hakijoiden kuolemiin johtavan politiikan kannattajana. Tämä on halventavaa ja, näin ollen, loukkaa Huhtasaaren ihmisarvoa.

Nykyaikana myös näyttää siltä, että ihmisarvonsa loukatuksi kokeneen henkilön tai ryhmän reaktion voimakkuus on ainakin jonkinasteinen todiste siitä, että ihmisarvoa on tosiasiallisesti loukattu. Huhtasaaren voimakas reaktio kertoo siitä, että hän on vahvasti kokenut tuon oppilastyön halventavan häntä.

Kyseenalaistatko Huhtasaaren henkilökohtaisen kokemuksen tässä asiassa?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #172

Sinun mielestäsi siis jos esim. viher-vasemmistolaisen politiikan väitetään johtavan raiskauksiin niin loukataan poliitikkojen ihmisarvoa? Minä olen eri mieltä. Sinulla menee nyt kunnioitus ja ihmisarvo sekaisin. Työ oli epäkunnioittava mutta ei se mitenkään pyrkinyt esittämään, etteikö Laura Huhtasaarelle kuuluisi sama ihmisarvo kuin kaikille muillekin.

"Kunnioituksen osoittaminen teoin tai tekelein on usein osa ihmisen moraalia tai sosiaalista kanssakäyntiä."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kunnioitus

"Ihmisarvo on moraalinen ja juridinen käsite, jonka mukaan ihmisellä on arvo sinänsä."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisarvo

_____________________

"Nykyaikana myös näyttää siltä, että ihmisarvonsa loukatuksi kokeneen henkilön tai ryhmän reaktion voimakkuus on ainakin jonkinasteinen todiste siitä, että ihmisarvoa on tosiasiallisesti loukattu. "

Tämähän nyt on aika höpöä. Mielestäsi siis loukkaantumisen voimakkuus on todiste loukkaamisesta? Kovimpia loukkaantujia on siis tosiasiallisesti koviten loukattu? Eipä taida ihan päteä missään.

"Kyseenalaistatko Huhtasaaren henkilökohtaisen kokemuksen tässä asiassa?"

En tietenkään. Varmasti hän kokee ikävänä tuon epäkunnioittavan teoksen. Minäkin kokisin. Mutta pitäisikö mielestäsi meidän opettaa, että poliitikkojen kunnioittava kohtelu on tärkeämpää kuin ilmaisunvapaus? Jos poliitikko loukkaantuu teoksestasi niin sellaista ei saa kirjoittaa, koska loukkaantuminen on tosiasiallinen todiste ihmisarvon loukkauksesta.

Sinun kirjoituksesi on vaarallisen naivia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #175

"Työ oli epäkunnioittava mutta ei se mitenkään pyrkinyt esittämään, etteikö Laura Huhtasaarelle kuuluisi sama ihmisarvo kuin kaikille muillekin."
-----
Ok, olemme samaa mieltä ainakin siitä, että oppilastyö oli epäkunnioittava. Oletko valmis hyväksymään, että se oli myös hyvien tapojen vastainen ja halvensi Huhtasaarta?

Voitko vielä selventää mitä tarkoitat tuolla ilmaisullasi "ettei se pyrkinyt esittämään, etteikö Huhtasaarelle kuulu sama ihmisarvo kuin muille". Jää vähän hämäräksi; tämä lienee argumenttisi sille, ettei oppilastyö ole loukannut Huhtasaaren ihmisarvoa? Minun on vaikea hahmottaa millainen olisi sellainen juliste, jossa esitettäisiin "ettei Huhtasaarella ole sama ihmisarvo kuin muilla"...

Tämä argumenttisi on muutenkin asian vierestä, koska tässä tilanteessa on kyse ihmisarvon loukkaamisesta halventamalla, ei siitä, että tuleeko vai eikö oppilastyö "esittäneeksi sen ettei Huhtasaarella ole sama ihmisarvo kuin muilla". Sekin vielä, että tuon oppilastyön keskeinen ajatus lienee nimenomaan esittää, että kaikilla on sama ihmisarvo MUTTA Huhtasaari ei siitä piittaa, hän kannattaa politiikassaan tp-hakijoiden kuolemaa.

Noihin wikilinkkeihin ja halpamaisiin olkiukkoihin en lähde ottamaan kantaa, koska haluan pysyä vakaasti asiassa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #177

"Ok, olemme samaa mieltä ainakin siitä, että oppilastyö oli epäkunnioittava. Oletko valmis hyväksymään, että se oli myös hyvien tapojen vastainen ja halvensi Huhtasaarta?"

Halvensi Huhtasaarta ja varmasti oli myös monien mielestä hyvien tapojen vastainen. En kuitenkaan lähtisi siitä, että yhteiskunnallisesti kantaa ottavien taideteosten tärkeimpiä ominaisuuksia on subjektiivisten hyvien tapojen noudattaminen. Kantaaottavaa taidetta ei tehdä loukkaantujien ehdoilla. Olen raskaan musiikin ystävä ja todella iso määrä kotimaista musiikkia olisi jäänyt tekemättä, jos loukkaantujien ehdolla pelattaisiin.

"Voitko vielä selventää mitä tarkoitat tuolla ilmaisullasi "ettei se pyrkinyt esittämään, etteikö Huhtasaarelle kuulu sama ihmisarvo kuin muille"."

Se ei minun tulkintani mukaan ottanut minkäänlaista kantaa Huhtasaaren ihmisarvoon sinänsä. Nytkin vaadittaisiin niiltä, joiden mielestä otti, jonkinlainen perustelu, että miten. Minun on vaikea lähteä perustelemaan millä tavoin teoksessa ei ollut jotain.

"Minun on vaikea hahmottaa millainen olisi sellainen juliste, jossa esitettäisiin "ettei Huhtasaarella ole sama ihmisarvo kuin muilla"..."

Niin minunkin on vaikea hahmottaa. Mutta sitä on ihmisarvon loukkaus, esitetään, että jollakulla ei olisi arvoa ihmisenä. Siksi en sanoisi, että teos millään tavoin loukkaa Huhtasaaren ihmisarvoa.

"Tämä argumenttisi on muutenkin asian vierestä, koska tässä tilanteessa on kyse ihmisarvon loukkaamisesta halventamalla, ei siitä, että tuleeko vai eikö oppilastyö "esittäneeksi sen ettei Huhtasaarella ole sama ihmisarvo kuin muilla"."

Ei ihmisarvoa loukattu. Se, että ollaan epäkunnioittavia ei loukkaa ihmisarvoa. Lähempänä ollaan kunnianloukkausta mutta ei Huhtasaarikaan taida siitä tekijöitä lähteä syyttämään.

"Noihin wikilinkkeihin ja halpamaisiin olkiukkoihin en lähde ottamaan kantaa, koska haluan pysyä vakaasti asiassa."

Minua kiinnostaa, että minkä näit halpamaisena olkiukkona? Ja wikilinkit ovat nimenomaan keskeisiä sen kannalta, mitä sinä olet ymmärtänyt väärin. Ja edelleen haluaisin tietää, että missä aikaisemmassa kommentissani olen esittänyt niin erityistä herkkyyttä ihmisoikeuskysymyksiin, että minun pitäisi tässä ymmärtää Huhtasaaren ihmisarvoa loukatun?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #178

"Halvensi Huhtasaarta ja varmasti oli myös monien mielestä hyvien tapojen vastainen."
-----
Tämä myönnytyksesi riittää. Halventaminen on yksilön ihmisarvoa loukkaava teko.

Kun nyt ollaan samaa mieltä siitä, että oppilastyö oli epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halvensi Huhtasaarta, voidaan palata alun väitteeseen:

Opetuksessa ei ole huomiotu opetussuunnitelman asettamia päätavoitteita "ihmisarvon loukkaamattomuuden korostamisesta" ja "kasvatuksesta hyviin tapoihin".

Jonka perusteluina voisivat toimia mm.
- Huhtasaaren ihmisarvoa loukkaavan oppilastyön hyväksyminen osana opetusta
- Hyviin tapoihin kasvattamisen laiminlyönti osana opetusta

Kuinka nyt katsot tätä väitettä?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #179

"Tämä myönnytyksesi riittää. Halventaminen on yksilön ihmisarvoa loukkaava teko."

Ei automaattisesti ole. Teos peilasi politiikan vaikutuksia ja oli se reilua tai ei, niin Huhtasaaren ihmisarvoa ei millään tavoin kommentoitu teoksessa. Kannattaa tutustua vaikka julkisen sanan neuvoston langettaviin päätöksiin niin saa hieman käsitystä siitä, milloin loukataan viestinnässä ihmisarvoa.

Emme ole samaa mieltä ihmisarvon loukkauksesta, ei, vaikka kuinka itse siihen uskot. Se ei muutu pelkällä toistelulla todeksi.

Hyvät tavat kantaaottavassa visuaalisessa taiteessa ovat erityisen subjektiivinen näkemys. Kumpi on sinusta tärkeämpää, ilmaisunvapaus vai hyvät tavat? Et ole vastannut tähän vaikka olen useasti kysynyt. Opettajuus on täynnä tällaisia valintoja. Minä kallistun ilmaisunvapauden puolelle ja se ei ole opetussuunitelman vastaista.

Pitäisikö mielestäsi oppilaita kieltää tekemästä töitä ainoastaan sillä perusteella, että joku voi loukkaantua?

Edit: Lisään tähän nyt pari juttua langettavista päätöksistä ihmisarvon loukkauksen kohdalla niin saat vähän osviittaa, että miten minä sen ymmärrän. Yleensä se tarkoittaa heikossa asemassa olevan ihmisen arvon vähättelyä ja varsinkin kuolevien loukkaavaa kohtelua. Se ei tarkoita politiikan kritisointia.

"Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava (JO 26). Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta (JO 28)."
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/hazard-ja...

"Vakava huomautus (siirryt toiseen palveluun) tuli uutisten taustalla soitetusta Mikki Hiiri merihädässä -lastenlaulusta. Uutinen käsitteli Välimereltä pelastettuja Eurooppaan pyrkijöitä. Kappale soitettiin kahdessa aamun uutisosuudessa ja juontajat vitsailivat asiasta vielä jälkeenpäin. JSN:n mukaan kyse oli vakavasta ihmisarvon loukkaamisesta."
https://yle.fi/uutiset/3-9300518

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #187

Julkisen sanan neuvostolla ja sen ratkaisuilla ei ole merkitystä, koska tässä ei käsitellä tiedotusvälineiden toimintaa.

Myöskään sillä, asetanko minä ilmaisunvapauden vai hyvät tavat ensisijaiseksi periaatteeksi, ei ole tässä merkitystä. Kuten aikaisemmin jo totesin, koulussa tuskin tulee opettaa epäkunnioittavaa, hyvien tapojen vastaista ja halventavaa ilmaisunvapautta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #189

"Julkisen sanan neuvostolla ja sen ratkaisuilla ei ole merkitystä, koska tässä ei käsitellä tiedotusvälineiden toimintaa."

Yritin esimerkkien avulla saada sinut ymmärtämään mitä ihmisarvon loukkaus viestinnässä oikeasti tarkoittaa. Sinun määritelmäsi on aivan liian laaja.

"Kuten aikaisemmin jo totesin, koulussa tuskin tulee opettaa epäkunnioittavaa, hyvien tapojen vastaista ja halventavaa ilmaisunvapautta."

Koulussa opetetaan viestimään tehokkaasti. Kunnioitus ja hyvät tavat ovat osa viestintää mutta, aivan kuten yhteiskunnassa yleensä, ne ovat subjektiivisia käsitteitä. Kukaan ei varmasti opeta niin, että viestintä on automaattisesti väärin, jos poliitikko loukkaantuu ja, että poliitikon loukkaantuminen on todiste siitä, että ihmisarvoa on loukattu.

Sinä muuten olet nyt ilman perusteita syyttänyt minua olkiukkojen rakentamisesta ja, että olisin osoittanut keskusteluissa sellaista erityistä herkkyyttä ihmisarvokysymyksiin, että minun pitäisi nyt pitää julistetta ihmisarvoa loukkaavana. Olen pyytänyt esimerkkiä näistä mutta sellaista et ole tarjonnut. Minä loukkaannun tällaisista perusteettomista syytöksistä ja sehän on sinun mielestäsi todiste siitä, että sinä nyt loukkaat tosiasiallisesti minun ihmisarvoani.

Huomaatko kuinka mahdoton tuo sinun logiikkasi on?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #190

#189 ja #190: ”Yritin esimerkkien avulla saada sinut ymmärtämään mitä ihmisarvon loukkaus viestinnässä oikeasti tarkoittaa. Sinun määritelmäsi on aivan liian laaja.”

Edellä olette molemmat jo samaa mieltä siitä, että koulun julkaisema oppilastyö oli halventava ja epäkunnioittava. Jostain syystä Kangasluoma edelleen väittää, että halventaminen ei olisi yksilön ihmisarvoa loukkaava teko. No, tarkastellaan asiaa.

”Kuoleen” -vihjaus oli siis halventava ja epäkunnioittava. Samalla se oli selkeästi valheellinen. Toisen halventaminen valheellisella vihjauksella siten, että teko on omiaan aiheuttamaan loukattuun kohdistuvaa halveksuntaa on toisaalta myös kriminalisoitu kunnianloukkauksena.

Mitä sitten ihmisarvoon tulee, niin oikeuskirjallisuuden mukaan kunnian suojalla on läheinen sisällöllinen yhteys erityisesti ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kieltoon.

Vaikka Julkisen sanan neuvoston (JSN) ratkaisut eivät suoraan sovellu tähän tapaukseen, ja vaikka poliitikon tulee kestää tavallista kansalaista ankarampaa arvostelua, myös JSN:n kanta asiaan on selkeä: Ihmisarvon loukkaukset eivät kuulu sananvapauteen.
JSN korostaa: ”Ihmisarvon loukkaukset puetaan joskus vihjailevien, epäsuorien ja monimielisten ilmaisujen muotoon.”
http://www.jsn.fi/blog/ihmisarvon-loukkaukset-eiva...

-> Johtopäätöksenä on todettava: Toisten ihmisten halventaminen loukkaa ihmisarvoa. Kirjoittaja Virkkula on oikeassa ja kirjoittaja Kangasluoma on väärässä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #190

Asian vierestä menee jälleen.

Tässä oli kyse siitä, että sinä olet täällä monta päivää kysellyt sen perään, miten opetus on ollut opetussuunnitelman vastaista ja kailottanut olevasi opetussuunnitelma-asiantuntija (vaikket tässäkään keskustelussa ole oikeastaan lainkaan tukenut tai perustanut näkemyksiäsi opetussuunnitelman sisältöön).

No, nyt sinulle on esitetty, miten opetus oli opetussuunnitelman vastaista:

Opetuksessa ei ole huomiotu opetussuunnitelman asettamia päätavoitteita "ihmisarvon loukkaamattomuuden korostamisesta" ja "kasvatuksesta hyviin tapoihin".

Jota perusteltiin:
- Huhtasaaren ihmisarvoa loukkaavan oppilastyön hyväksyminen osana opetusta
- Hyviin tapoihin kasvattamisen laiminlyönti osana opetusta

Olet tässä keskustelussa jo myöntänyt oppilastyön olleen epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halventaneen Huhtasaarta.

Loogista olisi se, että esittäisit - kun et näytä väitettä sittenkään myöntävän - kuinka nuo opetussuunnitelman päätavoitteet ovat tulleet huomioiduksi, jos ja kun oppilastyö oli epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halvensi Huhtasaarta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #192

"No, nyt sinulle on esitetty, miten opetus oli opetussuunnitelman vastaista:"

Ei kukaan missään vaiheessa ole kertonut, että minkälainen opetus johti tuohon työhön. Aivan varmasti opetuksessa ei kehotettu olemaan epäkunnioittava ha halventamaan tiettyjä poliitikkoja. Se, että oppilaiden työtä hyväksyttiin ilmaisunvapauden nimissä on aivan eri asia kuin se, että opetetaan halventamaan.

Oletko aidosti sitä mieltä, että kaikki teokset, joista poliitikko voi loukkaantua pitäisi kieltää opetussuunnitelman ja ihmisarvon vastaisina? Tähän toivon nyt rehellistä vastausta.

"Olet tässä keskustelussa jo myöntänyt oppilastyön olleen epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halventaneen Huhtasaarta."

Kyllä, mutta olen sitä mieltä, että kantaaottavaa taidetta ei pidä lähteä sensuroimaan vain, koska se ei kunnioita poliittikkoa tai ole subjektiivisten hyvien tapojen mukainen. Näin tehdään diktatuureissa ei demokratiassa.

"Loogista olisi se, että esittäisit - kun et näytä väitettä sittenkään myöntävän - kuinka nuo opetussuunnitelman päätavoitteet ovat tulleet huomioiduksi, jos ja kun oppilastyö oli epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halvensi Huhtasaarta."

Opetuksesta en tiedä. Et tiedä sinäkään, vaikka kovasti väität. Ilmaisunvapauden nimissä en lähtisi sensuroimaan tuota työtä. Työn tyylistä ja vaikutuksesta voidaan keskustella mutta ei se, että oppilaat tekivät tuollaisen työn ei ole opetussuunnitelman vastaista.

Ja se ei edelleenkään muutu todeksi, että ihmisarvoa on loukattu. Ei, vaikka sinä kuinka yrität väittää. En ole nähnyt kenenkään, edes Huhtasaaren tai Halla-Ahon näin esittävän.

Jätät myös jatkuvasti vastaamatta minua kohtaan esittämiisi syytöksiin. Olisi reilua, jos niitä edes vähän perustelisit.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #193

#193: Olet jo Kangasluoma hävinnyt tämän väittelyn. Kannattaako enää kaivaa kuoppaa syvemmäksi?

Korjataan tässä vielä yksi niistä virheistä, mitä olet esittänyt: Postauksessasi #187 esität, että ihmisarvon loukkaus voisi yleensä tarkoittaa ”heikossa asemassa olevan ihmisen arvon vähättelyä ja varsinkin kuolevien loukkaavaa kohtelua.” Todellisuudessa ihmisarvon mahdollista loukkausta ei suinkaan ole tällä tavalla rajattu. Ihmisarvo kuuluu jokaiselle, kaikissa tilanteissa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #194

Janhunen on jäljillä kirjoittaessaan ihmisarvon kuuluvan kaikille kaikissa tilanteissa. Mutta vielä hyvin kaukana ja haaleilla.

Mutta jos ja kun lähdemme pitämään loukkaantumista merkkinä ihmisarvon loukkauksesta olemme todellakin n.s. "heikoilla jäillä". Etenkin jos lähdemme sillä puolustamaan poliitikon edesottamuksia. Hehän ovat tässä suhteessa erityisasemassa ja heiltä vaaditaan ihan lakisääteisemmin paksumpaa nahkaa ja kritiikinkestävyyttä (RL 24 luku, 9 §, 4. mom.). He ovat siis itse itsensä maalittaneet politiikkaan lähtiessään.

P.s. Käsittääkseni Kangasluoma on hyvinkin oikeassa argumentaatiossaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #205

#205: ”Janhunen on jäljillä kirjoittaessaan ihmisarvon kuuluvan kaikille kaikissa tilanteissa. Mutta vielä hyvin kaukana ja haaleilla.”

-> Käsitykseni mukaan ihmisarvon loukkaamattomuus on jokaisen perusoikeus, joten voidaan hyvin sanoa että se kuuluu jokaiselle kaikissa tilanteissa. Kuten tiedämme, ihmisarvon loukkaaminen usein johtaa erinäisiin seuraamuksiin.

”Mutta jos ja kun lähdemme pitämään loukkaantumista merkkinä ihmisarvon loukkauksesta olemme todellakin n.s. "heikoilla jäillä".

-> Ei yksinomaan ja pelkästään subjektiivisesta loukkaantumisesta voikaan todeta sitä, että kyseessä olisi ihmisarvon loukkaus, enkä ole tällaista väittänytkään. On myös totta, että poliitikolta vaaditaan suurempaa kritiikinkestävyyttä kuin tavalliselta kansalaiselta ja olen tämänkin jo edellä maininnut.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #193

Sillä, että me kumpikaan emme tiedä minkälaista opetus on tarkalleen ottaen ollut, ei ole argumentin kannalta merkitystä. Oppilastyö on jokatapauksessa hyväksytty osana opetusta.

"Se, että oppilaiden työ hyväksyttiin ilmaisunvapauden nimissä on aivan eri asia kuin se, että opetetaan halventamaan."
-----
Btw, mistä tiedät että oppilastyö hyväksyttiin ilmaisunvapauden nimissä?

Alat olla aikalailla suossa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #195

"Btw, mistä tiedät että oppilastyö hyväksyttiin ilmaisunvapauden nimissä?"

Kaikki oppilastyöt, jotka hyväksytään näytille on hyväksytty ilmaisunvapauden nimissä.

"Sillä, että me kumpikaan emme tiedä minkälaista opetus on tarkalleen ottaen ollut, ei ole argumentin kannalta merkitystä. Oppilastyö on jokatapauksessa hyväksytty osana opetusta."

Tehdäänpä pieni koe. Opettaja pyytää oppilaita piirtämään eläimiä. Oppilas piirtää possun leikkimässä kaikkien oppilaiden kanssa. Luokan muslimioppilas ja tämän vanhemmat loukkaantuvat tästä työstä. Sinun omien sanojesi mukaan loukkaantuminen on jonkinasteinen todiste, että ihmisarvoa on loukattu, kts. alla.

Onko tässä tapauksessa opettajan poistettava työ tai muussa tapauksessa opetus on ollut opetussuunnitelman vastaista, koska työ on epäkunnioittava ja hyvän tavan vastainen, koska joku on loukkaantunut? Vai pitääkö työn sallia olla seinällä vaikka joku koki sen halventavaksi ja loukkaavaksi.

Miten Henteri opettajan hoitaisi tilanteen?

Henteri Virkkula:
"Nykyaikana myös näyttää siltä, että ihmisarvonsa loukatuksi kokeneen henkilön tai ryhmän reaktion voimakkuus on ainakin jonkinasteinen todiste siitä, että ihmisarvoa on tosiasiallisesti loukattu."

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #196

Kyllä, nykyaikana näyttää siltä, että ihmisarvonsa loukatuksi kokeneen henkilön tai ryhmän reaktion voimakkuus on ainakin jonkinasteinen todiste siitä, että ihmisarvoa on tosiasiallisesti loukattu.

Sinä yrität vääntää tästä toteamuksestani (mielestäni kuvaa jokseenkin objektiivisesti nykymenoa) jotain muuta. Huomaa erityisesti sanat "näyttää siltä" ja "jonkinasteinen todiste".

Vai että miten toimisin opettajana...sinulla ei siis ole enää mitään parempaa?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #197

"Vai että miten toimisin opettajana...sinulla ei siis ole enää mitään parempaa?"

Koko jutun pointtihan on, että miten toimit opettajana vastaavassa tilanteessa opetussuunnitelman mukaisesti. Oliko tuo tilanne nyt sinulle liian vaikea haaste? Taitaa olla niitä helpoimpia tilanteita, joita vastaan tulee. Jos oppilas ja hänen vanhempansa loukkaantuvat oppilaan teoksesta niin pitääkö se poistaa, koska se on sinun summittaisen määritelmäsi mukaan ihmisarvon vastainen?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #198

Ei, tuo ei ole ollut koko jutun pointti.

"Jos oppilas ja hänen vanhempansa loukkaantuvat oppilaan teoksesta niin pitääkö se poistaa, koska se on sinun summittaisen määritelmäsi mukaan ihmisarvon vastainen?"
-----
Järjetön kysymys, johon tietenkin vastaan: ei. Mutta jos oppilastyö on epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halventava, sitä ei tulisi hyväksyä opetussuunnitelman näkökulmasta, koska koska ihmisarvo ja sen loukkaamattomuus ovat opetussuunnitelman erityisessä suojeluksessa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #200

"Mutta jos oppilastyö on epäkunnioittava, hyvien tapojen vastainen ja halventava, sitä ei tulisi hyväksyä opetussuunnitelman näkökulmasta, koska koska ihmisarvo ja sen loukkaamattomuus ovat opetussuunnitelman erityisessä suojeluksessa."

Mutta oppilashan loukkaantui ja sinun mielestä se on jonkinasteinen todiste ihmisarvon loukkauksesta? Sinusta työ ei siis ollut kunnioittava vaikka oppilas loukkaantui ja koki sen halventavana? Sinähän olet nyt ristiriidassa itsesi kanssa.

Oppilastyöhän on epäkunnioittava, jos se esittää muslimilapsen leikkimässä porsaan kanssa. Vai olisiko sinunkin mielestä tosiaan niin, että hyvät tavat ja kunnioitus ovat sittenkin subjektiivisia asioita ja ilmaisunvapaus on niitä tärkeämpi?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #201

Joopa joo, Kangasluoma. Eiköhän tämä ala olla taputeltu...

Voisin lähteä samalle linjalle ja kysyä vaikka: miksi muslimilapsen esittäminen porsaan kanssa on epäkunnioittavaa? Sinä olet väittänyt, että näin on mutta et ole perustellut kantaasi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #202

Taputeltu tosiaan lienee, jos argumenttisi ovat enää vain joopa joo -linjaa.

"Voisin lähteä samalle linjalle ja kysyä vaikka: miksi muslimilapsen esittäminen porsaan kanssa on epäkunnioittavaa?"

Se, että miksi lienee muslimien vastattavissa mutta on muslimeja, jotka loukkaantuvat sian ja heidän yhteyskuvauksista. Briteissä koulussa poistettiin tämän pelossa lastenkirjoja, joissa oli sikoja kuvattuna. Tietenkin tuolle naurettiin yleisesti.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/2818809...

Entäs esim. profeetta Muhammedin kuvaus, siitä varmasti loukkaannutaan? Ja sinun mukaanhan näyttää siltä, että loukkaantuminen on jonkinasteinen todiste ihmisarvon loukkauksesta. Alat varmaan pikkuhiljaa huomata, kuinka järjetön määritelmä tuo on.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #203

#203: Harvoin näkee näin huonoa argumentointia ja tällaista tosiasioiden väistelyä kuin mitä olet tässä ketjussa esittänyt. Olet jo niin syvällä kuopassa, että et kykene saamaan aikaiseksi enää ainuttakaan lausetta joka vakuuttaisi ketään, tosin eipä se taso ollut korkea aiemminkaan. Kuoppaa voi tietysti aina kaivaa syvemmäksi...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #203

Oletko siis kysynyt asiasta muslimeilta ja saanut vastauksen?

Hitto vie Kangasluoma, pistää miettimään että millaisiahan ne sinun 12 vuoden ajan vetämät väittelyt ovat olleet?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #206

"Oletko siis kysynyt asiasta muslimeilta ja saanut vastauksen?"

Et siis tiennyt, että jotkut muslimit loukkaantuvat profeetta Muhammedin kuvien piirtämisestä? Aika kiven alla saa olla elänyt, jos tämä ilmiö on mennyt ohi. Sinun määritelmäsi mukaan lähes kaikki pilapiirrokset pitäisi kouluissa kieltää, koska ne ovat epäkunnioittavia kohdettaan kohtaan, halventavat sitä ja niistä loukkaannutaan usein.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Muhammed-pilapiirros...
https://www.bbc.com/news/magazine-30814555

"Hitto vie Kangasluoma, pistää miettimään että millaisiahan ne sinun 12 vuoden ajan vetämät väittelyt ovat olleet?"

Aika vähän siellä hyväksyttiin juupa juuta tai muunlaista asian viereistä päivittelyä. Ja jos esitti väitteen niin perustelut piti aina olla mukana. Sinulta nyt jäi taas vastaamatta, että sallisitko profeetta Muhammedia käsittelevän kuvan laittamisen luokan seinälle, jos se loukkaisi luokan muslimioppilaita? Yrität nyt kovasti venkoilla ja väistellä tuohon vastaamista.

Ja kritiikkiä olisi varmaan tullut väitteestä, että ihmisarvonsa loukatuksi kokeneen henkilön tai ryhmän reaktion voimakkuus on ainakin jonkinasteinen todiste siitä, että ihmisarvoa on tosiasiallisesti loukattu. Ei ole kyllä kukaan sellaista onneksi esittänyt.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #65
Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #51

Tuo uniikki taidekasvatus sai minut ajattelemaan, että kyseessä olisi opetussuunnitelmasta poikkeava, mutta nyt kysyttyäsi ajattelin että saatoin olla väärässä.

---------------------------

"Taidekaaren yhtenä tavoitteena on mahdollistaa lasten kasvu aktiivisiksi kuntalaisiksi jo varhain. Olennaista on tasapuolisuus."

"kyseessä on Suomen laajin kulttuurikasvatusohjelma"

https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/709439-tall...

--------------------
Itse taiteen ja kulttuurin harrastajana tiedän hyvin, että se on hyvin Vihreä-vasemmistolaista taidepolitiikkaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #82

"Itse taiteen ja kulttuurin harrastajana tiedän hyvin, että se on hyvin Vihreä-vasemmistolaista taidepolitiikkaa."

Niin on. Kuinka kehtaavat pyrkiä tarjoamaan taide-elämyksiä niille, joilla siihen ei ole muuten varaa tai mahdollisuutta tutustua. Ja pyrkivät vielä yhdenvertaisuuteen, ettäs kehtaavat.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #91

Kaiken ideologian taiteilijat tulisi hyväksyä. Nyt on niin, että tuttavapiirini nuori taiteilija porvarisperhestä on joutunut vaihtamaan näkemyksiään.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #125

Tarkoitatko nyt Taidekaarta? Siellä on siis on siis pakotettu porvariperheestä oleva nuori muuttamaan näkemyksiään? Miten se ilmeni? Tuollainenhan on selkeästi opetussuunnitelman vastaista toimintaa. Tuosta kannattaa ehdottomasti ilmoittaa opetustoimeen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #47

Tässä linkistä voi saada lisävalaistusta asiaan. Oikealta alan koulutuksen saaneelta ihmiseltä. Ei ideologilta, joita täällä näköjään pursuaa.

https://www.oikeamedia.com/o1-84809

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #12

Taisi Laura sanoa, ettei se seuraa opetussuunnitelmaa. Joskus tietoa tulee niin paljon, että sen kanssa on haastetta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #92

Siksi onkin hyvä, ettei esitä väitteitä asiasta, josta ei itsellä ole tietoa. Ja silloin kun jonkun toisen ihmisen väitteet osoittautuvat hankalasti puolusteltavaksi niin kannattaa miettiä kuinka herkästi niitä lähtee ilman omaa tutustumista puolustelemaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #92

Mistäköhän Huhtasaari tietäisi seuraako joku Tampereen koulu opetussuunitelmaa?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #132

Mielenkiintoinen kysymys. PS on luultavasti perehtynyt tähän asiaan meitä paremmin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Mitä tarkoitat tuolla vaikka niin ei kuitenkaan ole? Miten tai mitä ei ole? En ymmärrä tuota lausetta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Opetetaanko joka Suomen peruskoululaisille aktivismia?ei ainakaan omalle tyttärelleni. Tämä on jatkunut mahollisesti 10 vuotta. Ainakin tämä Taidekaari on toiminut niin kauan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #10

Aktiivista toimijuutta kansalaisyhteiskunnassa. Siihen kuuluu mm. yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Se, että oma tyttäresi ei ilmaise itseään kuten julisteen tekijät saatuaan saman opetuksen, ei tarkoita, että opetus olisi ollut eri. Opettajan voin sanoa, että monet oppilaiden tekemät teokset ovat aina enemmän oppilaan kuin opettajan näköisiä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #14

Opetusta on syyttty tältä osin politisoituneeksi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #26

Opetusta on syytetty oppilastyön perusteella politisoituneeksi. Kukaan ei ole avannut, että mikä varsinaisessa opetuksessa oli politisoitunutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #29

"Kukaan ei ole avannut, että mikä varsinaisessa opetuksessa oli politisoitunutta."

Tässä kyseisessä tapauksessa politisointi on yksipuolinen julistaminen, kielletään negatiiviset asiat ja korostetaan epämääräisiä ihmisoikeuksia määrittelemättä näitä tarkemmin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #37

Minkä asian yksipuolinen julistaminen?
Mikä epämääräinen ihmisoikeus?

Peruskoulusta kun on kyse niin pitääkin olla turvallinen ympäristö lapsille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"Minkä asian yksipuolinen julistaminen?"

Taas ihmehöpinää, etkö lue viestejä ja ymmärrä kontekstia?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #42

"Taas ihmehöpinää, etkö lue viestejä ja ymmärrä kontekstia?"

Luen viestejä mutta et kommunikoi selkeästi ja jätät olennaista kertomatta.

Mikä asia on yksipuolisesti julistettu ja kenen toimesta liittyen Laura Huhtasaareen?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #37

Makkonenkaan ei tiedä lainkaan miten ja mitä siellä oikeasti opetettiin mutta antaa silti asiantuntevan lausunnon. Juuri näin ei kannata tuoda keskusteluun mielipiteitä opetuksesta.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #43

Tiedätkö itse? Ihmeellistä jankuttamista, kuin pahaiset kakarat.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

En tiedä ja siksi en esitä siitä opetuksesta mitään väitteitä. Aika selkeä lähtökohta minulle on aina ollut etten esitä väitteitä asioista, joista minulla ei ole tietoa. Käsittääkseni pahaiset kakarat tekevät sellaista usein ja heitä moititaan valehtelijoiksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #37

Minun ymmärtääkseni perussuomalaisia ei ole kielletty vaikka demagogeja pidetään negatiivisena demokratialle.

Koulussakaan ei ole kielletty perussuomalaisia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #26

Ilman todisteita, ja Huhtasaaren mielestä sitä koululaisten ryhmätyötä olisi pitänyt sensuroida ja/tai estää sen julkaisu.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #76

Opettaja laittoin työn nettiin Instagramiin. Olisiko hän laittanut esim. julisteen "EI pakkoruotsille"? Opettaja suorittaa sensuroinnin, mutta hän valitsi tämän työn esille ja se on politiikkaa. Laura kai perusteli hyvällä maulla sensuurin, koska loukkaantui tuosta työstä. Joku täällä sanoikin, että työn väite on epätosi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #161

Eikös Taidekaaressa ollut esillä mm. kommunismia, Mäkkäriä ja pakkoruotsia kritisoivia aiheita?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #161

"Opettaja suorittaa sensuroinnin, mutta hän valitsi tämän työn esille ja se on politiikkaa."

Töitä ei sensuroitu, eikä opettaja valinnut ko. työtä. Huhtasaari "unohti" kertoa että se oli vain yksi sen koulun ja Tampereen muiden koulujen oppilaiden tekemien ryhmätöiden joukossa.

- Vaikuttaa siltä että käsityksesi asiasta on peräisin vain some-kirjoituksista. Kertoisitko mistä lähteestä?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #76

Kaikkia lasten tekemiä "taidetöitä" ei suinkaan julkaista netissä. Miksi juuri po. kohdalla näin tehtiin?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #14

"Opettajan voin sanoa, että monet oppilaiden tekemät teokset ovat aina enemmän oppilaan kuin opettajan näköisiä."
Otetaan vaikka sadan kappaleen otanta, montako on oppilaan näköisiä. Tosta saa helposti käsityksen että opettajan näköisiä on enemmän.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #72

Riippuu siitä kuinka epävarma mielipiteen esittäjä on. Minusta liian usein oppilaat myötäilevät ja matkivat opetusta, joka on neutraalia. Harvemmin ollaan löydetty lukiovaiheessa vielä mitään asiaa, jonka puolesta ollaan valmiita ottamaan rohkeasti kantaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #77

Anteeksi vaan mutta sun teksteissä ei ole paljon neutraalia jotenka tuskin on opetuksessakaan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #89

Tällekin väitteelle voisi tarjota jonkun perustelun. Aikaisemmin väitit toisen blogin kommenteissa, että puolustelen Tarja Filatovia vaikka olin useaan otteeseen todennut selväsanaisesti, että hän oli väärässä, joten sallinet, jos en ihan heti luota analyysiisi minun puolueettomuudesta.

Matti Lehtinen:
"Sun teksteistä oikein paistaa se että Tarja ei ole tehnyt mitään väärin tässä tapauksessa ja on ihan ok julkaista palaute nimineen ja osoitteineen."
http://outimara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262001-ma...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #93

Niinhän se taisi olla että lennosta vaihdoit "mielipiteesi" tuomitsevaan suuntaan jostain ihme syystä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #100

Se on sinun virheellinen tulkintasi. Moitin ensimmäisestä viestistä lähtien sitä, että blogisti auttoi Tarja Filatovia jakamaan sen miehen yhteistietoja vaikka itse paheksui niiden jakamista. Kun sinä moitit minua olin jo pariin otteeseen kirjoittanut ihan suoraan, että Tarja on väärässä. Sinä et ymmärtänyt tuota ja siksi en juurikaan luota siihen kun et pidä lähestymistapaani neutraalina.

Ja se peruste taisi jäädä edelleenkin puuttumaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #103

Just, moitit jakamista mutta et ite "sanomaa". Siis ekassa vastauksessasi.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #111

Sinä siis oikeasti sait sen käsityksen, että minun teksteistä paistoi läpi se, ettei Tarja tehnyt mitään väärää vaikka koko ajan kritisoin tietojen jakamista ja sanoin suoraan useampaankin otteeseen, että Tarja on väärässä. Joko et välitä lukea tekstejä tai sitten sinulla on suuria ongelmia ymmärtää lukemasi.

Ja haluat nyt oikeasti vängätä tuota selkeää virhettäsi mieluummin kuin tarjoasit perustelun miksi tekstini eivät ole neutraaleja? Mikäs siinä, kaivetaan vaan kuoppaa syvemmäksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Lauralla itsellään on kaksi lasta, jotka mitä todennäköisimmin ovat jo koulussa. Taisin nähdä heidät tv-ohjelmassa, jossa Maria Veitola kävi Lauran kotona yökylässä.

On aivan mahdollista, että Lauran lapset ovat nähneet äitinsä ahdingon. Lapset ovat saattaneet nähdä myös julisteen, jossa äidin kuva esitetään ns. yhteiskunnallisena kannanottona maahanmuuton kontekstissa.

Kyllä opettajien tehtävänä on rajata pois henkilökokuvat, joiden konnotatiivinen viesti luetaan henkilöperusteiseksi.

Onko kukaan tullut ajatelleeksi tuota näkökulmaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Huhtasaaren lapset tuskin olisivat nähneet ko. julistetta, ellei äitinsä olisi tviitannut siitä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Juuri näin.
Jos jossain koulussa ryhmä tekee vaikka kuinka provosoivan julisteen poliitikosta, se tuskin aiheuttaa sen kummempaa hämminkiä poliitikon lapsissa, ellei hämminkiä tahallisesti lietsota.
Tässähän poliitikko itse nosti teoksen valtakunnanjulkisuuteen ja jatkoi ja jatkoi ja jatkoi julkisuuden lisäämistä.
Ei koulu.

Tällä kriteerillä kenenkään poliitikon kaameimpiakaan linjauksia eivät koululaiset saisi arvostella töissään, koska poliitikon lapset saattaisivat nähdä työn ja loukkaantua.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Poliittikkojen kritiikki pitää siis kieltää oppilailta, koska poliitikoillakin on lapsia? Miten tämä menee sananvapauden kannalta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Aikuiset koulussa julkaisivat julisteen instagramissa. Mutta minä kysyn tässä, mitä hemmettiä Tampreella nuorille opetetaan.Ja miksi Huhtasaarta kiusataan.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #19

Tuollaisia julisteita ja muita kantaaottavia töitä ovat koululaiset - ja itseasiassa kuka tahansa muukin vapaassa yhteiskunnassa - tehneet maailmansivun. Tämä on vain ensimmäinen kerta kun poliitikko suivaantuu ja käy hyökkäykseen.

Etkä sinä kysy mitä opetetaan, vaan sinä väität blogissa, että opetus ei noudata opetussuunnitelmaa. Siinä on vissi ero.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #34

Tämä oli varmaan joskus 60-luvulla. Velipojan luokalla joku hänen luokkakavereistaan otti kantaa opettajaan ja hänen noudattamaansa opetussuunnitelmaan piirtämällä taululle opettajan kuvan selitetekstillä 'NN, heimonsa päämiehiä'. Oli sen verran perussuomalaisen taidekäsityksen mukainen näköisteos, että jälki-istuntoahan siitä tuli…

Tämä tarina on suunnilleen tosi. Yksityiskohdista en mene takuuseen mutta kupletin juoni oli kuitenkin kerrotun kaltainen.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #53

Veljen punkkibändi mainosti 90-luvulla joulun alla keikkaansa lukion ilmoitustaululla julisteella, jossa luvattiin saatanallista meininkiä ja syntisiä pipareita. Siitä veti joku syvästi uskonnollinen herneen nenäänsä ja pojat pääsi paikallislehteen ja rehtorin puhutteluun. Rehtori oli muusikko itsekin, joten puhuttelu ei ollut kovin paha ja lehtijuttu toi melko varmasti lisää porukkaa kotikutoiselle keikalle.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ensisijaisesti sitä pitäisi ajatella Huhtasaaren itsensä, millaisen kuvan hän itsestään antaa. Olen itse tulkinnut julisteen "kuoleen" osion tarkoittavan sitä nuivaa aatesuuntaa, jota Halla-aho ja Huhtasaari edustavat, ei niinkään henkilökohtaisesti vain näitä kahta. Eihän tuohon julisteen tilaan sentään koko plutonaa saa sopimaan.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Julistekeskustelu on viennyt huomion pois itse asiasta, jonka hän otti esille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Juliste on hänen itsensä esiin ottamana asiana esimerkkinä väitteestä.

Jos poliitikko maalittaisi samalla tavalla vaikkapa terveyskeskuksensa ja yksittäisen terveyskeskuslääkärinsä tämän omalaatuisista kannanotoista vastaanotolla ja väittäisi, että terveyskeskuslääkäreiden toiminta olisi politisoitunutta, lopputulos olisi ollut samanlainen.

Poliitikolla on vastuu puhua asioista yleisellä tasolla. Yksittäisten tapahtumien nostaminen yleiskeskustelun osaksi on sopimatonta.

Laura Huhtasaarella on vastuu omista esityksistään. Vastuusta ei pääse pois uhriutumalla eikä uhriuttamalla.

Oletko kuullut, että Huhtasaari olisi oikaissut käsityksiään tai virheellisiä tulkintojaan tai että hänb olisi pahoitellut, että hän teki virheen kannanotossaan kohdistaen sen yksittäiseen kouluun ja sen oppilasryhmään ja oppilasryhmää vetäneeseen opettajaan? Kyseenhän piti olla yleistasoisesta ongelmasta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olen itse tulkinnut julisteen "kuoleen" osion tarkoittavan sitä nuivaa aatesuuntaa, jota Halla-aho ja Huhtasaari edustavat"

Olet taas tulkinnut väärin. Austarian malli, jota Halla-aho ja Huhtasaari kannattavat lopettaa hukkumiset nopeasti myös Välimerellä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Blogistin pitäsisi tietää, että poliitiikoja saa arvostella ja haukkuakin ihan henkilökohtaisesti.

He ovat asettuuneet asemaan, johon kuuluu koko kansan arvostelu, ja kyllä he sen itse tietävät.

Lain mukaan näillä henkilöillä ei ole vastaavaa suojaa arvostelua kohtaan kuin tavallisella tallajaalla, tietenään se ei koske uhkailua tai muuta vastaavaa, mutta muuten heitä voi ja pitää arvostella.

Sipilä Soini, Rinne ja muut ovat saaneet ja saavat joka päivä satoja haukkumaposteja, eivätkä he niistä mitään piittaa.

Tämä on taas tätä normaali persuheikkoutta, jolla pyritään hakemaan se vika aina muualta.

Saa ja pitää arvostella ja kovin sanoinkin.

Se ei ole mitään kiusaamista.

Peurussuomalainen itkuvisri on jo koko kansalle tuttu, kun oma mielipde ei oikein uppoa ja tulee kuraa, niin sitten alkaa aina kiusaamissyytteet.

Lapsellista

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hänen kohtelunsa mediassa on kohtuutonta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Sinä toppuuttelit minua kun valitin oululaisista pikkupoliitikoista, jotka levittivät ilkeitä valheita minusta lähetyksissään. Ettei pitäisi ottaa nokkiinsa.

Nyt kansanedustaja Laura Huhtasaari on ottanut rankasti nokkiinsa että jotkut ysiluokkalaiset suorittavat koulutehtävää, toteuttavat vaikuttavan kantaaottavan julisteen jossa käsitellään yhteiskunnallisia kysymyksiä. Ei ollut kyse mistään valheista, vaan yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Laura Huhtasaari töppäsi monellakin tasolla, ja kyllä häntä saa siitä haastaa, vaikka hänellekin tunteet ovat luonnollisesti sallitut. Miksikään massamurhaajaksi häntä ei työssä oltu kuvattu kuten hän valittaa. Mitään viitteitä "aivopesusta" ei ole löytynyt. On vain hänen omat väitteensä jotka ovat kumotut.

MIkä tässä on tarkalleen ottaen sellaista, että se näyttäytyy kohtuuttomana? Minun mielestäni kohtuuton oli vain Sannikka et Ukkolan ohjelman nöyryyttävä tuolihissi, jollaiseen ei pitäisi ketään istuttaa.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #22

Miten niin kumottu. Ei niitä noin vaan selvitetä.Kyllä Taidekaaren opetusesittelyssäkin oli tietty politisoitumisen läsnäolo mukana.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #30

Lapset tutustuvat eri taiteenlajeihin. Miten voi tutustua vaikuttavan kantaaottavan julisteen tekemiseen ellei saa tehdä sitä ilman raivostuvia poliitikkoja?

Tämä juttu on älyttömin hetkeen.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #31

Sinäkään et ole tämän asian asiantuntija. Onko todella kyse vain tuosta? Huhtasaari ei saa edes kertoa. Hän on mennyt jotenkin mukaan vastaamaan vain syyttelyihin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #33

En asiantuntija mutta taidealalla olen työskennellyt vuosia ennen siirtymistäni luonnonvara-alalle, joten en ole ihan ummikkokaan. Taidekaaressa ei ole kerrassaan mitään ihmeellistä. Ihmeellistä on ollut vain Laura Huhtasaaren melodramaattinen reaktio ja poliittinen opportunismi.

Ja miksi sinä olet huolissasi poliitikon oikeudesta närkästyä, kun minä, tavallinen ei-poliitikko ei saisi närkästyä törkeistä valheista Youtubessa? Eikö tavallisia ihmisiä pitäisi suojella politiikan tekijöiden mielivallalta pikemminkin kuin estää tavallisia ihmisiä ilmaisemasta mielipiteitään politiikasta?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Onko tarina tosi vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan."

Mutta eivät kaikki, koe näin! Kyllä poliitikon pitää ymmärtää, ettei oppilaiden yksittäistä harjoitustyötä voi käyttää esimerkkinä koulun, puhumattakaan koululaitoksen, syyllistymisestä opetussuunnitelman vastaiseen opetukseen. Huhtasaari on korostanut aikuisten vastuuta oppilaiden työstä, muttei vastaavasti ota itse vastuuta aikaansaamastaan häiriköinnistä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kyse ei ole yhdestä julistesta menkää nyt lukemaan mitä siellä opetetaan. Siitä on valitettu. Asiaan täysin perehtymättömän on turha sitä kommentoida edes.Kun minäkään en peerehtymisestä huolimatta tiedä kaikkea.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Laitan vielä toisen kerran linkin, jotta sinäkin tiedät mistä siellä Taidekaaressa on kysymys.

https://www.tampere.fi/taidekaari.html

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #25

"Taidekaari on Tampereen kaupungin omaperäinen kulttuurikasvatusohjelma, jossa lapset ja nuoret tutustuvat eri taiteenlajeihin."

Oletko Laaksonen sitä mieltä, että jokaiselle pitäisi olla itsestäänselvää mistä tuossa "omaperäisessä kulttuurikasvatusohjelmassa" on kysymys?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #49

Jaa'a, se riippuu jokaisesta itsestään, kuinka aktiivinen on ottamaan selvää. Joskus väärien väittämien toistaminen on helpompaa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Kun kirjoitat, että Huhtasaarta kiusataan se perustuu vain ja ainoastaan tästä yhdestä oppilastyöstä nousseeseen kohuun. Huhtasaari ei itsekään ole tuonut esiin muita esimerkkejä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minä en näe hänen toiminnassaan mitään väärää. Hän ei rikkonut lakia ja lapset eivät tästä ole kärsineet. Ei yhteiskunnallista keskustelua voi tällaisin peruistein estää.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kysyn tuossa miten koulun opetuksen valittamisesta tuli maahanmuuttokysymys? Vai pitääkö Huhtasaari haastaa myös asiasta, jonka hän haluaa vain selvitettävän. Miten hänestä tehdään lapsia vainoava politiikko?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tein tekstiin korjauksen opetussuunnitelman kohdalta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

"Asiaan täysin perehtymättömän on turha sitä kommentoida edes.Kun minäkään en peerehtymisestä huolimatta tiedä kaikkea."

Erinomainen ratkaisu!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Oisko ihan vaan kyse siitä että kyseessä on poliittikko joka toistamiseen möhlii eikä opi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jonkun silmin möhlii, jonkun toisen mukaan oppii ja on johdonmukainen.
Maailma on moniarvoinen, monikulttuuri on rikkautta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minäkin pidän meemejä kulttuurin rikkautena.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Joku tuossa väitti, että tällaisia julisteita (missä väitetään, että suomalaiset poliitikot tuottavat kuolemaa) on aina ollut.
Niin on ollut, viime sisällissodan aikana, ja sitä edeltävissä heimokahinoissa. Itse en muista näin törkeää mustamaalausta elämäni aikana.

Tom Nichols kirjassaan Asiantuntemuksen kuolema, kertoo enemmän taustoista. Suosittelen kiihkeimmille blogisteille tätä: http://www.terracognita.fi/tc/product/asiantuntemu...

Alla seloste kirjan takakannesta:

"Informaatiota on käytössä enemmän kuin koskaan teknologian kehityksen ja koulutustason nousun seurauksena.

Tulos ei kuitenkaan ole uusi valistuksen kausi, vaan vakava älyllinen ongelma: informaation aikakauden luoma narsistinen ja virheellinen tasa-arvon käsitys on rampauttanut asiantuntevan keskustelun lähes mistä tärkeästä asiasta tahansa.

Nykyään jokainen tietää kaiken. Nopeasti internetissä piipahtanut keskimääräinen kansalainen luulee olevansa älyllisesti ja tiedoiltaan tasavertainen lääkäreiden ja diplomaattien kanssa.

Nykyään vaaditaan, että jokainen mielipide, jopa naurettavin, otetaan tasavertaisena huomioon. Vastakkaisen väittäminen tulkitaan epädemokraattiseksi elitismiksi, sillä jokaisen mielipidettä pidetään yhtä oikeana.

Tässä kirjassa Yhdysvaltain laivaston sotakorkeakoulun kansallisten turvallisuusasioiden professori Tom Nichols osoittaa, että paradoksaalisesti aikaisempaa demokraattisempi informaation leviäminen ei ole johtanut aikaisempaa oppineempaan kansaan. Sen sijaan se on luonut huonosti asioista perillä olevia kansalaisia, jotka tuomitsevat älylliset saavutukset ja jotka eivät luota asiantuntemukseen.

Asiantuntemuksen kuolemassa todetaan, että tämän seurauksena demokraattiset instituutiomme ovat häviämässä populismille tai teknokratialle tai pahimmassa tapauksessa molemmille."

Että silleen: kaikki lynkkaajat ja syyttelijät ovat populisteja tai narsisteja tai fundamentalisteja, äärilaidan kulkijoita.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Niin on ollut, viime sisällissodan aikana, ja sitä edeltävissä heimokahinoissa. Itse en muista näin törkeää mustamaalausta elämäni aikana."

Kuinka laajasti tunnet suomalaisten koululaisten tuottamaa taidetta? Oppilaat kuitenkin tuottavat kymmeniä tuhansia teoksia vuosittain ja reagoivat hyvinkin voimakkaasti ajankohtaisiin tapahtumiin. Minä olen nähnyt useita paljon vihaisempiakin kannanottoja urani aikana.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Et ole kuitenkaan laittanut niitä nettiin politiikkojen itsensä nähtäviksi?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #85

Tekijänoikeudet eivät ole minulla.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Niin on ollut, viime sisällissodan aikana, ja sitä edeltävissä heimokahinoissa. Itse en muista näin törkeää mustamaalausta elämäni aikana."

Minusta tuo oli aika kevyttä mitä minä olen nähnyt. Ja onhan se aika provoava, tarkoituksella.

Se nyt vain on jostain syystä irroitettu muiden vastaavien julisteiden vierestä missä oli niinikään myös provoamista ja saatiin näyttämään näin pahemmalta mitä tosiasiassa oli.

Itse oikeastaan pidän propagandajulisteista. Ne ovat omanlaisensa taidemuoto. Pitää vaan ymmärtää että niiden ei tarvitse edes välttämättä pitää paikkaansa. Tämä esimerkiksi on hieno: https://i.pinimg.com/originals/83/85/21/83852108b0...

"Nykyään vaaditaan, että jokainen mielipide, jopa naurettavin, otetaan tasavertaisena huomioon."

Minusta mielipiteillä ei edes ole niin väliä. Argumentaatio on ratkaisevaa. Koko päättelyketju mistä oletuksista lähdetty ja miten päädytty lopputulokseen. Sitä pitäisi itseasiassa edellyttää politiikassa ja jollain mekanismilla käydä niitä läpi ja hylätä kelvoton päättely (mielellään oma-aloitteisesti) eikä kiihkoiluna, huutokilpailuna tai sitten vaikka sometyyliin vaiennetaan linkittämällä johonkin valemediaan.

"Asiantuntemuksen kuolemassa todetaan, että tämän seurauksena demokraattiset instituutiomme ovat häviämässä populismille tai teknokratialle tai pahimmassa tapauksessa molemmille."

Niin.. Demokratia on tunnetusti haavoittuvainen demagogialle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuilla on yleensäkin ollut vaikea ymmärtää taidetta.

Kapasiteettikysmys ja kysymys sivistystasosta.

Jokainenhan tietää mistä on siinä on kyse

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Laura Huhtasaaresta on tullut julkkis saa melkein yhtäpaljon palstatilaa kuin Soini.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tampere on ihan mahdoton paikka, on Lasten Parlamenttikin alakoululaisille.

Tampereen Lasten Parlamentti (TLP) on vuonna 2001 Tampereella perustettu alakoululaisten lasten oma vaikuttamiskanava. Sen tavoitteena on saada alakouluikäisten lasten mielipiteet kuuluviin tamperelaisessa päätöksenteossa sekä opettaa lapsille demokratia- ja vaikuttamistaitoja lasten oman ikätason mukaisin menetelmin. Toiminta on osallistavaa ja lapsilähtöistä, eli ideat lähtevät lapsilta itseltään ja niitä käsitellään toiminnallisesti, lasten ikään sopivin tavoin.

http://www.nuortentampere.fi/lastenparlamentti/

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tulee mieleen Pirkkalan koulukokeilu heti 1. luokasta lähtien aateopetusta.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Se on sitä ritalointia. Sitä ”parempaa” vihapuhetta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

+1

Olet dosentin lisäksi jo toinen tänään, joka ei ymmärrä sanaa vihapuhe.

Sellaista se on, ei kaikkea tietysti pystykään ymmärtämään, meillä jokaisella on rajoitteemme.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tom Nichols: "Tulos ei kuitenkaan ole uusi valistuksen kausi, vaan vakava älyllinen ongelma: informaation aikakauden luoma narsistinen ja virheellinen tasa-arvon käsitys on rampauttanut asiantuntevan keskustelun lähes mistä tärkeästä asiasta tahansa."

Tämä blogi toimii ihan kuten Nichols tuossa ennusti. En ole persu, enkä minkään poliittisen puolueen äänenkannattaja enkä orja. Systeemitieteen tohtori, mutta sehän on tasa-arvon kannattajille kauhistus, pahinta mitä voi tapahtua...

Tämä oli viimeinen kirjoitukseni tänne, turhaa ajanhukkaa olisi jatkaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#61:
"Tämä blogi toimii ihan kuten Nichols tuossa ennusti. ... Tämä oli viimeinen kirjoitukseni tänne, turhaa ajanhukkaa olisi jatkaa".

Havaintosi on oikea, johtopäätöksesi väärä. Jos harkitsevat ja asia-argumentein pelaavat kirjoittajat luovuttavat, kenttä jää demagogeille. Ja niitähän täälläkin herra paratkoon riittää. Demagogeille ei tietenkään voi pärjätä kommenttien määrässä mutta laadussa sitäkin helpommin. Nimellä kommentoinnissa on se hyvä puoli, että sen ansiosta on helpompi poimia katsomisen arvoiset kommentit eikä tarvitse haaskata energiaa niiden vakiospämmääjien vuodatuksiin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Otsikko kysyy: "Kiusataanko Huhtasaarta". Vastaukseni on kyllä kiusataan. On tyyppejä, joilla ei ole mitään halua tai kiinnostusta kuunnella, mitä Huhtasaari oikeasti sanoillaan tarkoittaa. Reaktio on kaikkiin hänen sanomisiin kuin yläkoulun pahempien kiusaajien. Kun yläkoululaiset käyttävät kiusatusta nimityksiä, "ruma huora, tyhmä, kukaan ei tykkää sinusta, idiooti, tapa ittesi", aikuiset kiusaavat nimityksillä, natsi, valehtelija, gradun koipioija ja pakolaisten murhaaja.
Onkohan kukaan koskaan joutunut Suomessa näin ala-arvoisen mustamaalauksen ja vihan kohteeksi kuin perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Viiskytluvulla Urho Kekkosen presidenttiyttä yritettiin torpata valheuutisilla täytetyllä lehdellä. Se lienee lähinnä mitä Huhtasaareen kohdistetaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Laura Huhtasaaren ehkä kannattaisi kehittää retoriikan taitoja.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Onkohan kukaan koskaan joutunut Suomessa näin ala-arvoisen mustamaalauksen ja vihan kohteeksi kuin perussuomalaisten Laura Huhtasaari."

On. Jussi Halla-aho. Oli monta vuotta median sylkykuppi, kauhulla seurasin milloin kaveri prakaa - mutta hermot kesti. Voimia Lauralle myös.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ymmärtääkseni Jussi Halla-Aho ei ole vähään aikaan kiihotellut.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #113

Se on oppinut syömään veitsellä ja haarukalla;)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ysiluokkalaiset ovat teinejä jotka kyllä ymmärtävät ympäröivää maailmaa, älkää aliarvioika nuoria, ei viisitoistavuotiaita noin vain aivopestä. Huhtasaari tuntuu olevan huomionkipeä narsisti, joka näyttää elävän julkisuudesta ja tekee kaikkensa jotta saisi siellä paistatella. Yhtään ainoaa, syvällistä, vakavasti otettavaa puheenvuoroa tai syvällistä pohdintaa politiikan eri osa-alueilta en ole kuullut hänen esittävän, ainoastaan prokovatiivisia väittämiä joita hän ei koskaan edes halua tai kykene perustelemaan. Turhaa turhempi politiikko.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Turhaa turhempi politiikko."

Tiedän pari muuta, jotka kaikilla mittareilla mitattunä ovat vielä turhempia. Jani Toivola ja Silvia Modig. Voi olla muitakin. Eli väitteesi on epätosi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Viisain ajatus tässä kommenttiketjussa on Erkki Laitilalta. Siteerattuaan ensin Tom Nicholsia hän päättää kommenttinsa: "Tämä oli viimeinen kirjoitukseni tänne, turhaa ajanhukkaa olisi jatkaa."

Näin ollen oma kirjoitukseni on sitä samaa "ajanhukkaa", mutta tämä on ensimmäinen ja viimeinen tänne.

Enemmistö arvoisista kommentoijista unohtaa täysin mistä tässä on kysymys.

1: Politiikasta, jossa aina yritetään nostaa omaa profiilia ja lyödä toista. Ei Huhtasaari ole ainoa tässä mielessä. Hän vain käyttää hänelle oivallisesti tarjotun tilaisuuden, joka oli lähtöisin tamperelaisen koulun opettajien itsekkyydestä tai pahimmillaan ajattelemattomasta erheestä.

2: Kukaan ei myöskään muista mistä kaikki on saanut alkunsa. Mikä "legitimoi" tällaisen vyörytyksen Perussuomalaisen puolueen edustajaa kohtaa ja argumentein, joissa suurimmassa osassa ei ole päätä eikä häntää?
Kaikki nimittäin alkoi "Jytkyn vuonna 2011". Se oli shokki vanhoille puolueille ja tuon jälkeen ns. vanhoilla puolueilla on ollut vain yksi agenda: On oltava eri mieltä kuin Persut - vaikka he sattuisivat olemaan oikeassa. Samalla median edustajat omaksuivat ylimielisen asenteen olla kritiikittömästi ja asiaan perehtymättä vain ja ainoastaan erimieltä Persujen kanssa. Tuo jatkuu edelleen ja riittää - niin täällä, kuin TV 1 Sannikka & Ukkola-ohjelmassa - oikeuttamaan mitä tahansa väitteitä, kunhan vaan on erimieltä Persujen kanssa.

Hiukan ohi aiheen: On syytä lukea tämän päivän (06.10.2018) IL ja Tomi Metsäkedon tapaus. Ko. lehden pääkirjoituksen otsikko ko. aiheesta kuuluu näin: "Öykkärilläkin on ihmisoikeudet". Viisaasti kirjoitettu, ajatus joka unohtuu näinä somepanettelun kultaaikoina ja eritoten näillä foorumeilla.

Ettei menisi aivan vakavaksi kopioin samaa aihetta käsittelevästä toisesta ketjusta Markku Turpeisen mainion ajatuksen Sannikka & Ukkola-ohjelman keskustelun tasosta: "Entäpä sitten "raati"! Vihreiden Ozan Yanar ja hänen kaksi joomiestään. Yanarin puheet, mitä julkisuudessa olen kuullut, ovat olleet yleensä samantasoisia kuin mitä paimenet kuulivat kun lehmät kahlasivat järvessä ja nostivat häntäänsä."

Huumoria pittää aina olla vaikka Persuista olisi puhe ((((

----

Edit. Huomasin, että Markku Turpeisella on kommentti juuri tuossa edelläni. Toivottavasti et Markku pahastu kun siteerasin tekstiäsi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Suosittelen voimaperäisesti.
Matti Jussi, kirjoita joskus kuitenkin toinenkin kommentti tänne.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Eipä mittään. Ihan mukavaa lukea fiksua argumentointia ja varsinkin silloin kun omakin ajattelu tangeeraa kirjoittajalle. Kiitos!

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ehkä Sannikka & Ukkola ohjelman formaattia voisi myös kehittää mutta... Se, että on raati missä ollaan vastaan ei välttämättä ole se heikoin. Siinä sentään on pari vastapuolta.

AlfaTV:llä kun oli joku "debatti" Tapio Puolimatkan touhuista, ei mitään vastapuolta ollut ollenkaan. Pelkästään joomiehiä.

Hedelmällisintä mahdollisesti olisi se että on pari vastapuolta ja sitten jostain pomppaa kolmas joka osaa ajatella out-of-the-box ja toteaa että "olette molemmat pihalla" ja pistää ahtaalle jollain tiukalla argumentaatiolla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#80:
Kts kommentti 128, jonka heitin Laitilalle. Se pätee myös tässä kohdassa.

Käyttäjän PenttiValokari kuva
Pentti Valokari

Jos opetussuunnitelmasta ei poikettu, on se huolestuttavampaa kuin jos olisi poikettu. Onkohan oppilaiden "käsitys" asiasta oma vai mediasta poimittu? Onko käsitys "tutkivaa journalimia" vai "journalismin tutkintaa" ?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Kyllähän tässä laineet hakkaa aika kovasti rantakivikkoa.

Koska yle toimii puolueellisesti, niin onneksi nykyisin youtube aikakautena voi tehdä oman videon.
Ja kun sen itse kuvaa, ohjaa ja toimii kysyjänä sekä vastaajana, niin ei oikein voi valittaa puolueellisesta mediasta.

Siinä lauran omatekemä vastine:
https://youtu.be/-qQxkB9j-80

Onpahan tullut syytettykin puolueettomasti kuulluksi.

Jäin vaan miettimään onko stressiraja ylitetty.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Voimia Laura Huhtasaarelle!

Kyllä on pinnallista tämä jenkkiläistyylinen lööppijournalismi ja tekopyhä joukkopöyristyminen.

Niinhän ne Monty Pythonin kaveritkin sanoivat, että eivät voisi tänä päivänä kritisoida yhteiskuntaa niin avoimesti kuin 70-luvulla. Tulisi syytökset vihapuheesta, kiihotuksesta ja ties mistä pilkasta.

Sama juttu kouluissa, se seuraa samaa monikulttuurisuusideologiaa, joka on yhteiskunnan virallinen ideologia. Hyvä ideologia sinänsä, mutta fanaattisesti touteutettuna se on johtanut kyttäysyhteiskuntaan ja sananvapauden kaventumiseen, myös kouluissa.

Toivon mukaan tätä taantumuksen aikaa ei kauan kestä, sillä onneksi yli puolue- ja aaterajojen löytyy yhteiskunnallisesti vaikuttavia ihmisiä, jotka uskaltavat leimautumisesta huolimatta tuoda esiin huolensa kehityksen suunnasta. Taistelu sanavapaudesta ei ole vielä menetetty.

"Kirjailija Leena Krohn: “Sananvapaus kaventunut – Tilanne pahempi kuin 1970-luvulla”
https://yle.fi/uutiset/3-10377777?utm_source=faceb...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Niinhän ne Monty Pythonin kaveritkin sanoivat, että eivät voisi tänä päivänä kritisoida yhteiskuntaa niin avoimesti kuin 70-luvulla. Tulisi syytökset vihapuheesta, kiihotuksesta ja ties mistä pilkasta."

Olen aika varma, että Monty Pythonin porukka olisi julisteen tehneen kolmikon puolella. Ovatko lainsäätäjiä julisteellaan kritisoineet oppilaat nyt siis mielestäsi aiheellisen vai aiheettoman kritiikin kohteina.

Tämä keskustelu on kyllä sananvapauden osalta todella ihmeellistä. Aikamoisia voltteja heitetään sen suhteen, että kenelle se kuuluu. koululaisten julisteesta pöyristytään ja siitä pöyristyneen kansanedustajan sananvapaus on se, jota uhataan. Yhtälailla koululaisille ja politiikoille sen pitäisi kuitenkin ilmeisesti kuulua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Huhtasaarta ei todellakaan kiusata henkilökohtaisesti. Mutta koska hän itse käyttää erittäin varmaa ja kärjekästä esitystä, silloin hän myös saa samalla mitalla takaisin.
Ei kannattaisi yrittää viedä sananvapautta lapsilta, jos on huolissaan omasta sananvapaudestaan. Nytkin olisi kannattanut kysyä, mitä olemme tehneet väärin, kun meihin liitetään tuollainen mielikuva, jota en pidä todellisena. Ja miten voisin korjata mielikuvaa.
Ei suinkaan syyttää lapsia ja heidän kasvattajiaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Monikulttuurisuus ei ole niinkään ideologia vaan tämänhetkinen todellisuus.

Ja lasten pitäisi tulla toimeen keskenään. Siellä kun on samassa koulussa hämäläiset, somalit, romanit, lestadionilaiset ja jne.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Olisi kyllä mielenkiintoista kuulla, että miten esim. perussuomalaiset muokkaisivat monikulttuurisuuden toisten ymmärtämiseen ja toimeentulemisen lähtökohtaa opetussuunnitelman perusteissa. Olisiko siinä samanlainen lähtökohta kuin aikoinaan heidän taideohjelmassaan. Pyritään vain ärsyttämään muita.

"Postmodernin tekotaiteen" kritisointi perussuomalaisten vaaliohjelmassa viime eduskuntavaalien alla oli vaalitaktinen kikka, jolla haluttiin ärsyttää tosikoita. "Se oli tietoinen provo. Tiedettiin, että rääkäisy tulee", sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini."
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002513794.html

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

No eikö tämänhetkisessä monikulttuurisessa todellisuudessa ole korjattavaa kun se on henkisessä ahtaudessaan vajonnut pahimman suomettumisen ajan tasolle?

Kokemuksesta voin kertoa, että lapset tulevat parhaiten toimeen ilman monikulttuurisuutta, parhaiten niin, että kaikille on samat säännöt, eikä ryhmässä huomioida kenenkään kulttuurisia erityispiirteitä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #115

"Kokemuksesta voin kertoa, että lapset tulevat parhaiten toimeen ilman monikulttuurisuutta, parhaiten niin, että kaikille on samat säännöt, eikä ryhmässä huomioida kenenkään kulttuurisia erityispiirteitä."

Miten luulet monikulttuurisuuden koulussa toimivan? Kulttuureille on eri säännöt?

"No eikö tämänhetkisessä monikulttuurisessa todellisuudessa ole korjattavaa kun se on henkisessä ahtaudessaan vajonnut pahimman suomettumisen ajan tasolle?"

Kun koulusta puhutaan niin voitko mainita esimerkkejä tästä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #115

Varmaan nyt ensisijaisesti haetaan sitä, että yhteiset säännöt tosiaankin ovat kaikille samat eikä ole aina se tummaihoinen siinä ringin keskellä leikeissä.

Ryhmässä on hyvä huomioida kultturisia piirteitä jos siitä ei ole haittaa tai jätetä jotenkin ulkopuoliseksi. Se nyt on ihan normaalia, toisten ihmisten huomioon ottamista. Sen ei nyt tarvitse olla mitenkään ehdotonta.

Lähinnä ne uskonnolliset hartaudet ja rukous jutut ovat helposti ongelma uskonnottomille tai eri uskontoon kuuluvilla. Parempi olisi pitää koulun järjestämät asiat uskonnottomina ja rukoilla voi sitten välitunnilla.

En äkkiseltään keksisi missä jonkun kulttuurin piirten huomioiminen olisi ongelma. Ei edes ruokavaliossa vaan on järkevästi paria eri vaihtoehtoa kun on kaikennäköisiä ruokarajoitteita, myös terveydellisistä syistä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Oletatko ihan oikeasti, että Leena Krohn olisi rajoittanut näiden nuorten ilmaisuvapautta - vai mihin oikein pyrit tällä?
Juttu heittää nyt täällä muutenkin pahasti häränpyllyiä.

Sananvapautta pitäisi olla, mutta vain monokulttuurin puolesta?
Entä , jos nuoret eivät halua monokulttuuria ?
Jne jne.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Joo, ihan älytön kohu ja raivo on asiasta noussut.

Edes säästä ei media osaa nykyään uutisoida , nykyään tavallinen syyssade ja tuuli on vähintään järjetön myrsky tai mieletön myräkkä

Ei ihme että tämäkin piirrosgate on paisunut ihan pöljiin mittasuhteisiin

Pekka Iiskonmaki

Persut koetaan uhkana, koska he eivät ole mukana rakenteellisessa korruptiossa.

20% kannatus persuille olisi vanhojen puolueiden sullemulle järjestelmän tuho.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Voisihan tuo olla, mutta yltäisikö tuo edes 8 %:iin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, kerro lisää Suomessa valittsevasta rakenteellisesta korruptiosta, olethan asiantuntija, kun kerran elät maassa, Virossa, joka on EU:n korrupteituneinpia maita.

Pekka Iiskonmaki

#123
Virossa se on helppo tilastoida, kun se ei ole rakenteissa.

Minun on turha selittää sitä sinulle. Isäsi olisi sen varmaan ymmärtänyt.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tästä blogista oli tosi vaikea löytää ns pihviä.
En jaksanut ( anteeksi) lukea kaikka kommenttejakaan.

Mutta tuntuu, että kun Huhtasaari on nyt maailman tärkein aihe, piti rientää hyödyntämään se vielä näinkin?
Tämä idea näkyy nyt yhä enemmän, mitä enemmän aikaa kuluu, mutta myös onttous paljastuu.

1. Laura ei ole ollut kiusaamisen kohde vaan ainoastaan kuvassa yhdessä peruskoulun taideprojektissa.

2. Hän nosti itse asiasta ison haloon ja on pitänyt tällä miltei koko julkista sfääriä hallussaan koko ajan.

3. Hän ei ole vastannut haastajilleen vaan toistanut aggressiivisesti samaa monologia ja samoja syytöksiä ja väitteitä.
Niin hän teki myös Sannikan ja Ukkolan ohjelmassa. Puhui läpi oman saman saarnansa vastaamatta kysymyksiin ja ottamatta vastuuta mistään. Toimittaja oli täysin aseeton tämän hyökylaineen alla.
Se, etteivät muut keskustelijat jatko- ohjelmassa pitäneet hänen toiminnastaan, ei näyttänyt häntä pahemmin järkyttävän. Tai edes liikuttavan.

Minkäänlaista suurta vainoa häntä kohtaan tästä on vaikea löytää eikä hän tai hänen kannattajansa vaikuta mitenkään murtuneilta - päinvastoin.
Tämä on hänen draamansa , joka toistaiseksi on mennyt täysin käsikirjoituksen mukaan.
Jäämme odottamaan seuraavaa jaksoa .

Pekka Iiskonmaki

#133
Ja nyt plogistia kiiresti bannaamaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Rosendahl rinnastaa L.Huhtasaaren touhut ja K.Rainion vuosikymmenten takaisen älämölön. Totta, niissä on yhteistä: samankaltainen haluttomuus ymmärtää mistä pöyristelyn kohteessa on oikeasti kyse. mikä sen kokonaisuus on ja miten se liittyy laajempiin asioihin. Sen sijaan molemmat lähtivät lyömään poliittista ja ideologista mynttiä yrittämällä syyllistämisellä johtaa n.s. suurta yleisöä harhaan. Rainio siinä onnistui, Huhtasaari toivottavasti ei.

Mitä mahdolliseen keskusteluun tulee niin sitä todellakin pitäisi käydä enemmän. Mutta kukaan ei ole estellyt ketään sitä käymästä. Siitä huolimatta esimerkiksi persuja ei ole juurikaan kiinnostanut keskustelu esimerkiksi koulujen resurssien leikkauksista.

Mitä taas aivopesuun ja indoktrinaatioon tulee, on kuvaavaa persujen asenteelle, että he puolustavat uskonnollista tuputtamista kouluissa mutta vastustavat yhteiskunnallisen aktiivisuuden opettamista. Onko heidän koulutuksellisena tavoitteenaan nöyrät vallan alamaiset jotka eivät haasta ylemmäksi asettuneita.

P.s. vastauksena otsikkoon: ei kiusata henkilökohtaisesti vaan kritisoidaan hänen politiikkansa sisältöä ja tapaa jolla hän sitä tekee, ehkä joku joskus myös hieman naureskellen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kullervo Rainiohan sai selville että Pirkkalan monisteen aineisto oli peräisin Neuvostoliitosta, suurimmaksi osaksi kopiota Petroskoissa 1950-luvulla painetusta suomenkielisestä historian oppikirjasta.

Tässä se jos haluaa katsoa.

https://agricolaverkko.fi/vintti/julkaisut/julkais...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"... aineisto oli peräisin Neuvostoliitosta ..." --- aivan hirveää ja vallan kamalaa!!! Ei sieltä olisi saanut tuoda mitään, ei edes martjoskia tai kaalipiirakoita.

Vaarallisinta monisteessa rainioden ja muiden pöyristelijöiden mielestä kai oli, että pikku pilttejä yritettiin ohjata miettimään miksi maailma nykyään on sellainen kuin kuin on. Mitkä mekanismit historiassa ovat johtaneet siihen, että nykyisin elämme tämänkaltaisessa maailmassa emmekä muunlaisessa. Eihän sellaista saa tehdä, hehän saattavat pian haluta muuttaa maailmaa ja sen nokkimisjärjestystä, vaikkapa tekemällä tuhmia julisteita.

P.s. kannattaa todellakin lukea tuo moniste. Moni voisi oppia siitä paljonkin.

P.p.s. Kuka lieneekään k.o. kappaleen kommentoija? Nekin ovat mielenkiintoisia: haluttu m.m. korostaa orjanomistusyhteiskunnassa vallinnutta orjien kiintymystä isäntiinsä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #147

Eiköhän tämä kerro siitä kokeilusta kaiken oleellisen.

Monisteen näkökulma noudatti marxilaista historiankäsitystä ja siinä korostettiin yhteiskuntaluokkia sekä yhteiskuntajärjestelmän riippuvuutta tuotannon rakenteesta.

Kaikki porvaripuolueet, SDP sekä SKDL:n enemmistö tuomitsivat opetuskokeilun. Vain SKP:n taistolainen vähemmistö paheksui ”taantumuksellista hyökkäystä opetuksen vapautta vastaan”, kun Kouluhallitus päätti keväällä 1975, ettei Pirkkalan opetuskokeilua jatketa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pirkkalan_moniste

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #156

Nylundin wikipedia-launauksessa on virhe. Ei ole olemassa mitään erityistä "marxilaista historiankäsitystä" vaan kyseessä on historiallinen materialismi jota sovelletaan m.m. ja esim. marksilaisissa yhteyksissä. Se painottaa vallitsevien sosiaalisten muotojen selittämistä historian ja muun tieteellisen tutkimuksen keinoin turvautumatta yliluonnollisiin, uskonnollisiin tai perustelemattomiin periaatteisiin saati ihmisestä itsestään riippumattomiin tarkoituksiin. (lähde: http://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:histor...)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #159

Oli miten oli, Suomen kommunistiselle puolueelle Pirkkalan kokeilun lopettaminen ei sopinut.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kannattaa ottaa koko persupuolue ja Laura huumorin kannalta, eihän tuo puolue tule millään lailla vaikuttamaan seuraavien vaalien jälkeenkään Suomen politiikkaan.

Siellä ne oppositiossa itkevät pahaa maailmaa, ja etsivät sopivia kohteita, jotta voisi taas uhriutua.

Niillä on oma totuus, ja sitä on ihan hauska seurata.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kukaan ei kiusaa Lauraa! Kansanedustajana ja opettajana ensimmäinen toimenpide on ottaa yhteys ko. kouluun ja keskustella rehtorin ja opettajan kanssa asiasta. Nyt tehdään politiikka todella alamittaisilla keinoilla. Tälläkin palstalla pitäisi miettiä jonkinlaista "sensuuria" ettei ilmoille pääsisi kaikenlaiset "aivopierut"!

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Miten yhteiskuntaa voi muuttaa paremmaksi noilla sinun ehdottamillasi keinoilla. Valitus olisi mennyt silppuriin ja Laura olisi saannut kohteliaan kirjeen Rehtorilta, että tutkimme asiaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Meinaatko, että nyt sitten jotain muuttuu tai tapahtuu?

No vartijoille tuli lisää töitä, eli sillälailla ihan kiva työllistävä vaikutus.

Ei tämä mihinkään johda, ja kun suurin kiihko on Lauraltakin kadonnut, niin sitten voikin keksiä taas uuden kohteen.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #146

Tuo vartija oli vastustajan peliliike. Taas näitä abstrakteja väitteitä turvallisuuden vaarantumisesta, ettei asiasta puhuttaisi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #153

"Tuo vartija oli vastustajan peliliike."

Aina paranee, Tampereen kaupunki vastustajana. Vartijahan oli sen hankkimiseen ohjeistaneelta T:reen kaupungilta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #154

Tampereen kaupungin johtajat ovat poliittisia virkanimityksiä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #163

Entä sitten? Arveletko että jos koululle katsotaan tarvittavan vartija niin siitä päättävät kaupungin johtajat?

Aina hullummaksi valitettavasti menee.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #153

Tampereen kaupunki vastustajana... Joo ei.

Eiköhän tuolla ole noin niinkuin varmuudella prosessi mitä noudatetaan, esimerkiksi niin, että jos tulee uhkauskirje niin paikalle lähetetään vartija.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Olisi Laura voinut hyvin julkaista luvan kanssa hänelle lähetetyn kirjeen ja avata keskustelua. Siitä koulutyöstä olisi myös voinut huomauttaa sinne kouluun että ei nyt tykkää.

Olen jokseenkin varma, että lopputulos olisi parempi kaikin puolin.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #148

Tässä on kyse poliittisesta väännöstä ei pitsinnypläyksestä. Soittaako poliisi huumeluolille, että teemme ratsia viikon päästä? :D

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #152

Ei varmaankaan mutta homman juttu kun olikin se, että Laura H itse sotki sen koulun tähän tarpeettomasti. Ei se joku sille lähetetty kirje liity millään tavalla johonkin lasten ryhmätyöhön ja lasten ryhmätyöllä ei ollut syy-yhteyttä havaittavissa opetukseen.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #157

Hän ei maalitanut yksityistä henkilöä vaan instiuution.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #166

Lasten ryhmätyöhön linkittäminen niin, että se näytti asiattomalta enemmän kuin todellisuudessa oli, mainitsemalla koulu ja oppilaiden nimet oli täysin tarpeetonta ja siitä aiheutui haittaa.

Olennainen juttu on se, että miksi ei avannut keskustelua ilman tätä stunttia?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Liitin kirjoitukseen vielä kuvankaappauksen Pirkkalan monisteesta v. 1975.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Uskon, että on kyse poliittisesta väännöstä! Viisas opettaja ja kansanedustaja ei suostu tällaisen väännön välikädeksi! Eikä kukaan nainen silloin kun tapaukseen liittyvät alaikäiset lapset! Aikuiset ihmiset hoitavat asiat ihan aikuisella tavalla!
Taitaa olla kyse samanhenkisistä taustavaikuttajista kuin Rinnekin! Kauhistun jos tuleva pääministeri on henkilö, jolla on Wikipedian mukaan melkoinen tausta!

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Asiat ei korjaannu muuta kuin yhteiskunnallisella keskustelulla. Hallituspuolueet ovat jo lehmänkaupoillaan myynneet aatteensa ja vaatteensa. He katsovat tätä Tampereen "taidekasvatusta" läpi sormiensa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kertoisitko minkä lähteen pohjalta olet muodostanut käsityksesi tästä tapauksesta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Olen googlettanut Taidekaarta ja Tampereen kaupungin sivuja. Lukenut lehdistä useita artikkeleita ja lukenut/kuunnellut Lauraa. Lisäksi tunnen ongelman että taidekenttä Suomessa on vasemmistopolitisointunut. Isäni oli taiteilija.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä tekemistä taidekentällä on koululaisten töiden kanssa?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #176

Aktivismi on politiikkaa taidekasvauksessa. Siitä on kyse. Siellä oli monia poliittisen mielenilmaisun kurssia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #180

"Siellä oli monia poliittisen mielenilmaisun kurssia."

Peruskoulun 1-9 luokkalaisille, älä nyt satuja kerro.

Missä näistä?

https://www.tampere.fi/taidekaari/yleisopetus.html

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #182

En nyt ihan tiedä mitä kursseja nuo välilehdet ovat joista aktivismi-viitteitä löytyy ja esittelyssäkin se mainitaan, mutta ota huomioon, että sieltä on valitettu politiikan tuputtamisesta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #183

On aika paksua väittää että peruskoulussa olisi monia poliittisen mielenilmaisun kursseja. Jokuhan on tehnyt oikeuskanslerille koulun rehtorista kantelun, joten asia selvitetään.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Olen ollut Lauran tukija. Taiteilijan äitinä olen kokenut vaikeitakin juttuja sillä saralla! Lisäksi olen eläkkeellä oleva opettaja. Mikäli kouluja ja niiden opetusta haluaa tutkia ei tule käyttää pelkkää kuvaa eikä missään nimessä oppilaita pidä sekoittaa asioihin! Tähän on kansanedustajalla jo asemansakin puolesta aivan toiset keinot käytössään!

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Koulullakin on varmasti säännöt, ettei loukkaavaa materiaalia saa julkaista. Kyllä opettajalla Tampereella olisi hälyytyskellot pitänyt soida, että jos vaikka joku nostaa metelin. tai jakaa kuvan someen laajalti. Kuva olisi taatusti levinnyt netissä ilman Laurankin julkaisua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Kuva olisi taatusti levinnyt netissä ilman Laurankin julkaisua."

Kuva oli netissä 8 kk leviämättä minnekään, kukapa niitä kuvia olisi enää levitellyt.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Leena ei vieläkään tajua, että kouluilla on säännöt ja niiden pohjalta juuri Lauran olisi pitänytkin puuttua asioihin. Tässä nyt kerätään ääniä 8kk vanhalla kuvalla joka kyllä on vienyt luottamuksen Lauran kykyyn hoitaa asioita oikealla tavalla!

Toimituksen poiminnat