LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Aktiivimalli ei aktivoi

Luin eilen Vasemmistoliiton uutta työvoimapoliittista ohjelmaa ja he haluaisivat kokeilun 6 tunnin työpäivistä. Se on totta, että ihminen pystyy saamaan aikaan 6 tunnissa saman kuin 7,5 tunnissa joillain aloilla ja luultavasti ei jaksaisi sen enempää edes. Joten tehokkuuskin pysyisi samana. Toiset työt taas vaativat työntekijän läsnäoloa, joten tulee kalliiksi palkata lisää väkeä, että tämä vaade toteutuu. Automatisointi taas mielestäni lisää Suomen kilpailukykyä, jotta tuotanto voidaan säilyttää kotimaassa. 


"Ohjelma korostaisi työvoimapolitiikassa työttömän subjektiivisia oikeuksia eli se vähentäisi velvollisuuksia. Opiskelusta tulisi subjektiivinen oikeus, kun nykyisin se on harkinnanvaraista. Työvoimahallintoon tulisi lisää väkeä töihin.

Puolue luopuisi työttömille asetetuista karensseista ja ottaisi käyttöön ennakkopäätösjärjestelmän, jonka kautta työtön saisi sitovan etukäteispäätöksen siitä, kuinka esimerkiksi osa-aikainen työskentely vaikuttaisi etuuksiin." (Hesari)

Aktiivimalli ei ole meillä toteutunut niin kuin olisi pitänyt, koska työn vastaanottamisen mukanaan tuomiin ongelmiin ei ole tehty muutoksia. Jos on 5 h viikossa esim. siivoustöissä, vaikka on virallisesti edelleen työtön, niin jos irtisanoutuu näistä tilapäisistä siivoustöistä, joutuu 3 kuukauden karenssiin. Eli olet nalkissa tässä tilapäistyössä, jos olet sen vapaaehtoisesti mennyt ottamaan. Nämä kannustinloukut ja ongelmat työn vastaanottamisesta korjaantuvat vain poistamalla karenssin tai madaltamalla kynnystä lyhentämällä karenssin esim. yhteen kuukauteen.

Työttömät pelkäävät myös, että tilapäistyö viivästyttää työttömyystukien maksua ja he joutuvat ongelmallisiin tilanteisiin mm. vuokranmaksun ja ihan syömisen suhteen eli rahaa ei olekaan esim. kuukauteen yhtään. Yleensä ruoka-apu on tarkoitettu todella vähäosaisille.

Perustulo olisi minusta hyvä asia, koska sen kanssa olisi mahdollista tehdä työtä, ilman että työttömyystuet viivästyvät tai että tulee niistä karenssia. Muutenkaan en ymmärrä yhteiskuntaa, jossa eläkeläiset joutuvat hakemaan asumistukia selvitäkseen korkeista vuokrista tai matalapalkka-alojen ihmiset eivät pärjää omillaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Tomi Vaalisto

Toimii se - on omakohtaista kokemusta.

Mikähän ihme yhdistyksillä, jotka väittävät olevansa työväen asialla, on aktiivista työnhakua ja työntekoa vastaan ja työttömät halutaan pitää työttöminä?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Aika suurelta osalta kuitenkin leikattiin työttömyystukea aktiivimallin mukaisesti, koska mitään työllistymistä ei tapahtunut. Osa ei uskalla ottaa mitään töitä.

Tomi Vaalisto

Jos ei "uskalla" ottaa töitä voisi leikata paljon enemmänkin. Selityksiä on maailma täysi ja oleellista on sen työpaikan hakeminen. Jos ei työt kiinnosta niin se on oma valinta.

Itse sain useammankin työtarjouksen muutamassa viikossa kun irtisanominen oli selviö. Jos 59 vuotias saa töitä niin kyllä nuoremmatkin.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #6

Jos otat vastaan jonkun p*skapaikan vahingossa edes 5 tunniksi viikossa, niin et pääse siitä irti ilman 3 kuukauden karenssia. Miten sitten maksat laskut ja osta ruokaa? Ihmiset ovat henkisesti väsyneet tähän byrokratiaan, niin ettei oikeiden töiden hakemisesta tahdo tulla mitään.

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #7

Ei pidä irtisanoutua itse (ellei saa sitä kolmen kuukauden palkkaa).

Suurin osa työnantajista on ihan OK mutta toki p*skoja työpaikkojakin on.

Jos noin marginaaliseen ryhmään ajautuu niin on parempi tehdä se viisi tuntia viikossa töitä.
Samalla voi selvittää ihan itse miksi se työpaikka on p*ska. Jos kyse on omasta asenteesta - on vaikka p*kaa mennä seitsemäksi töihin - niin ongelma ratkeaa peiliin katsomalla.
Monesti ongelmana näissä marginaalitapauksissa on kuitenkin jokin työnantajaan liittyvä asia. Ne asiat selviävät kyllä kun ne ottaa esille ja aina voi ottaa yhteyttä viranomaisiin tai liittoon jos sellaiseen kuuluu - kannattaa kuulua mielummin kuin pelkkään kassaan.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #8

Taidat olla yhtä ulalla kuin hallituskin :D

Tomi Vaalisto Vastaus kommenttiin #9

Tunnetusti kun eväät asiassa loppuvat siirrytään henkilöön liittyvään herjaukseen - olen pahoillani puolestasi Leena.

Saat hyvän neuvon: älä kirjoita muiden tuottamasta aiheesta mitä et itse ymmärrä.

Tiina Teittinen Vastaus kommenttiin #6

Jos omassa irtisanomistilanteessasi sait jo useampia työtarjouksia ja olet nyttemmin työllistynyt, olet ehkä väärä henkilö kommentoimaan aktiivimallia ja sen vaikuttavuutta tai toteutuksen ongelmia.

Tyylisesi ylimielinen kommentointi ei helpota niitten työttömien tuskaa, jotka lähettelevät viikottain hakemuksia, soittelevat yrityksiin ja yrittävät käyttää kaikkia mahdollisia verkostojaan työllistyäkseen, eikä pelkästään vain aktiivimallin ehtoja täyttääkseen.

Ole iloinen siitä, että osaamisesi ja tunnettuutesi ovat sillä tasolla, että töitä tulee ikkunoista ja ovista, ja että alallasi on työvoiman kysyntää. Ilmeisesti osaamisesta ollaan myös valmiita maksamaan ihan oikeaa palkkaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi pitäisi tuottaa 6 tunnissa sama kuin 7.5 tunnissa?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ikävä kyllä jotkut eivät tuota 7,5 tunnissa sitäkään mitä mitä 6 tunnissa tuottaa!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vielä ikävempää kun ei ylivoimaiselle enemmistölle makseta tuottavuutensa mukaan vaan liian vähän.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Jos siitä maksetaan 7,5 h palkka niin täytyyhän tuottaa sen verran jatkossakin, jos halutaan pitää työpaikat Suomessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siihen on varaa..ei siis kyse ole siitä,jos toisissa maissa tahdotaan tehdä 12h päiväss töitä,niin onko meidän pakko myöskin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset