LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Mikä on oikein ja mikä väärin?

  • Kuva: marmai.fi
    Kuva: marmai.fi

Matti Vanhanen kirjoitti jokin aika sitten " Puoluelehtiä tarvitaankin näemmä nykyään myös tähän oikean ja monipuolisen tiedon jakamiseen – muiden jakamien puut­teel­listen tietojen täyden­tä­mi­seen." (Suomenmaa). Tämä tarkoittanee, että puolueiden omien julkaisujen roolista on tullut merkityksellisempi oikean tiedon välittäjänä nykyjurnalismin aikaan, jolloin totuuden on syrjäyttämässä lehden myyntitilastot ja klikkausten määrät. Tämä aihe on ollut taas tapetilla, kun hänen mielestään vain Kepun Suomenmaasta sai faktatietoa pääministeri Sipilän ympärillä velloneesta Terrafame-kohusta. Joka olikin täysin aiheeton.

Vihervasemmistolaiset toimittajat ovat kirjoittaneet laajalti viime aikoina myyviä juttuja Aseman aukion uhrista, Anne Berneristä, Yhdysvaltojen uudesta presidentistä ja pääministeri Sipilästä. Näillä jutuilla ei ole faktan kanssa paljoakaan tekemistä. Viimeisin älyttömyys oli Claes Anderssonin möläytys eli hänen antamansa diagnoosi Trumpista "narsistinen psykopaatti", jonka psykiatriayhdistys kiirehti tuomitsemaan, koska diagnoosi ei synny käden käänteessä, vaan on ilmeisen monimutkainen prosessi.

Viimeisin käänne liittyy vastamedioihin. Jo Yhdysvaltain presidentin vaalien aikaan Hillary Clinton nimesi pahimmaksi mediavihollisekseen republikaaneja lähellä olevan Breitbart -lehden. Suomessa se yleisesti mielletään vain hiukan MV-lehteä maltillisemmaksi julkaisuksi.

Suomeen on perustettu nyt oikeistolainen Oikea media-lehti, jonka päätoimittaja Marko Hamilo luonnehtii olevan demareista oikealla. Kyseessä ei ole siis todella mikään uusnatsijulkaisu. Kuitenkin M&M - julkaisun nuori toimittaja Maija Tamminen kiirehti kirjoittamaan hyvin asenteellisen kirjoituksen Oikea media-lehdestä. "Oikea media on sittenkin väärä", jossa hän kirjoittaa mm. "Oikea Media on konseptina vaarallinen ja ovela: Julkaisu haluaa tehdä pesäeron MV-lehden kaltaisiin valemedioihin vaikka vaihtoehtomediaksi itseään nimittääkin. Se horjuttaa luottamusta mediaan uskottavalla ulkoasullaan ja vihjauksillaan perinteisiin journalistisiin arvoihin sitoutumisesta."

Toimittaja Maija Tamminen kirjoittaa oman mielipiteensä tässä uutisessa ja sivuuttaa täysin Marko Hamilon antaman haastattelun Oikea media-lehdestä. Hamilo joutuukin julkaisemaan vastineen kirjoituksesta Oikea media-lehdessä. Toimittajan kysymykset ja Hamilon antamat vastaukset faktojen ilmikäymisen vuoksi. Lopuksi vielä Tammisen analyysiä Oikeasta mediasta: "Julkaisun selaaminen jättää Hamilon sanat huomioiden pintaan kylmän hien. Se on jo beetaversiona kokonaisuus, jolla on mahdollisuus johtaa harhaan sivustolle eksynyt valistunutkin lukija." Nuoret toimittajat ovat pelottavan varmoja siitä, että tietävät mikä on oikein ja mikä väärin nykyään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Elämme todella totuuden jälkeistä aikaa. Olen huomannut itsekin ahdistuvan siitä, miten Yhdysvaltojen vaaleilla valitusta presidentistä täällä Suomessa kirjoitetaan tai vaikka Teemu Selänteestä, joka on ilmeisesti republikaani. Jos ilmoitat kantasi, niin joudut näiden hyeenoiden revittäväksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset