LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Unkari fasistivaltio Eurooppaperheessä?

Kuuntelin Ylen Horisontti-ohjelmaa, jossa asiantuntijoita aktivisti Annastiina Kallius, historioitsija Oula Silvennoinen ja Puolan asiantuntija Tapani Kärkkäinen. Kallius on juuri joutunut hallituksen listalle ei toivotuna henkilönä Unkarista, jossa hän toimi pakolaisaktivistina mahdollisesti Soroksen rahoilla. Hän kertoi myös, että Unkarissa yhteiskunta rahoittaa vain hallitukselle myötäkarvaisija julkaisuja. Opposition julkaisut saavat ainakin toistaiseksi vielä ilmestyä omakustanteisina luultavasti miljardööri Soroksen rahoittamina.

Soros on Orbanin ja Fidesz-puolueen vihollinen, koska hän rahoittaa vastarintaa Unkarissa. Katukuvassa näkyy hänestä vihamielisiä propagandajulisteita. Sorros on jo vanha mies, mutta eiköhän hänen säätiönsä jatka tätä toimintaa, kun hänestä aika jättää. Myös Suomen Vihreät ovat saaneet Sorokselta rahaa.

Puolassa on nousussa Laki ja oikeus puolue, joka on Fidesz-puolueen kaltainen nationalistinen puolue. Se lupaa sosiaalietuuksia, mutta on hyvinkin arvokonservatiivinen. EU:ta puolue arvostelee vasemmistoliberaaliksi ja kyllähän toki Merkelin politiikka viittaakin siihen. Tämä puolue on valjastanut Puolan mediat omiksi "propagandatuubeikseen" sanoo Kärkkäinen.

Miksi ääriliikkeet nousevat? Silvennoinen:" Yksi syy on, että talouskasvu on ollut yhteiskunnallisen vakauden lähde ja kun siihen ei voi enää luottaa nousee näitä ääriliikkeitä." Tosin Unkarissa on ollut voimakas talouskasvu ja ehkä he pelkäävät sen hyvinvoinnin puolesta kun pakolaisia alkoi virrata 2015 tulijoita 6000-10 000 hlöä päivässä. Meillekin välitettiin kuvaa junien jätemääristä pakolaisten jäljiltä. Oma mielipiteeni on, että joku taho rahoitti näiden pakolaisten matkat aiheuttaen sekasortoa Euroopassa. Kärkkäinen veikkaa, että kommunismin jälkeinen trauma ajaa nationalismiin.

Turvattomuuden tunne johtaa autoritäärisen johtamisen ihannointiin ja Silvennoinen näkisi, että nationalistisella puolueella on usein pitkälti samankaltainen asialista fasististen liikkeiden kanssa. Kuvio toistuu myös täällä Suomessa.

Meillä oli Perussuomalaiset saaneet jytkyn Timo Soinin johdolla, joka käytti voimakasta maahanmuuton ja varsinkin taloudellisen taantuman retoriikkaa, jossa lapioitiin euroja Kreikkaan, vaikka Suomellakin oli tiukkaa.

Toimittaja Anna Patronen: "Orban on pääministeri Unkarissa ja hänellä on kontrolli mediaan, oikeuslaitoksiin, yrityksiin ja järjestöihin." Kallius kertoo, että Orbanilla on 10-15 henkilön lähipiiri, joka harjoittaa valtaa Unkarissa.

Laura Huhtasaarta Orbanin malli inspiroi. Hän laittoi rajat kiinni. Orban ja Fidesz ovat myös nostaneet Unkarin talouden nousuun, kun vasemmistohallinto oli sen romahduttanut niin, että se joutui IMF (Kansainvälinen valuuttarahasto) ohjaukseen.

Silvennoisesta kuulostaa Fidesz toiminta tutulta. Hänelle tulee mieleen uskonnolliskulttuurinen Lapuan liike joka vastusti kommunismia. Orban ajaakin kristillisiä ja patriarkkaalisia arvoja. Kallius: "Maahanmuutto on Orbanille Troijan hevonen hän sai oman systeeminsä juurrutettua unkarilaisiin."

Koko radikaalin oikeiston maailmankuva rakentuu salaliitoille kuten kulttuurimarxismille. "Ja maahanmuutto on ollut loistava teema tähän, koska se voidaan kuvata kulttuuriseksi ja demokraattiseksi sekä medikalisoiduksi uhkaksi", kertoo Silvennoinen.  "Eikä siellä todellakaan mitään innovaatiota ole tapahtunut. Muslimeista puhutaan samalla lailla kuin juutalaisista 30-luvulla."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Unkari fasistivaltio Eurooppaperheessä?''

Ensin pakkokommunisteja ja nyt fasisteja.

Erikoista.

Ja nyt Unkarissa on oikea kansanvalta.

'' Unkarissa yhteiskunta rahoittaa vain hallitukselle myötäkarvaisija julkaisuja.''

Suomessa ei YLE:ltä rahat lopu. Ennen loppuu koiralta kusi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Ilmeisesti YLEllä on hyvin asiat tasapainossa, kun se on vuoronperään hallituksen käsikassara, punavihermädättäjä, pakkoruotsin tuputtaja ja persuilla on Halla-Aho vetämässä kolumnia, unohtamatta Sanna Ukkolaa.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minä en ole naiivi kummankaan järjstelmän suhteen. EU:n rahat kelpaa, mutta ei demokratia. Kyse on muustakin pullikoinnista EU:ssa kuin maahanmuutosta. Siellä ollaan hankalia myös ryhmä-äänestyksissä Fidesz on samassa ryhmässä Kokoomuksen kanssa.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei Unkarin tarvitse niellä kaikkea EU-jaskaa kuten Suomi tekee.

Siellä saa jopa viiniä kulmakaupasta.

Suomessa ei edes sitä, vaan valtiollinen monopoli kuppaa kansaa kuin vierasta sikaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hän kertoi myös, että Unkarissa yhteiskunta rahoittaa vain hallitukselle myötäkarvaisija julkaisuja."

Luuletko että Suomen hallitus rahoittaisi maahanmuuttokriittisiä tahoja? Ei kyllä myöskään EU joka kyllä lappaa rahaa maahanmuuttomyönteisille yhdistyksille ja puolueille.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tämä on siis Annastiinan kanta, joka on joku Vihreä aktivisti, ei minun. :)

Käyttäjän astamaria kuva
Asta Määttänen

Fidesz-puolueen syntyessä siihen otettiin vain alle kolmekymmentä vuotiaita jotta vältettiin kommunistihallinnon ryvettämiä poliitikkoja. Puolue kasvoi ja poliitikot vanhenivat. Kävikö niin, että valta turmelee? Nykyinen puolueen kannatus tuntuu oudon korkealta, mutta en ole kuullut vilpillisistä vaaleista. On unkarilaisten asia muuttaa halutessaan politiikkansa suuntaa ei EU:n. Horisontti-ohjelman aihevalinta ja sen käsittely ihmetyttivät.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

EU velvoittaa myös ei pelkästään rahoita.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Unkarin budjetista ja talouskasvusta on kiittäminen EU:ta. Rahahanat aukesivat suurinpiirtein Orbanin astuttua valtaan. Talouskasvu ei ole kuitenkaan jakautunut tasaisesti, kiitos mm Orbnin ajamalle tasaverolle ja EUn ellei maailman korkeimmalle ALVille. Iso osa kansasta on vain köyhtynyt näiden 8v aikana.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Unkarin budjetista ja talouskasvusta on kiittäminen EU:ta."

Kuinkahan moni suomalainen kannattaa rahanjakoa meidän verovaroistamme muille EU-maille? Federalistit tietenkin, mutta montako näitä on Suomessa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä olen federalisti, mutta yhdyn mielelläni näkemykseen, että rahahana Unkarille pitää sulkea heti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tämä osiosi Soroksesta, kuuluiko se asiantuntijaohjelmaan vai ei? Olen käsittänyt että Soros yhdistetään somejutuissa vähän joka paikkaan, mutta suhtaudun hiukan epäilevästi.

Onko blogistilla jotain luotettavaa linkkiä siihen että Soros on rahoittanut tutkijaa, vihreitä tms. En nimittäin itse tunne asiaa, ja haluan aina tarkistaa. Kuulostaa nimittäin vähän ihmeelliseltä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Se on jo hiukan läppä Soros sitä ja tätä. Heitin lisää vettä myllyyn. :) Annastiina kyllä puhui Soroksen julisteista eli Fidesz vihaa Sorosta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minusta siinä ei ole mitään kummallista, että hän rahoittaisi eri maiden Vihreitä, näin olen joskus lukenut.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Mielestäni Unkari kannattaisi pyrkiä eroon EU:sta. Muuten ei voi olla täysin itsenäinen kansallisvaltio. Ei voi poimia vain rusinoita pullasta. Puola on myös toinen pullikoija. Meillä on kaupan hyllyt täynnä Puolan hedelmiä ja vihanneksia, koska EU.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mikäs niissä puolalaisissa ja muissa unionimaiden vihanneksissa ja hedelmissä on ongelma?

Se että suomalaisille on tarjolla nykyisin muutakin kuin kotimaista vaihtoehtoa vai se että suomalaiset myös ostavat niitä?
Ja ennenkaikkea miten tämä ongelma mielestäsi tulisi ratkaista?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kyse on lähinnä EU:n sisämarkkinoista. Puola hyötyy niistä. En muista että ennen olisi ollut näin paljon puolalaisia vihanneksia kuin nykyään. Ne tulivat Hollannista ja Espanjasta. Ilman jäsenyyttä tuskin meille heiltä pahemmin tulisi vihanneksia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mikäpä maa ei hyötyisi sisämarkkinoista. Sen ansiosta meillekin riittää kaupassa entistä enemmän tarjontaa. Kansalaisille työ- ja opiskelumahdollisuuksia unionissa ihan eri tavalla kuin ennen. Omat poliitikkomme eivät voi niitä enää kieltää tai rajoittaa.

Jos Puolan valtaeliitti haluaa unionista eroon niin sitten niiden on syytä kertoa omenanviljelijöille ja muille sisämarkkinoista hyötyjille että vienti saattaa jatkossa tökkiä.
Jos et taas itse pidä puolalaisista omenista niin älä osta. Tarjontaa tulee kotimaan lisäksi muualtakin. Ei kannata sensijaan pahoittaa mieltään jos toiset käyttävät kaupassa tuotteidensa ostokriteerinä muuta kuin alkuperämaata. Niillä on siihen mahdollisuus ja oikeus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puola ja Unkari marssivat pitkin askelin suuntaan josta EU:n liittymisen seurauksena irti pääsivät, yksipuoluejärjestelmään, jossa demokratialla ja parlamentarismilla ei sijaa löydy.

Nikolai Holopainen

Unkarissa on kansan suosiota nauttiva johto, joka tekee kansan haluamaa politiikkaa. Brysseli haluaa "talon avaimet" ja päättää kuka Unkarissa asuu. Jos Unkarilaiset vastustavat tätä, niin ymmärrän heitä. Sipilä lupasi omat avaimensa, mutta ei sitten antanutkaan niitä - niin eurooppalaista! Jospa annetaan unkarilaisten päättää omista asioistaan. He sitten äänestävät uuden hallituksen jos meno ei miellytä. Vai onko menestyvä kansallisvaltio eksistentiaalinen uhka Brysselin vihanneksille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun ne ilmoittaa tarvitsevansa fyrkkaa, paljon, jottei pankit kaadu, kyseessä on ns. italialainen tarjous."

Federalisteilla on jo vastaus tuohon vaatimukseen, kyllä suomalaiset veronmaksajat maksaa, onhan Suomi rikas valtio.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kun kirjoitin aiemmin, että Unkarin talouskasvu ja "hyvä taloudenpito" on yksin EU:n ansiota, niin tuossapa omat laskelmat sen pohjalta mitä Eurostat ym kertovat julkisesta taloudesta ja EU:n nettomaksuista.

Helppoahan se olisi näyttää olevansa suuri julkisen talouden guru, jos sen saisi tehdä ulkoa tulleilla miljardeilla.

Unkari oli alusta asti EU:n nettosaaja, mutta rahoitus lähti kunnolla kasvuun vasta Orbanin aikoihin.
https://i.imgur.com/0vQaONU.jpg

Budjetti on edelleenkin pakkasella rutkasti, huolimatta EU-rahoista.
https://i.imgur.com/7FuApf0.jpg

Toimituksen poiminnat