LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Aktiivimalli ei aktivoi

Luin eilen Vasemmistoliiton uutta työvoimapoliittista ohjelmaa ja he haluaisivat kokeilun 6 tunnin työpäivistä. Se on totta, että ihminen pystyy saamaan aikaan 6 tunnissa saman kuin 7,5 tunnissa joillain aloilla ja luultavasti ei jaksaisi sen enempää edes. Joten tehokkuuskin pysyisi samana. Toiset työt taas vaativat työntekijän läsnäoloa, joten tulee kalliiksi palkata lisää väkeä, että tämä vaade toteutuu. Automatisointi taas mielestäni lisää Suomen kilpailukykyä, jotta tuotanto voidaan säilyttää kotimaassa. 


"Ohjelma korostaisi työvoimapolitiikassa työttömän subjektiivisia oikeuksia eli se vähentäisi velvollisuuksia. Opiskelusta tulisi subjektiivinen oikeus, kun nykyisin se on harkinnanvaraista. Työvoimahallintoon tulisi lisää väkeä töihin.

Puolue luopuisi työttömille asetetuista karensseista ja ottaisi käyttöön ennakkopäätösjärjestelmän, jonka kautta työtön saisi sitovan etukäteispäätöksen siitä, kuinka esimerkiksi osa-aikainen työskentely vaikuttaisi etuuksiin." (Hesari)

Aktiivimalli ei ole meillä toteutunut niin kuin olisi pitänyt, koska työn vastaanottamisen mukanaan tuomiin ongelmiin ei ole tehty muutoksia. Jos on 5 h viikossa esim. siivoustöissä, vaikka on virallisesti edelleen työtön, niin jos irtisanoutuu näistä tilapäisistä siivoustöistä, joutuu 3 kuukauden karenssiin. Eli olet nalkissa tässä tilapäistyössä, jos olet sen vapaaehtoisesti mennyt ottamaan. Nämä kannustinloukut ja ongelmat työn vastaanottamisesta korjaantuvat vain poistamalla karenssin tai madaltamalla kynnystä lyhentämällä karenssin esim. yhteen kuukauteen.

Työttömät pelkäävät myös, että tilapäistyö viivästyttää työttömyystukien maksua ja he joutuvat ongelmallisiin tilanteisiin mm. vuokranmaksun ja ihan syömisen suhteen eli rahaa ei olekaan esim. kuukauteen yhtään. Yleensä ruoka-apu on tarkoitettu todella vähäosaisille.

Perustulo olisi minusta hyvä asia, koska sen kanssa olisi mahdollista tehdä työtä, ilman että työttömyystuet viivästyvät tai että tulee niistä karenssia. Muutenkaan en ymmärrä yhteiskuntaa, jossa eläkeläiset joutuvat hakemaan asumistukia selvitäkseen korkeista vuokrista tai matalapalkka-alojen ihmiset eivät pärjää omillaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi pitäisi tuottaa 6 tunnissa sama kuin 7.5 tunnissa?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ikävä kyllä jotkut eivät tuota 7,5 tunnissa sitäkään mitä mitä 6 tunnissa tuottaa!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vielä ikävempää kun ei ylivoimaiselle enemmistölle makseta tuottavuutensa mukaan vaan liian vähän.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Jos siitä maksetaan 7,5 h palkka niin täytyyhän tuottaa sen verran jatkossakin, jos halutaan pitää työpaikat Suomessa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Siihen on varaa..ei siis kyse ole siitä,jos toisissa maissa tahdotaan tehdä 12h päiväss töitä,niin onko meidän pakko myöskin?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset