LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Tampereen kaupungin oma uniikki taidekasvatusohjelma peruskoululaisille

Miten olisi yhteiskunnallinen vaikuttaminen aktivistina -koulutus?

Tampereella tämä on kaikille peruskoululaisille mahdollista, sillä  "Kaikki Tampereen kaupungin koulut osallistuvat Taidekaaren toimintaan! Toimintaa organisoi Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE." Tämä on siis Tampereen kaupungin oma uniikki taidekasvatusohjelma peruskoululaisille.

 

Kuulostaako hyvältä?

Tässä vielä työpajan sisältökuvaus

#Taidekaarenkulttuurihäirintää -kuvataidepaja

"Työpajassa tutustutaan kulttuurihäirinnän käsitteeseen ja tehdään itse taidemuotoista protestia koulun alueella kuvataiteen menetelmiä hyödyntäen. Paja kannustaa oppilaita omaan ajatteluun, aktivismiin ja arkipäivän kannanottoihin hyvien asioiden puolesta."

Lähde: https://www.tampere.fi/taidekaari/erityisopetus/7-luokka/voimaavastavirrasta.html

Sammon koulun Taidekaari tarjoaa siis taidekasvatusta, joka opettaa oppilasta luomaan omaa elämänkatsomusta, joka saattaa hyvin paljon poiketa kodin arvomaailmasta. 

Taide on ollut jo 70-luvusta asti hyvin politisoitunutta Suomessa. Lähes kaikki taiteilijat ja kriitikot ovat vasemmistolaisia. Kulttuuri ja vasemmistolaisuus ovat kietoutuneet niin voimakkaasti yhteen, että sinun on urallasi etenimisen kannalta jo hyödyllistä omistaa esim. vasemmistoliiton jäsenkirja.

Taidekaaren aktivistikoulutusta opettaa museolehtori ja feministi Janina Ahlfors. Tämä erityislaatuinen taidekasvatusta antava Taidekaari on jo toiminut 10 vuotta Tampereella.

Mitä aktivismikoulutus on esimerkiksi?

Lapset saavat ottaa jonkun itseään kiinnostavan aiheen  "rakkaus, raha, valta, sukupuoli, maailma ja minä" , jonka jälkeen aihetta lähestytään opettajan esittelemien teosten kautta. Lopuksi ryhmät tekevät oman poliittisesti kantaaottavan vastamainoksen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Taide on ollut jo 70-luvusta asti hyvin politisoitunutta Suomessa. Lähes kaikki taiteilijat ja kriitikot ovat vasemmistolaisia. Kulttuuri ja vasemmistolaisuus ovat kietoutuneet niin voimakkaasti yhteen, että sinun on urallasi etenimisen kannalta jo hyödyllistä omistaa esim. vasemmistoliiton jäsenkirja.

Taidekaaren aktivistikoulutusta opettaa museolehtori ja feministi Janina Ahlfors. Tämä erityislaatuinen taidekasvatusta antava Taidekaari on jo toiminut 10 vuotta Tampereella."

Miksiköhän esimerkiksi MOT -ohjelma ei ole puuttunut tähän asiaan? Vanhana Tampereen yliopiston kasvattina väittäisin, "ettei koira koiranjalkaa pure". Kultturiväki (taiteilijat, toimittelijat) kietoutuvat yhteen samaan puuroon, jossa yhteinen arvomaailma jaetaan. Siitä syntyy punavihertävä kupla, jonka sisältä katsotaan ihan asialliseksi jakaa yksisilmäistä propakandaa kaikille, joita saadaan kohteeksi. Lapset ovat oiva kohde kouluissa ja päiväkodeissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ei sovikaan ihmetellä miksi juuri vasemmistopuolueet kokoomuksen avustamana ovat ajamassa kaikille vapaata päiväkodissa annettuna kasvatuspolitiikkaa. Kehdosta aina varhaisnuoruuteen saakka tuputusopetuksen pariin haluavat kaikki vasemmistolaiset poliitikot. Mitähän tästä vielä tuleekaan?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Juuri näin Markku! Totuus ei kiinnosta nytkään. Kaikkein vähiten valtamediaa.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Niin Ruotsin sosiaalidemokratia on saannut paljon pahaa aikaiseksi, vaikka luultiin sen juuri olevan hyvän puolella kovia arvoja ajavaa politiikkaa vastaan. Metsään meni!

Sieltä Suomi on ottanut mallia peruskoulua myöten.

Äärivasemmistolta taas puuttuu ymmärrys, että "perheellä" täytyy olla elättäjä. Se on kapitalismi. Ei ole muuten rahaa parantaa maailmaan, jos ei joku sitä tienaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Taide on aina ollut poliittista. Ihan vanhimmista löytyneistä tekeleistä lähtien. Tällä hetkellä vanhimmat löytyneet työt lienevät graffiti-tyylisiä julistuksia.

Taidetta on myös aina käytetty vallan pönkittämiseen, on vallan haltijana ollut kirkko tai sekulaarimpi voima.

1970-luvulla ei tullut mitään erityisen poikkeavaa sillä porvarillisen vallan ja heidän taiteensa haastajat ovat olleet liikkeellä jo paljon aiemmin. Mutta tuota vuosikymmentä kuuluu kliseisesti ja stereotyyppisesti syyttää silloin kun halutaan osoittaa vain vasemmistolaisuus poliittiseksi ja porvarillisuus normiksi.

Olen ymmärtänyt Taidekaari-hankkeen niin, että koulukkaita yritetään saada hahmottamaan taiteessa käytettyjä vaikuttamisen keinoja niitä itse harjoittelemalla. Minusta vallan hyvä ja kannatatettava ajatus ja pyrkimys. Mutta tokikin silloin vaarana on, että myös porvarillisen taiteen koukut paljastuvat alati valppaille ja sirkeille koulukkaiden silmille.

P.s. Tässä eräs poliittinen taideteos: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu... ja tässä toinen: http://perinneliitto.fi/kuvat/tuotekuvat/mannerhei... sekä kolmas: https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1RVPYRVXXXXbTXVXXq6x...

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hiukan kuitenkin "hymyilyttää" tuo oman ajattelun vahvistaminen kuoleman lautturit Huhtasaari ja Halla-aho ovat hyväksyttäviä, mutta en usko että rajat kiinni-julistetta olisi hyväksytty aktivismina.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yrittikö kukaan? Oliko Rosendahl kärpäsenä katossa seuraamassa tehtäväksiantoa, työskentelyn ohjaamista, palautteenantoa ja tulosten esillepanoa? Vai heitteleekö hän vain ihan hihasta, että ei ne kuitenkaan tykkäis meikän ajattelusta?

Toimituksen poiminnat