LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Eihän Isis-terrorismin vastustaminen voi olla rasismia?

Järkyttyneenä olen lukenut uutisia Turussa tapahtuneesta nuoren turvapaikanhakijan tekemästä terrori-iskusta, jossa sai surmansa 2 suomalaista naista ja 8 henkilöä loukkaantui. Neljä miestä on tänään tiistaina vangittu epäiltyinä Turun puukotuksista tai osallisuudesta niihin. Pääepäilty Marokon kansalainen Abderrahman Mechkah vangittiin todennäköisin syin epäiltynä kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.  


Nämä terroristiepäillyt olivat saanneet kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomessa ja he ovat olleet Turussa VOK:issa vuodesta 2016 lähtien. Lisäksi on käynnyt ilmi, että puukottaja on oleskellut Saksassa aiemmin hakematta turvapaikkaa ja hänellä on siellä ollut 5 eri identtiteettiä, tuomittu pahoinpitelystä ja hänestä on otettu siellä DNA ja sormenjäljet. Supo on saannut hänestä vihjeen, mutta ei ole pitänyt seurantaa tarpeellisenä. Supolla on erityistarkkailussa jo 350 vielä pahempaa turvapaikanhakijaa, joita epäillään terroristikytkennöistä. 


Hallitus on luvannut tästä johtuen tiedustelulakia, joka minun mielestäni ei riitä. Kuten Raimo Ilaskivi sanoo blogissaan osuvasti "Hyväntahoisen, maailmoja syleilevän hölmöyden aika on nimittäin ohi". On ryhdyttävä tositoimiin. 


Vastaanottokeskuksia on perustettava esim. Libyan rannikolle, josta vain myönteisen turvapaikkapäätöksen saanneet pääsevät Eurooppaan.


Suomesta on poistettava välittömästi kielteisen turvapaikkapäätöksen saanneet henkilöt.


Terroristiprofiiliin sopivat kielteisen turvapaikan saanneet on ensisijaisesti poistettava maasta ja otettava tarkkailuun tai jopa säilöön siksi ajaksi.


Turvapaikkaprosesseja on uudistettava, jotta käsittely edistyy nopeasti. Tällä hetkellä on vielä hoitamatta jopa osa 2015 vuoden hakemuksista valituksineen.

 

Poliisille on annettava lisää määrärahoja näiden tehtävien hoitamiseen.

 

Lainsäädäntöä on tarvittaessa uudistettava tähän sopivaksi.

 

Suurin ongelma on tätänykyä Vihervasemmisto rasisti- ja vihapuhesyytöksineen. Olen saanut lukea Somesta useita terrori-iskua jopa vähätteleviä kirjoituksia. Siellä nostetaan esiin uusnatsit ja fasistiterroristit. Syytellään perussuomalaisia vihapuheesta, Halla-aho on jakanut MV-lehden julkaisun, jossa epäillään Turun sanomissa ilmestynyttä toimittaja Rebekka Härkönen artikkelia lavastukseksi. Härköstä huolettaa eniten afganistanilaismiehen turvallisuus.

–"Tämä on kohtuutonta miestä kohtaan, joka ei tunkenut mihinkään haastatteluun." Asiasta tehtiin rikosilmoitus.

 

Uskomatonta on, että vihervasemmistoa huolettaa vain turvapaikanhakijoiden turvallisuus. Mitään vastaavaa ei täällä Suomessa ole heille tapahtunut kuin mitä jihad-terroristi teki Turussa suomalaisille ja parille ulkomaalaiselle ihmiselle.

 

Rosa Meriläinen julkaisi myös Twitterissä tviitin 21.8. vastauksena mm. toimittaja Rebecca Härköselle "Kyllä. Jokainen Halla-ahoa äänestänyt on osallinen rasismiin, vihapuheeseen ja raiskaus- ja tappouhkauksiin naisille."

 

NAISILLE! Täällä on pitkän aikaa raiskaustilastot olleet selvästi kasvussa ulkomaalaisten tekemät raiskaukset ja jostain syystä terroristihyökkäykin kohdistui naisiin. Pari miestä sai puukosta, kun he menivät naisia auttamaan. Nykyisen vihapuheen takia poliisi ei voi antaa edes raiskaajan tuntomerkkejä, jos hän on etnistä syntyperää.

 

Uuninpankkopojan blokista voimme lukea seuraavaa"Viranomaiset valvovat terrorismikytköksistä epäiltyjä tavalla, jota minä en tiedä eikä minun tarvitsekaan tietää. Yhteiskuntarauhan kannalta vaarallisia ja toivottavasti valvonnassa olevia ovat myös ne, jotka ovat odottaneet kieli pitkällä tätä terrori-iskua. Näitä ovat tietenkin rasistit, natsit ja muut ns. maahanmuuttokriittiset. Tämä on heille kuin kauan odotettu kevät, sillä nyt viimeinkin he pääsevät sanomaan, että mitäs minä sanoin. He ovat kuin kelvottomia ennustajia, jotka ennustavat jatkuvasti yhtä ja samaa. Kun ennustus lopulta toteutuu kerran, niin he julistautuvat erehtymättömiksi ennustajiksi."

 

Vihervasemmisto voimakas ihmisoikeuksien puolustaja ja maahanmuuton tukija maalaa koko ajan uhkakuvia rasisteihin, natseihin ja ns, maahanmuuttokriittisiin. Kuka on kirjoitteluun ennenkään kuollut? Vihapuhe ei suoranaisesti tapa ketään ja Suomessa ei ole tietääkseni tapahtunut murhia ja terrori-iskuja heidän taholtaan. Myös vihervasemmisto sortuu "vihapuheeseen" ja syyttelyyn koko ajan. Yhteiskuntarauha ei ole siis yksin maahanmuuttokriittisten ym. käsissä. Käsittämätöntä sokeutta on, etteivät he näe omassa käytöksessään mitään vikaa.

 

Turun terrori-iskun jälkeen torille kokoontui 200-300 äärivasemmistolaista rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Vähän ajan päästä paikalle tuli myös Suomi ensin-mielenosoittajat vanha vastapari Oikeus elää- porukalle jo keväältä Helsingin rautatieaseman mielenosoituksista.

 

En oikeasti käsitä tätä rasisminvastaista mielenosoitutsta terrori-iskun jälkeen samaisella paikalla. Eihän Isis-terrorismin vastustaminen voi olla rasismia? Uhrithan olivat suurimmaksi osaksi suomalaisia naisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jospa ne äärivasemmistolaiset vastustivat muslimien rasismia?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Onko terroristihyökkäys ja pari kuollutta sekä yhteensä 10 uhria jotenkin merkityksettömämpi asia, niin että paikalle täytyy tulla ihan toisen asian tiimoilta. Mielestäni heidän olisi pitänyt osoittaa mieltään siellä terrorismiä ja väkivaltaa vastaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Isiksen vastustaminen on OK. Mutta syyttömien ihmisten rankaisu on perseestä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Tässä onkin linkki mielenosoitukseen. https://yle.fi/uutiset/3-9786232

Vaikuttaisi siltä, että he tulevat paikalle, koska Suomi ensin osoittaa siellä mieltään maahanmuutoa vastaan.

Eikö todella löydy tavallisia suomalaisia osoittamaan mieltä terrorismia vastaan.

Muut asiat ovat tärkeämpiä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ihmiset halusivat mennä paikalle hiljaa ja osoittaa solidaarisuuttaan murhatuille.
He joutuivat perumaan tilaisuutensa SE-ryhmän takia.

Mielestäni SE-ryhmittymä oli mauton kerätessään kannattajakortteja aikana jolloin ihmisten kunnioitus ja hiljaisuus olisi ollut paikallaan.

Itse myös en ymmärtänyt lainkaan tuota? Millä tavoin SE:n tilaisuus kunnioitti murhattuja, ainoa tarkoitus oli vaan korttien keräys.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

ymmärsin tuosta juuri lukemastani jutusta, että se oli Irakilaisten ym. solidaarisuusmielenosoitus. Hmm. miksi sinne piti mennä antirasistien riitaa haastamaan omalla agendallaan. Eihän meillä ole kuulemma kuin toinen ääripää. Ei heidän pitäisi käyttäytyä noin?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #11

No mistäs minä sen tiedän. Luuletko minun kuuluvan Anrtifaan? En kuulu ja silä sevä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #11

Niimpä.. Mutta he ajattelevatkin vain omaa agendaa.. Ja heidän vihollisensa on SE-ryhmä ja pienikin nationalismin kannatus..

Vaikken pidäkkään SE-ryhmän tekoja yleensä järkevänä, mutta jos he järjestävät jotain järkevää, niin eikö joskus voi olla mukana siinä järkevässä osuudessa!

Minusta poliisien pitäisi saada tässä tilanteessa kokonaan purkaa Vasemmisto puoli tuolta.. Tulkoot seuraavana päivänä julistamaan sitä Rasismia vastaan taistoa!

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #15

Pitäiskö mun keski-ikäisen akan olla vastuussa jostain Antifadasta jota en tunne?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #15

Jotenkin näistä turvapaikanhakijoista otetaan kaikki poliittinen hyöty irti tällä hetkellä molemmissa leireissä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #23

Ääripäät oikeisto-vasemmisto

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kyllä minä olen vähän sillä linjoilla, että suomalaisten turvallisuus tulee ensin. Poliittiset päätökset pitää tehdä niin, ettei meidän turvallisuutemme vaarannu. En kertakaikkiaan halua tottua terrori-iskuihin. Millaisen yhteiskunnan me jätämme jälkipolville, jos tämä meno jatkuu?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Kyllä minä olen vähän sillä linjoilla, että suomalaisten turvallisuus tulee ensin."
............................

Eli "Kunhan minulla on hyvin niin kaikki on hyvin."

Kaikki ihmiset eivät ole yhtä itsekkäitä kuin sinä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Siis turvapaikanhakijat ovat täällä pyytämässä apua ja monet jostain muustakin syystä. Vähintä mitä voi toivoa on, etteivät he täällä tapa ja raiskaa ihmisiä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Miksi syyllistät kaikki turvapaikan hakijat?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #26

Miten niin! Ei ole syyllistämistä odottaa, että he elävät täällä säntillisesti tai heidät poistetaan. Nollatoleranssi raiskauksille, murhille ja pahoinpitelyille.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ilmeisesti kannatat vahvaa EU-johtoista pakolaispolitiikkaa. Noita sinun ehdotuksiasi Suomi ei yksin voi edes esittää, toteuttamisesta puhumattakaan.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kannatan hädässä olevien ihmisten auttamista.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Voi ei miten me ollaan niin epäitsenäisiä? Oletko varma?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Itsenäinen maa voi itse päättää keitä sisään päästetään. Tuo Turun terroriteko olisi mielestäni rasistinen rikos, miksi sitä ei ole mainittu syytteenluvussa?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Leena kirjoittaa tarkkaan niistä asioista joita koko ajan julkaistaan kaikkialla.
Uutta ainakin minulle oli ns. vihervasemmiston syyttäminen. Muistelen että jo vuosikymmeniä työnantapiirit ovat vaatineet lisää maahanmuuttajia, ei ns. vihervasemmisto.

Mitä nimitystä käytetään vihervasimmiston ulkopuolisista ryhmistä?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Mielestäni on vihervasemmisto ja vastapuolena heille on nationalistit. Sitten on nämät vanhat tutut Kok. Kepu ja SDP jonkinlaista keskilinjaa. Turvapaikanhakijat eivät ole työperäistä maahanmuuttoa. He tulevat anoen turvapaikkaa ja huomattava osa heistä ei työllisty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muistelen että jo vuosikymmeniä työnantapiirit ovat vaatineet lisää maahanmuuttajia, ei ns. vihervasemmisto."

Maailma on muuttunut, nyt työntekijät suorastaan vaativat halpatyövoiman haalimista Suomeenkin:

"Rakennusliitto ei kannata maahanmuutto­politiikkaa arvostelevaa työnseisausta" (HS)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vihervasemmisto-tyyppiset heitot ovat epämääräisiä. Oikeampaa on sanoa että porvarit ja teollisuuspiirit ovat aina ja nytkin toivoneen hälpaa työvpimaa Suomeen.

Jos vihervasemmiston vastapuolena ovat nationalistit. Mitä nämä natiolistit ovat? Minä tiedän ainakin Suomi Ensin ja IPU ja uusimpana Rufi. Siitä tulee venäläisten ja venäläismielisten puolue Suomeen. Nämä ns. nationalistiset ryhmät heiluttavat Suomen lippua ja leijonavaakunaa, mutta he ovat Putinin asialla. He käyttävät mamu-vastisuutta Putinin hyväksi.

Voisi kysyä, kummat ovat todellisuudessa vaarallisempia muslimit vai venäläiset. Venäläisillä on kymmeniä divisioonia ihan rajan takana. Muslimeilla vain yksittäisiä taistelijoita.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Voisi kysyä, kummat ovat todellisuudessa vaarallisempia muslimit vai venäläiset. Venäläisillä on kymmeniä divisioonia ihan rajan takana. Muslimeilla vain yksittäisiä taistelijoita."

Mihin tällaisella vertailulla pyritään? Joku on vähän samaan tapaan verrannut terrori-iskussa kuolleiden määrää liikenteen uhrilukuun. Ei mitään mieltä. Missähän tarkoituksessa näin tehdään? Terrorin uhrimäärän vähättelemiseksi? Jokainen menetetty ihmihenki on korvaamaton.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Samaa mieltä siksi puhunkin teon vähättelystä. En oikeesti ymmärrä. Silloin kun 2 turvapikanhakijaa ryöstömurhasi perheenisän kajaanissa, niin sekin jäi aika huomiotta tämän asemanaukionuhrin mielenosoituksien takia. Niin suuri on tämä rasismin pelko mutta terroristejä ei pelätä yhtään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Laajat piirit pelkäävät että muslimit saavat Suomessa vallan ja me kunnon suomalaiset jäämme vähemmistöön, eikö niin. Mutta muutamat näin toimivat järjestöt ova Putinin asialla. Venäläisiä taitaa olla Suomessa enemmän kuin muslimeita. Venäläisistä useimmat ovat putinisteja, eli haluavat liittää Suomen osaksi Venäjää. Siitä tämä perusvertailu, mikä on meidän suurin uhka tulevaisuudessa?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Kyllä suurin osa pelkää, että Suomi muuttuu turvattomaksi. Minullekin on muutama tuore äiti sanonut, että millainen tämä yhteiskunta on, kun lapset ovat isoja.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Suomen poliitikkojen erityisesti ministerien pitäisi oman valansa mukaisesti toimia kansalaisten ja yhteiskunnan hyväksi. Näiden suomalaisten kannalta taloudellista ja turvallisuutta heikentävien henkilöiden maahan päästäminen on toimimista päinvastoin. Nyt se on kostautunut. Vihervasemmiston mukaan pitäisi vielä enemmän ottaa, vaikka ei näidenkään kanssa ole pärjätty. Poliitikot ovat olleet Suomessa vellihousuja. Rasismikortin pelko on avannut terroristeille tien yhteiskuntaamme.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Nyt on suunnan muututtava. Itse ainakin aion äänestää puoluetta, joka tekee maahanmuutolle jotain.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Etkö sitten ole aikaisemmin jo Persuja äänestänyt? Ei tämmöisiä blogeja muut kuin Persujen kannattajat kirjoittele :)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #32

En ole. Äänestän Kokoomusta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Näiden suomalaisten kannalta taloudellista ja turvallisuutta heikentävien henkilöiden maahan päästäminen on toimimista päinvastoin."
................

Sinä haluat nähdä turvapaikan hakijat vain "talouden ja turvallisuuden" pilaajina. Minä haluan taas kohdella heitä niin kuin haluaisin itseänikin kohdeltavan.

Siinä varmaan meidän ero.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Siinähän tämä jakolinja kulkee tässä maassa. Osa ihmisistä on enemmän kiinnostunut näistä tulijoista kuin oman maan kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Myönnän etten ajattele näitä tulijoita hyvällä vaan mielenkiintoni kohdistuu lapsieni tulevaisuuden edellytyksiin tässsä maassa. Suurin osa tulijoista on nuoria miehiä, jotka tulevat huonosti Suomeen sopeutuvasta kulttuurista. Tähän kulttuuriin oleellisena osana kuuluu islam, jonka näen käytännössä tuhonneen kaikki yhteiskunnat joissa sillä on merkittävä asema. Naisten asema on huono, väestönkasvu holtitonta ym. Miksi päästäisimme islamin syöpää leviämään Suomeen ja vielä maksaisimme siitä? Suuri osa näistä tulijoista arvostaa meitä vain hölmöinä maksajina. Meidän elämäntapamme, jolla heidänkin elämänsä rahoitetaan ei kelpaa vaan naiset halutaan pitää kotona ja kaavuttaa mikäli ulkoilmaan päästetään.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #52

Niin vasemmisto käyttäytyy kuin curling-vanhemmat. Näitä ihmisiä ei saa mitenkään kritisoida ja heille ei määritellä mitään rajoja.

Olli Kankaanpää

Supo pitäisi panna erityistarkkailuun riippumattoman toimijan puolesta kuten CIA Yhdysvalloissa. Aina voi kysyä mitä jäi tekemättä ja aina voi vastata, että ei ole resursseja. Ilman julkista kuulemista ja ulkopuolista valvontaa Suomen uusien tiedustelulakien hyväksynnällä ei ole tulevaisuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jokainen ääni persuille menee hukkaan. Ei ole merkityatä saako ne 5, 10 vai 15% äänistä, koska hallitukseen päättämään asioista ne eivät kuitenkaan pääse. Mikään puolue ei mene niiden kanssa hallitukseen.

Jos tuntuu siltä, että persut ovat kivoja oppositiossa kiljumassa, niin sitten tietenkin kannattaa heitä äänestää.

Onhan tiedössa kuitenkin paljon viihdettä kansalle Halla-Ahon, Hakkaraisen ja Huhtasaaren toimesta, käy ihan sirkuksesta, :)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Muillakin puolueilla on vielä aikaa muuttaa suuntaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Muillakin puolueilla on vielä aikaa muuttaa suuntaa."
.........................

Pitäisikö puolueen luopua universaalin moraalin toteuttamisesta ennen kuin voisit äänestää sitä?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #39

Onko Ruotsissa kaikki puolueet luopuneet universaalin moraalin toteuttamisesta, kun aloittivat Tanskan vastaisella rajalla tarkastukset, sekä ilmoittivat palauttavansa takaisin Suomeen kaikki täältä tulevat tp-hakijat Dublin-sopimukseen vedoten. Missä maassa muuten toteutetaan tuota universaalista moraalia?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #44

"Missä maassa muuten toteutetaan tuota universaalista moraalia?"
...........................

Minä kysyin blogistin henkilökohtaista kantaa moraaliin.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #46

Ja minä kysyin sinulta missä maassa noudatetaan universaalista moraalia? Oikeastaan riittää, että mainitset Suomesta yhden puolueen, joka noudattaa tuota universaalista moraalia. Olen varma, että moraalittomia esimerkkejä löytyy ihan jokaisesta.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva
Leena Rosendahl Os Hanhijärvi Vastaus kommenttiin #47

Minä sanon tähän ilaskiven sanoin: "Hyväntahoisen, maailmoja syleilevän hölmöyden aika on nimittäin ohi"

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

# 33

On aika typerää jpapukaijamaisesti toistella että kaikki kriittisesti hallitsemattomaan humanitääriseen maahanmuuttoon suhtautuvat ovat perussuomalaisia..

Olen puolekannaltai kokoomuslainen.

Luepa Ritala vaikka Ilaskiven blogi tai tutustu esim Ville Rydmanin ajatuksiin.

Että ei aina ne persut.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Mamuista eniten ääntä pitävät kuten Persut ja Ipu ovat Putinin hyviä ystäviä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Eikös persujen pj liputa NATOn puolesta? Poliisin ja armeijan palveluksessa olevien keskuudessa persujen kannatus on myös hyvin voimakasta. Persut on myös ainoana puolueena vaativat jalkaväkimiinojen palauttamista puolustuskeinoksi ja ovat johdonmukaisesti vaatineen puolustusvoimille lisää rahaa.

Voisit Mirala kyllä vähän perustella tuota aivopieruasi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mamuista eniten ääntä pitävät kuten Persu..."

Asia on kyllä toisinpäin, kaikki maahanmuuttoa kritisoineet on leimattu persuiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset