LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Ruben Stiller keskustelee rasismista

”Rasismi tarkoittaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Rasismin määritteleminen on helppoa mutta sen tulkitsemisesta arkielämässä riidellään jatkuvasti.
Missä kulkee maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin välinen raja? Onko puhe poliittisesta korrektisuudesta vain olkinukke, jolla lyödään vastustajaa? Millainen on rasistin psyyke? Kuinka monta rasistista ajatusta sinulla on päivässä?
Ruben Stillerin vieraina ovat kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja tietokirjailija Marko Hamilo”

(Yle Puhe, Oletko piilorasisti?)

 

Keskustelu Yle Puheessa Ruben Stillerin johdolla lähti käyntiin Hamilon kuuluisaksi tekemästä punavihreästä kuplasta Kalliossa. Viime presidentinvaaleissa Vihr. Haavisto sai ainoan voittonsa nimenomaan Kalliossa. Samoin kävi Vas. Li Anderssonille viime eduskuntavaaleissa.

 

Hamilo on myös huolestunut, että toimittajan tuntuvat edustavan suureta osin myös tätä punavihreää aatemaailmaa. Hän viittasi johonkin valtiotieteilijöiden (korjaus toimittajaopskelijoiden) poliittisesta suuntauksesta tehtyyn tutkimukseen Tampereen yliopistossa. 

 

Abdulkarim heitti olkiukkona (korjaus: harhaanjohtava vihje ei olkiukko) vastaväitteen, että eikö Hamiloa huolestuta yhtään, että tutkimuksen mukaan poliiseista suurin osa on Kokoomuksen tai Perussuomalaisten äänestäjiä. Hamilo on kuitenkin kiinnostuneempi journalismista ja hän haluaa selittää sitä ilmiötä. Abdulkarim puhui vielä Keskustapuolueen täplistä, mutta siitä tuskin syntyy sen enempää yhteiskunnallista keskustelua.

 

Abdulkarim sanoo vielä, että vaikka sanotaan, ettei maahanmuutosta saa puhua, niin samalla Perussuomalaiset siitä koko ajan puhuvat. Ja maahanmuutosta on tehty 30 uutta lakia, joissa kiristetään maahanmuuttopolitiikkaa.

 

Tässä vaiheessa Marko Hamilo vetää ässän hihastaan eli Overtonin ikkunan. Esimerkkinä homous ei ollut hyväksyttävää, mutta kun Overtonin ikkuna siirtyi niin paljon, että homoudesta tuli hyväksyttävää ja lopulta homofobiasta se asia jota ei hyväksytä. Maahanmuuttoa kritisoiva keskustelu oli täysin sopimatonta vielä jokin aika sitten. Nyt Overtonin ikkuna on siirtynyt vähän siihen suuntaan, että myönnetään jotain ongelmia siihen liittyen.

 

Maryan Abdulkarim ihmettelee sitä, että muutama vuosi sitten tanskalaismies ampui Suomessa kaksi poliisia, niin miksi tanskalaisia ei estetty tulemasta maahan. Kun taas lähi-idästä ja pohjoisafrikasta tietynäköiset Islamia harjoittavat ihmiset, niin näitä ei haluta Suomeen. Se on oppikirjaesimerkki rasismista ja rotuopista, kun vielä muu maahanmuutto on toivottavaakin. Tummaihoinen ihminen on osa sitä kuvastoa, joka rakennetaan ei-toivotusta  maahanmuuttajasta.

 

Hamilo sanoo, ettei kenelläkään ole lähtökohtaisesti oikeutta muuttaa Suomeen. Ihmisoikeusjulistuksessa sanotaan,että ihmisellä on oikeus muuttaa pois maasta. Pakolaissopimuksessa olevan säädöksen mukaan turvapaikanhakijaa ei saa palauttaa sellaiseen maahan, jossa hän joutuu vaaraan. 

 

Kulttuuri on uusi rotu. Koetaan, että nykyään on kulttuurirasismia. Hamilo toteaa, että rotua ei voi vaihtaa, mutta erikulttuurista tuleva voi assimiloitua suomalaiseen kulttuuriin. Abdulkarim kyseenalaistaa suomalaisen kulttuurin olemmassaolon ja on sitä mieltä, että suomalaisten on sopeuduttava.

 

Piilorasismiksi Ruben Stiller kokee suomalaisten liberaalien suuren synnittömien joukon, joka harvoin puhuu maahanmuuttoon liittyvistä ennakkoluuloistaan. Äärettömän tekopyhää!

 

Tämä kaikki ja paljon muuta on kuultavissa Yle puhe 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kalliossa on lapsibuumi kun Suomi muuten valitsee pitäytymisen lapsista. Niinpä kalliolaisiin kohdistettu toiseuttaminen kertoo äärioikeiston Suomivihasta.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

:D :D :D. Tää on kyllä sun trollauksista kaikkein huikein. Jos tarkoittaisit sitä oikeata parinkymmenen kuulapään äärioikeistosta, niin kommettisi ei olisi ihan niin naurettava, mutta kun tietää sinun tarkoittavan äärioikeistolla oikeastaan kaikkia, jotka ovat sinun kanssa erimieltä, niin tuo heittosi menee niin pahasti parodiahorisontin yli, että ei voi, kuin taputtaa.

Juha Hämäläinen

Tämä länsimaisten ihmisten itsensä ruoskiminen on täysin järjetöntä. Se on johtanut siihen, ettei järjellä ajateltuna selkeät idioottimaisuudet saa tulla arvostelluiksi, koska se voi loukata jotakuta.

Emmekö voi yhtä hyvin ajatella, että meidän normeillamme järjettömien tai jopa laittomien oppien ja tapojen arvostelu on paitsi oikein niin välttämätöntä, vaikka se kuinka loukkaisi jonkun vakaumusta tai tunteita. Lännessä järjellisyyden ja oikean määritys perustuu läntisiin lakeihin, arvoihin ja logiikkaan eikä ulkoa tulleiden omiin standardeihin.

Näin mekin joudumme sopeutumaan muihin kulttuureihin, tapoihin ja lakeihin muualle mennessämme. Se on luonnollista. Tulija sopeutuu tai poistuu.

Länsimaisen ilmaisunvapauden säilyttäminen ajaa ohi moniarvoisuuden ihanteen loukkaamisen. Oppeja sekä tapoja, kulttuureita ja uskontoja on saatava arvostella vapaasti. Se on länsimaisen sivistyksen ja yhteiskunnan perusta. Yhteiskunta lakkaa toimimasta ja pirstaloituu, jos merkittävä moniarvoisuus syö sen perustukset. Hyvä esimerkki moniarvoisuuden tuhoista on sharia-lain soveltamisen salliminen länsimaisessa yhteiskunnassa.

Ihmisten yllyttäminen vihatekoihin kuten syrjintään tai väkivaltaan on täysin eri asia.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Näin mekin joudumme sopeutumaan muihin kulttuureihin, tapoihin ja lakeihin muualle mennessämme. Se on luonnollista. Tulija sopeutuu tai poistuu."

Suomessa vain tuo sopeutumisvaatimus on mennyt niin pitkalle, etta jos maahanmuuttaja ei sujuvasti hallitse ainakin kahtakymmenta suomalaista murretta, pukeudu Seppalan vaatteisiin ja ryyppaa joka viikonloppu, on persona non grata -status langetettu valittomasti.

Jos Suomi joskus kansainvalistyisi edes sen verran etta vieraan kielen, kuten englannin puhumista ei vihattaisi niin paljon kuin nykyisin, olisi jotain toivoa siita etta moniarvoisuus joskus Suomessa hyvaksyttaisiin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Täyttä höpöhöpöä. Maailmassa ei taatusti ole montaa maata missä maahanmuuttajilta vaaditaan yhtä vähän kuin Suomessa. Ruotsi ehkä ainoana. Ja suomalaiset kyllä puhuvat hyvin mielellään englantia. Jopa liiankin kanssa, mikä vaikeuttaa sopeutumista ja kielen oppimista.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #6

Minustakin se on "höpöhöpöä". Maahanmuuttajalta vaaditaan Suomessa paljon enemman kuin esimerkiksi USA:ssa, ainakin oman kokemukseni mukaan. Suomessa englantia puhuva saa osakseen haukkuja ja huutoja "Suomi suomalaisille" tyyliin. Tosi höpöhöpöä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kieli on ehkä tärkein sopeutumisen työkalu mitä on. Jos maahanmuuttaja ei osaa edes suomea, miten hän koskaan voi kokea itseään suomalaisena? Vai onko hän ajatuksissaan vain maan x kansalainen Suomessa?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #8

Miksihan ihmisen pitaisi koko ajan "kokea itseaan suomalaisena"? Eiko riita etta noudattaa maan lakeja ja hyvia tapoja, kay toissa, hoitaa perheensa ja osallistuu yhteiskuntaan? Se etta Suomessa halutaan sulkea kaikki muita kielia puhuvat pois siita "suomalaisuus-salaseurasta" on juuri mielestani ongelma.

Oma lapseni ei paivittain kirjoita tai puhu suomea, mutta on silti halunnut sailyttaa kansalaisuutensa ja kokee itsensa myos suomalaiseksi, amerikkalaisuuden lisaksi. Mika on syyna siihen etta englantia paivittain puhuva ei voi olla "suomalainen"?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #9

Lapsesi toteuttaa juuri sitä erinomaista sopeutumista mitä minä toivon. En tarkoittanut että maahanmuuttajan pitäisi kokonaan pudottaa oma kielensä, vaan että hän sopeutuu paikalliseen kulttuuriin johon kuuluu vähintään maan kielen aktiivinen puhuminen. Yhteinen kieli on parhaimpia tapoja luoda yhtenäisyyttä, saada paikallisia ystäviä jne. jotka tuovat onnellisuutta ja ehkäisevät syrjäytymistä.

Suomessa monista asioista selviää omalla kielellään yllättävän pitkälle, jenkeissä ei selviä edes turistina, ellei puhu englantia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos Suomi joskus kansainvalistyisi edes sen verran etta vieraan kielen, kuten englannin puhumista ei vihattaisi niin paljon kuin nykyisin"

--------------------------

Aivan täyttä höpöä. Mistä olet löytänyt niitä suomalaisia, jotka vihaavat englannin puhumista? Pakkoruotsin opettelemisen vihaamista kyllä ymmärrän (täysin turhaa ja haitallista pakotettuna, vapaaehtoisesti valittuna kannatettavaa), mutta aivan oikeastiko englannin... (?). Ei ole moista itselleni tullut vastaan, mutta kai lähes mikä tahansa on mahdollista...

No luin vähän pidempään eli käsitän paremmin.
Englannin puhumisella uhriutuminen on ... harvinaista. Jos lapsesi on hyvin nuori, niin ymmärrän tavallaan. Lapset nyt löytävät kiusaamista mistä tahansa on kyse vaatteista, perheen rahallisuuden puutteesta, laseista, kiloista, r/s-viasta, ujoudesta tai ihan mistä vain.... oletettavasti siis myös englannin kielestä, joka on about välttämätöntä itse kullekin eli yksi typerimmistä kiusaamisaiheista koskaan.

Juha Hämäläinen

#5. Eihän tuo nyt ole totta ollenkaan. Mitä tulee Suomen kansainvälistymiseen niin sitä ovat tehneet suomalaiset vuosikymmeniä jo ennen Keihäsmatkoja. Olen kyllästynyt tähän kansainvälistymisjaaritteluun.

Meillä vain on kansanosia, jotka eivät tätä ole nähneet, koska eivät itse ole koskaan vaivaantuneet ottamaan riskejä ja lähtemään maailmalle opiskelemaan, töihin tai edustamaan suomalaisia firmoja. On jääty pyörimään ns nurkkiin ja valittamaan.

Suosittelen laajentamaan omaa tuttavapiiriä ja lisäämään siihen vaikkapa Suomen vientiyrityksiä palvelevia yritysjohtajia, myynti-ihmisiä ja tuotekehittäjiä, jotka voivat kertoa mitä kansainvälistyminen käytännössä on. Siitä oppii enemmän kuin poliitikkojen puheista tai Talousuutisten jutuista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tämän paremmin ei voi sanoa kuin mita Juha sanot. Todellakin miksi länsimaisen ihmisen pitää ruoskia itseään ja muka sopeutua vieraskulttuureihin.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Abdulkarim vaati paljon oikeuksia Islaminuskoisille maahanmuuttajille ja syyllistää suomalaisia mm. kolonnialismista. Hän toimittaa verkkojulkaisua Ruskeat tytöt. https://www.ruskeattytot.fi/ Positiivista radio-ohjelmassa oli, että hän puhuu erittäin hyvää Suomea.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Itse olen ihan avoimesti sitä mieltä, että jotkut kulttuurit ovat parempia kuin toiset. Kulttuuri kattaa omassa käsityksessäni tosin aivan kaiken, esimerkiksi se että kengät otetaan jalasta kun astutaan sisään on kulttuuria. Jenkeissä se, ettei kaupan hyllyjen hinnoissa näy veroja tai ravintolassa annetaan tippiä, on kulttuuria.

Jos kaksi kulttuuria ajautuvat ristiriitaan, on pakko valita. Ei ole järkeä ottaa vain toista kenkää pois. Tämä valinta on sitä sopeutumista ja maahanmuuttajan on pakko sopeuttaa edes 2/3 kulttuuristaan jotta hän olisi osa yhteiskuntaa.

Kai mä nyt sit olen rasisti,vaikka olenkin sitä mieltä, ettei rodulla ole väliä. Vain maahanmuuttajan motivaatiolla, muutoksenhalulla ja vanhan kulttuurin voimalla on.

Väinö Hirvelä

Korjaus 1: "Hän viittasi johonkin valtiotieteilijöiden poliittisesta suutauksesta tehtyyn tutkimukseen Tampereen yliopistossa. " Eipäs vaan Journalistiikan ja viestinnän opiskelijoista tehtyyn tutkimukseen:

"Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijoista kolme neljästä kannattaa vihreitä tai vasemmistoliittoa – perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja ei yksikään. Vapaa tiedetoimittaja Marko Hamilo jatkaa niin sanottua Punavihreää kuplaa käsittelevää artikkelisarjaa."

https://www.suomenuutiset.fi/nyt-se-on-tutkittu-jo...

Korjaus 2: ohjelman nimi on : Oletko piilorasisti?

Aika yhdentekevä huomautus: "Abdulkarim heitti olkiukkona vastaväitteen, että eikö Hamiloa huolestuta yhtään, että tutkimuksen mukaan poliiseista suurin osa on Kokoomuksen tai Perussuomalaisten äänestäjiä. Hamilo on kuitenkin kiinnostuneempi journalismista ja hän haluaa selittää sitä ilmiötä. "
Kyse ei ole olkiukosta. Abdulkarim ei halua kohdata ja keskustella miten mediakenttä on vääristynyt punavihreään suuntaan joten hän heittää niin sanotun harhaanjohtavan vihjeen (engl. red herring) vaihtaakseen aihetta itseään miellyttävämpään.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Harhaanjohtava_vihje

Siinä missä jos ainakin poliiseja (varsinkin jos vihapuhepoliiseja) katsotaan niin ei voida väittää, että olisivat kovin puolueellisia Perussuomalaisia kohtaan uskallan väittää, että valtamedia taas härskisti vedättää oman biaksensa suuntaan. Siksi saamme jatkuvasti lukea mielenterveysongelmista kärsivistä autoista jotka vaan itseästään ajavat väkijoukkoon. Mutta kun valkoinen hetero mies kanadassa (tämä incel tapaus)ajaa väkijoukon yli. Niin auton alle heitetään kaikki median vihaamat poliittiset ryhmittymät mistä suurin osa ei liity tapaukseen millään tavalla: Lähde: Incel vallankumous: https://youtu.be/ePeG3w7RYCU?t=57m24s

"Maryan Abdulkarim ihmettelee sitä, että muutama vuosi sitten tanskalaismies ampui Suomessa kaksi poliisia, niin miksi tanskalaisia ei estetty tulemasta maahan. Kun taas lähi-idästä ja pohjoisafrikasta tietynäköiset Islamia harjoittavat ihmiset, niin näitä ei haluta Suomeen. Se on oppikirjaesimerkki rasismista ja rotuopista, kun vielä muu maahanmuutto on toivottavaakin. Tummihoinen iminen on osa sitä kuvastoa, joka rakennetaan ei-toivotusta maahanmuuttajasta."

Tässä hämmennetään tahallaan. Jos kyseisellä tanskalaismiehellä oli poliittinen manifesti eli hän oli terroristi. Niin silloin saman poliittisen ideologian. (brevikin tapauksessa vain vaikeaa kun hän on ainoa joka uskoo nimenomaisella tavalla käsittääkseni. onko tämä nyt brevik jolla oli poliittinen manifesti vai joku muu?) niin hän on silloin terroristi. Näitä lähi-idän jamppia ei haluta suinkaan sen takia pitää ulkona suomesta minkä värisiä he ovat tai mikä on heidän etnisyys. Vaan koska he uskovat vaaralliseen Islamin uskooon. Tällä turun terroristilla oli islamilainen manifesti. Islamilaiset arvot ovat täysin yhteensopimattomia länsimaisten arvojen kanssa.

Ymmärrän,että ruben ei oikein ollut argumentaatiossa kovinkaan logiikka edelle ja lainaat tässä käsittääkseni häntä mutta peilaappa huviksesi tätä pätkää: "Piilorasismiksi Ruben Stiller kokee suomalaisten liberaalien suuren synnittömien joukon, joka harvoin puhuu maahanmuuttoon liittyvistä ennakkoluuloistaan. Äärettömän tekopyhää!" Alussa antamaasi rasismin määritelmään. Ilmeisesti sinullekkin määritteleminen on helppoa mutta sitten taas määritelmän tunnistaminen niin kovin vaikeaa. Miten tuo muka on rasismia? Jos nyt vaikka ei lähdetä levittämään rasismia koskemaan ihan mitä sattuu. Joku ennakkoluulo voi olla kyseessä mutta ei missään nimessä rasismi.

Olipa kummallinen keskustelu. Maryan Abdulkarim väitti itseään keskiverto muslimiksi mikä todisti vain sen, että hän ei ymmärrä mitä tilastolliselal keskiarvolla tarkoitetaan. Toisaalta ihan sama vaikka hän olisikin keskiverto tai "normaali" muslimi. Niin mitä se kertoo tästä rauhanuskonnosta, että hän ei aikoinaan suostunut edes samaan ohjelmaan Anter Yasan kanssa, joka on luopunut viisaasti Islamin uskosta. Mitä se kertoo jos keskiverto muslimikaan ei voi sietää islaminpetturia samassa huoneessa. Rauhan ja suvaitsevaisuuden uskonto tosiaan!

Keskustelusta kokonaisuudessaan jäi käteen lähinnä lähinnä se, että jos haluaa puhua jostain asiasta ja ilmiöstä niin pitäisi aina kysyä miltä semmoiselta ihmisestä tuntuu joka sattuu omaamaan kyseisen identiteetin. Jos on tarkoitus puhua Juutalaisten ahneudesta niin pitää kysyä rubenilta että tuntuuko hänestä, että hän on ahne. Jos jossain päin maailmaa räjähtää niin pitää haastatella miltä nyt muslimeista tuntuu. Faktat voidaan ohittaa olan kohautuksella ja kaikesta voidaan taktisesti vetää herneet nokkaan ettei oikeita ongelmia tarvitse käsitellä tai kohdata.

Nää temput alkaa olla liian läpinäkyviä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kiitos korjauksista ja huomioista. Tämänkin keskustelun aikana minulle kuitenkin tuli vahvasti ajatus siitä, että kotiuttaminen on haasteellista ja kaikin keinoin meidän tulisi ehkäistä asuinalueiden segregaatio suurissa kaupungeissa.

Juha Hämäläinen

#15. Kannatan suuresti sitä, että maahanmuuttajia asutetaan kantakaupunkiin kuten Kamppiin, Eiraan, Kruunuhakaan, Punavuoreen ja Katajanokalle ja Töölöön.

Muita mainioita asutuspaikkoja ovat Westend, Kauniainen, Lehtisaari, Kuusisaari, Tapiola. Ulkopaikkakunnilla erityisesti vanhat kaupungit Tammisaaressa, Naantalissa, Porvoossa ja Raumalla sekä Kokkolassa. Muuttajat lisäisivät vaihtelua sisäsiittoisille alueille.

Saaristomerellä suosittelen pakolaisten kotiuttamiseen Ahvenanmaata. Siellä he oppisivat ruotsinkielen ja voisivat asettua myöhemmin myös Ruotsiin ja Norjaan helpommin, kun meiltä loppuvat rahat.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

"Rasismi tarkoittaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän arvottamista etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät."

On ilman muuta totta, että ketään ei tule arvottaa näiden asioiden perusteella muita alempiarvoiseksi. Jokaisella on yksi jakamaton ihmisarvo. Uskonnon mukana oleminen tällaisissa määritelmissä tuntuu kuitenkin johtavan typeriin ja vaarallisiin yli- ja ohilyönteihin. Uskonnon (varsinkin erään tietyn uskonnon, mutta joskus myös muiden) arvostelija saa helposti vihapuhujan tai jopa rasistin leiman otsaansa.

Olisi tärkeää muistaa, ettei ideologioiden voimakaskaan arvostelu ole koskaan ihmisten arvottamista.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Jokainen on rasisti omalla tavallaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuo on samaa sarjaa kuin että sanoo "jokainen on valehtelija omalla tavallaan", kun keskustellaan vaikka petollisesta valehtelemisesta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Poliittisia ja sairaita ihmisarvoja polkevia järjestelmiä on voitava avoimesti arvostella ilman typerää pelkoa leimautumista.
Mm ssa kommunismi ja Islam ovat sellaisia.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Kun luin otsikon ajattelin että Ruben puhuu Israelin rasistisesta maahanmuuttolainsäädännöstä. Israeliin pääsee muuttamaan vain jos läpäisee dna-testin joka todistaa juutalaisen rodullisen puhtauden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Haitallisen maahanmuuton vastustaminen ei ole rasismia vaan politiikkaa ja sanoma on osoitettu poliitikoille eikä maahanmuuttajille.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Stillerhän haluaa täyttää Suomen sadoilla tuhansilla uusilla tulijoilla mutta hän ei arvostele rakasta Israelia.

Juha Hämäläinen

#29. Se on näille rajattomien rajojen rakastajille tyypillistä. Ei kaivata omiin nurkkiin ketään vieraita, mutta muualle pitää saada asettua.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivotaan, että seuraava hallitus lieventää hieman pakolaispolitiikkaa ja voimme ottaa reilusti lisää pakolaisia.

Se tekee hyvää kaikille muukalaiskammoisille, kun kylän raitilla väri lisääntyy.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ritala, sinä ja kaltaisesi olette jatkuvasti syyttelemässä ihmisiä muukalaiskammoisiksi. Minä vastustan massamuuttoa Eurooppaan, siitä ei ole kuin haittaa, kaikelle ja kaikille. Erityisesti vastustan muslimien massamaahanmuuttoa, koska islam on yksinkertaisesti paha ideologia, samaa luokkaa teidän "fascisminne" kanssa, vaikka ette sitä näe ettekä ymmärrä.

Viisumilla ja työluvalla, aina sopii. "Turvapaikkoja" tulisi myöntää kiintiön perusteella ja kiintiön tulisi olla pieni.

Olen asunut viimeisen neljännesvuosisadan Aasiassa, ja vaimoni on kiinalainen. Minkä kriteerien mukaan olen muukalaiskammoinen?

Juha Hämäläinen

#38. Ei nämä ressut ymmärrä. Luulevat muiden maailman ja kokemusten olevan yhtä suppeita kuin oma. Tai asioiden selviävän nettilinkkien ja Googlen avulla korpitorpan peräkammarissa istuen.

Siksi rajattomien rajojen rakastajat vaativat muita kansainvälistymään ja monikulttuurisuuteen. Itsellä ei usein ole näistä mitään kokemusta muuta kuin nuo kuuluisat kohtaamiset. Satunnainen keskustelu mamun kanssa kahvilassa ei ikävä kyllä korvaa kokemuksena elämää ja työtä muualla vuositolkulla eri kulttuureissa.

Todelliseen kokemukseen liittyy haihattelun sijaan asian positiivisten ja negatiivisten puolien ymmärrys juuri kuten ne ovat.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kaikkein paras lopussa. Ruben:"Siis pitäisikö meidän juutalaisten luopua poikien ympärileikkausperinteestä?"

Kyllä Ruben todellakin pitäisi!

Kun sitä malkaa ei omassa täydellisyydessään nää...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset