LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Somekohun aallonharjalla

Onko politiikko itse tuo joka kirjoittaa somekohun aallonharjalla Twitteriin vai puolueen viestintäyksikkö? Luulisin, että sekä-että. Tilanne on niin räjähdysherkkä, että on tarkkaan harkittava, miten syytöksiin vastaa. Reagoitava on kuitenkin nopeasti, jotta vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi. Somessa on puolueesta tai organisaatiosta jonkun päivystettävä melkein 24/7.

Kun somekohu leviää valtamediaan alkaa olla peli pelattu useassa tapauksessa.

 

 

Somukohu kestää keskimäärin 6-20 tuntiin. Se katkeaa siihen, että kohde saa potkut tai siitä ei irtoa enää mitään uutta. Joskus se palaa uusina myrskyinä, kuten Laura Huhtasaaren gradun plagiointisyytökset. Aina vaan tuotiin uutta tietoa näkyille ja kohun masinoija oli Liberaalisen puolueen puheenjohtaja. Somekohujen liikkeellepanijoita ovatkin yleensä politiikot tai toimittajat.

Twitterissä syntyy voimallisimmat somekohut. Näistä viime aikojen merkittävimpiä Laura Huhtasaaren gradun plagiointi, Touko Aallon homobaarikuvat, Vihreiden Jani Toivolan taksiajelut ja Emma Karin valheellinen siteeraus pääministerin sanomisesta.

Somekohujen selviytyjäksi voi Suomessa todeta Alma Median johtaja Kai Telanteen, jolle feministi Johanna Korhonen on raivokkaasti yrittänyt hankkia potkuja naisten syrjnnästä. Seuraava selviytyjä, jos uusia myrskyjä ei nouse, saattaa olla JSN Elina Grundström, jota alaiset syyttävät mm. kiusaamisesta ja Suomen kuvalehden päätoimittaja koki, että Grundström pyrki liiaksi vaikuttamaan lehden kirjoituksen näkemykseen koskien Grundströmiä.

Somekohun häviäjiä ovat Porin jazzin Aki Ruotsala, joka sai 6 tunnissa potkut. Somekohusta irtisanottiin myös Oululainen kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen, kun hän erehtyi käyttämään sanaa "ihmisroska". Touko Aallon somekohut ovat olleet myös Vihreiden kannatukselle pahaksi, kuten myös Jani Toivolan rahankäyttöepäselvyydet. Hänellä kun menee omat ja eduskunnan kulut sekaisin johtaen mm. tuplalaskutuksiin. Taksilla hän on ajellut 22 000 € edestä veronmaksajien piikkiin. Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen sai myös potkut televisiohaastattelun jälkeen. #Metoo-kampanjan yhteydessä Twitterissä mm. toimittaja Maria Veitola järjesti öykkärimäisesti käyttäytyneelle Tomi Metsäkedolle parit potkut.

Tuntuu siltä, että Perussuomalaiset hyötyvät vain näistä somekohuista. Laura Huhtasaari on yksi Suomen tunnetuimpia politiikkoja, mutta ilkeämieliset lehtikirjoitukset vaarantavat myös hänen turvallisuutensa. Hänen talonsa ikkunat on mm. rikottu ja hänelle lähetetään myös vihapostia. Ruotsin SD puheenjohtajalla Åkessonilla ja hänen perheellään täytyy olla jo henkivartijat. Niin paljon heitä on uhkailtu.

Somekohu nousee pääasiaksi joissain tapauksissa. Siitä uutisoidaan eikä itse aiheesta varsinkin jos se on perussuomalaisten masinoima. Uutiset kääntyvät syytöksiksi perussuomalaisten populismista, vaikka he olisivat ottaneet esille ihan oikeankin ongelman. Viimeisin kohu oli koululaisten poliittinen juliste "Suomeen vai kuoleen".

 

Youtubessa minulta 6,.35 min. tubetus  Haukutaan taas Laura Huhtasaarta 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No se Huhtasaaren ja Hakkaraisen menestys somekohuissa ei kuitenkaan näy kannatuksessa, eli taitaa olla vaan blogistin toiveajattelua.

Touko Aallon somekohut näkyvät, mutta yleensäkin näiden vertaaminen puolueiden kannatukseen on mahdotonta, yksittäiseen ihmiseen ne varmasti vaikuttavat, mutta vihreiden kannatuskäyrä oli ollut jo pitkään aleneva, ennen Aallon somekohua.

Somekohut on kivoja, ja poliitikkoja ne pitää aisoissa, niitä pitäkin potkia perseelle, jos ne koheltavat.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Olen eri mieltä persuista somekohu näkyy kannatuksessa myönteisessä mielessä heidän kannaltaan. Tosin mielestäni Hakkaraisen sekoilu pikkujouluissa ja Veera Ruohon pahoinpitely siellä olisi pitänyt vaikuttaa negatiivisesti, mutta saunassa asuminen nosti taas suosion.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kirjoitus vilisee henkilöitä, jotka eivät ole julkisuuden henkilöitä.

"Somekohujen selviytyjäksi voi Suomessa todeta Alma Median johtaja Kai Telänteen, jolle feministi Johanna Korhonen on raivokkaasti yrittänyt hankkia potkuja naisten syrjnnästä."

Kai Telänne -> Kai Telanne. Telanne tuomittiin työsyrjinnästä, korkein oikeus korotti tuomiota. Duuninsa on säilyttänyt, koska otti syyt niskoilleen.

Tommi Metsäketo - Tomi Metsäketo.

Aki Ruotala - Aki Ruotsala.

Ei tällä erää muuta. Nimet on ystävällistä kirjoittaa oikein ja korjata, kun huomautetaan. Kiireessä sattuu.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Johanna Korhonen masinoi somekohua myös Twitterissä tapaus Aamulehti - Päivi Anttikosken rekrytoimatta jättäminen. Feministit ovat vaarallisia. Tässä oli kyse lasikatosta.

Kiitos korjasin nimet. Huono nimimuisti on akilleenkantapääni. Ja tosiaan kirjoitin jutun suoraan päästäni.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä tulee somekohuun, niin joissain tapauksissa se on jopa itse aiheutettava, jotta pysyisi otsikoissa. Niin kuin nyt tämä julistekohu. Teos on ollut esillä viime helmikuussa ja nyt sitten Huhtasaari päätti pöyristyä siitä.

Ilman tätä kansanedustajan "somehuoraamista" kukaan ei olsi tiennyt mitään koko jutusta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minä ymmärrän, että hän oikeasti loukkaantui siitä. Tuntuu varmasti pahalta, että leimataan nationalistinen politiikko pyöveliksi jo koulujen oppilastyössäkin. Ei hän ketään ole tappanut. Se on äärivasemmiston retoriikkaa, että lähetetään kuolemaan. Mahdollisesti PS-viestintä funtsi vaan, koska hän sen kertoo julki. Ihmisiä politiikotkin ovat.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Mitä siitä loukkaantuu, jos omilla toimillaan antaa nuorille sellaisen kuvan itsestään. Eikä tuossa julisteessa tappamista mainittu. Nämä kaksi sanoisinko epähumaania poliitikkoa oli asetettu asteikolla siihen päähän julistetta, joka vaatii humanitäärisen maahanmuuton kieltämistä ja pakolaisten palauttamista sinne mistä ovat lähteneetkin, eli sodan ja vainon jalkoihin ja sitä kautta kuolemanvaaraan.

Äärivasemmistolla taas ei ole mitään osaa koko jupakassa. Persujen pitää vain pystyä ottamaan omat mokansa omiin nimiinsä, eikä lähteä aina hakemaan syyllisiä jostain muualta.

Ihmisiä ne pakolaisetkin ovat.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #7

Äärioikeisto pyrkii vaientamaan nationalismin. Periaatteessa saa olla eri mieltä, mutta ei sitten kuitenkaan.

Toimituksen poiminnat